SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Valóban életmódváltás szükséges, ha teherbe esem?

- 2011-06-07
Egy kisbaba fogantatása kétségkívül hatalmas változásokat indít el. Természetes, hogy az apró lény védelméért a legtöbben bármit megtennének, s ennek érdekében kisebb-nagyobb módosításokat vezetnek be a mindennapi életük során. De vajon hogyan érdemes átformálni életmódunkat úgy, hogy az valóban kisbabánk érdekeit szolgálja?
Valóban életmódváltás szükséges, ha teherbe esem?

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy élhetnénk egészségesebben, azaz megválogathatnánk, mit eszünk, többet kellene mozognunk és persze az alkoholfogyasztásról és dohányzásról is köztudott,  hogy igen károsak. Mégsem változtatunk szokásainkon, gyakran úgy érvelünk, ha megpróbálnak meggyőzni, hogy ez a mi életünk, senki ne szóljon bele.

Amikor azonban először megjelenik azon a bizonyos tesztcsíkon a dupla vonal, valami megváltozik bennünk. Már nem csupán rólunk van szó, hanem felelősek vagyunk egy másik, aprócska lényért is. Kisbabánk bennünk él, azt fogyasztja amit mi és minden olyan hatást megérez, ami minket ér. Sokan pánikszerűen igyekeznek megváltoztatni az életüket, mikor kiderül, érkezik a baba. Rengeteg tanácsot kapnak arra vonatkozóan, mit és hogyan kellene tenniük, s az újdonsült anyukajelöltek igyekeznek is mindent megtenni a bennük növekvő élet védelme érdekében. Egy idő után azonban könnyen összezavarodhatnak. Előfordulhat, hogy úgy érzik, nem tudnak megfelelni az elvárásoknak, egymással ellentétes tartalmú tanácsokat kapnak, melyeket lehetetlen betartani. Természetesen az sem ritka, hogy összeomlanak, mert úgy érzik, már nem is a saját életüket élik. Előfordulhat, hogy a kismama úgy érzi, az már nem is fontos, hogy ő mit érez és gondol, egy feladata van: a lehetőséghez képest a legtökéletesebb környezetet biztosítani a benne növekvő gyermeknek. Elképzelhető, hogy ilyen esetekben a túlzott változtatásoknak köszönhetően az anya feszült lesz, sőt, negatív érzelmeket is társíthat babájához, hiszen tulajdonképpen ő az oka annak, hogy már nem élheti tovább régi, megszokott életét.

Mit tegyünk tehát, hogy boldog, kiegyensúlyozott várandós hónapok várjanak ránk és megfelelően fejlett, tündéri kisbabánk szülessen?

Én azt tanácsolom, hogy mielőtt bármilyen változtatásba belevágunk, tisztázzuk magunkban, hogy semmi nem kötelező. A bennünk növekvő élet nem egy kis zsarnok, aki rátelepszik a mindennapjainkra (habár kétségtelenül fel fog merülni bennünk ez a gondolat, ha hamarabb nem is, hát kisgyermekkorbansmiley). Csak annyiban változtassunk életmódunkon, amennyiben számunkra ez nem megterhelő. A baba tökéletesen átérzi, ha édesanyja nyugtalan, ideges, s ez sokszor többet árthat a fejlődésének mint ha kéthavonta megiszunk egy pohár bort, amely bár lelkiismeret furdalást okozhat, de maradandó károsodást nemigen.

Ha már a bornál tartunk, nagyon fontos néhány szót ejteni az alkoholfogyasztásról és cigarettázásról. Mind az alkoholt, mind pedig a dohányt is szokták legális drogoknak nevezni, s ez a megnevezés bizony nem áll messze az igazságtól. A cigarettában levő nikotin erős méreganyag, összeszűkíti a végtagok véredényeit, fokozottabb munkára kényszeríti a szívet és ami a legfontosabb: az alkoholhoz hasonlóan függőséget okoz! Az erős dohányos vagy sok alkoholt fogyasztó anyák szervezetében felgyülemlő káros anyagokból a gyermeknek is jut, s előfordul, hogy az újszülött már születésekor alkoholista vagy nikotinfüggő. Persze, már ha eljut odáig, hogy megszülessen, hiszen ilyen esetekben sokkal magasabb a vetélés vagy a rendellenes fejlődés esélye. Mivel a méreganyagok nem ürülnek ki napok alatt az anya szervezetéből, ajánlott már teherbe esés előtt lemondani ezen káros szenvedélyekről. Az alkohol és cigaretta rendkívül veszélyesek a fejlődő babára nézve, ezért ha már úgy estünk teherbe, hogy nem hagytuk el rossz szokásainkat, igyekezzünk minél hamarabb csökkenteni a cigiszünetek gyakoriságát és az alkoholt, ha lehet, mellőzzük. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, ám a tudat, hogy a bennünk fejlődő babát minden egyes cigarettával mérgezzük, segítségünkre lehet a leszokásban. Az alkohol túlzott fogyasztása szintén szigorúan kerülendő, ám mint ahogyan korábban is említettem, ha egyébként egészségesen élünk, egyszer-egyszer egy pohár minőségi vörösbortól még semmi baja nem lesz a pocaklakónak.



Sokat hallunk arról is, hogy a túlsúly nem egészséges, s valljuk be, a mai világ divateszményének sem felel meg. Előfordul, hogy ha kiderül, babát várunk, máris egy nehezen mozgó, nagy hasú nő képe jelenik meg előttünk, s ha ezt még fokozzuk a plusz kilókkal, nem túl vonzó a látvány. Ezért aztán sokan nekilátunk a fogyókúráknak, az önsanyargatásnak, pedig szerintem ez a világ egyik legoktalanabb döntése.

Mikor szervezetünk elkezdi táplálni a kis jövevényt, természetesen többet eszünk, hogy a plusz energiákat fedezni tudjuk. Ha alakunkra gondolva megtagadjuk testünktől a táplálékot, azzal gyakorlatilag a babánk ennivalóját vesszük el. Az sem jó megoldás, ha hirtelen órákat töltünk el a konditeremben, hiszen testünk nincs felkészülve a nagy változásra. Mint mindig mindenben, itt is a fokozatosság a lényeg. A mozgást sosem lehet rosszkor elkezdeni, de mindenképpen ésszel, lépésről lépésre kell haladni. Figyeljük a testünket, jelezni fogja, ha egy-egy mozgásforma vagy mennyiség nem jó neki, s ilyenkor ne erőltessük a dolgot. Ez igaz egyébként a korábban sportos életmódot folyatató nőkre is. A terhesség során testünk változik, átalakul, s ezt a változást el kell fogadnunk. Nem, nem kell hirtelen leállni a sporttal, de ne várjuk, hogy teljesítőképességünk változatlan legyen.

Sok olyan véleménnyel találkoztam, mi szerint a kismamáknak nem szabad sportolniuk. Én ezzel nem értek egyet. A mozgás fontos, boldogsághormonokat szabadít fel, s a nagy testi változások idején önbizalmat ad. Jómagam a rengeteg fejcsóválás ellenére egész terhességem alatt bicikliztem (kivéve az utolsó másfél hónapot, mert akkor már kifejezetten kényelmetlen volt az ülés). Ha azonban a terhesség során bármilyen gond adódna, természetesen érdemes konzultálni orvosunkkal és persze a józan ész határain belül maradjunk, amikor sportot választunk. A jóga, úszás ajánlott, de a karatéval, kick- box- szal inkább ne ilyenkor próbálkozzunk. Mindenképpen kerüljük az olyan sportokat is ahol nagy az esés veszélye, hiszen például egy lóról lezuhanva erősen megüthetjük hasunkat, s ez gyakran tragédiához vezethet.

Étkezésünkre is érdemes jobban odafigyelni a várandósság alatt, ha tehetjük, inkább a minőségi ételeket válasszuk, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt és kerüljük az édességet és a cukros, szénsavas üdítőket. A vegetariánus kismamáknak pedig érdemes újratervezniük étrendjüket. Elméletileg egy felnőtt ember esetében nem jár fejlődési problémákkal a kizárólag növényi alapú ételek fogyasztása, ám egy fejlődő magzatnak más vitaminokra, ásványi anyagokra is szüksége van. Érdemes ilyenkor kis alkukat kötni, ha húst nem is eszik az anyuka, de legalább tejet, tojást, halat fogyasszon, illetve mindenképpen ajánlott orvossal megbeszélni a teendőket. A vitaminkészítmények, étrendkiegészítők jó forrásai lehetnek az étrendből hiányzó hasznos anyagoknak.

Semmiképpen nem lehet azt kívánni egy vegetariánus nőtől, hogy egyik napról a másikra húsevővé váljon vagy egy megrögzött dohányostól, hogy holnapra letegye a cigarettát. Egy túlsúlyos hölgyet sem lehet az elkeseredésbe kergetni szigorú diétákkal, órákig tartó testedzéssel, s ha valaki erre akarna kényszeríteni minket, ne engedjük. Nem szabad elfelejteni sem maguknak a kismamáknak, sem a környezetüknek, hogy egy nő rengeteg mindenre képes a gyermekéért, s ha önszántából, pici bátorítással változtat, mindenképpen hasznosabb, mint ha azért teszi, hogy megfeleljen az elvárásoknak. A boldog baba titka a boldog mama, s hiszek abban, hogy ha odafigyelünk magunkra és bennünk növekvő kis lényre, akár önmagunktól is rengeteg fel nem tett kérdésünkre megkapjuk a választ.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja