SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan javítható a gyermekszületési statisztikák aránya hazánkban?

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2011-05-24
A születés hete újra felhívta figyelmünket arra, hogy milyen fontos lenne újra meghozni a nők kedvét a szüléshez, amihez persze még több felelősségteljes édesapára is szükség lenne. Egy pszichológus és egy meddőségi specialista segítségével annak jártunk utána, mi az oka annak, hogy ilyen riasztóak a születési statisztikák hazánkban?
Hogyan javítható a gyermekszületési statisztikák aránya hazánkban?

„Egy régi néphagyomány szerint a várandós asszony betérhetett bármelyik házba a faluban, ha megérzett egy olyan illatot, amit megkívánt. Senki sem csodálkozott azon, ha ilyenkor egyszerűen besétált a család konyhájába, és jóízűen falatozott a tűzhelyen rotyogó ételből. A várandósság ugyanis egy olyan időszaknak számított, amikor az egész közösség támogatta a jövendőbeli édesanyát, hiszen a testében olyan értéket hordozott, ami nagy jelentőséggel bírt az egész falu számára. Ez a hozzáállás napjainkra sokat változott. Ma már szerencsére jelentősen visszaszorult a gyermekhalandóság, továbbá az orvostudomány is sokat fejlődött, így a legtöbben megélik a felnőttkort. Emellett a gyermekek már nem vesznek részt fiatal koruktól a család javainak megteremtésében, sőt egyre jellemzőbb, hogy akár a húszas éveik közepéig a szülők támogatására szorulnak" - magyarázza a születések számának visszaszorulását Higi Vera, A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet pszichológusa.

A gyermekvállalás körülményei tehát teljesen átrendeződtek, ami magában hordoz bizonyos veszélyeket is. Mivel a munkavállalás kezdete egyre későbbre tolódik, így sok nő akkor indítja be a karrierjét, amikor a szülés körülményei a legkedvezőbbek lennének számára. Ráadásul a nők ma már nem vihetik magukkal a gyermekeket a munkába, és többnyire nem élnek együtt a generációk sem, hogy szükség esetén kisegítsék egymást, mint annak idején. Ezek miatt sok olyan kérdés merül fel, amihez a modern társadalom még nem teljesen alkalmazkodott.


„Talán azért is születik egyre kevesebb gyermek, mivel most lép termékeny korba az a generáció, akiknek a szülei közül már sokan elváltak - folytatja a pszichológus. Az ő számukra sokszor komoly életfeladat a házasságba fektetett bizalom felépítése, hiszen nincs előttük olyan sikeres modell, ami megmutathatná, hogy egy életen át ki lehet tartani a másik mellett. Emiatt az élethosszig tartó kötés sok fiatalt bizonytalansággal tölt el, márpedig egy saját gyermek ilyen kötődést jelent. Ezért is fontos, hogy ennek a generációnak a tagjai is megteremtsék magukban azt a bizalmat, hogy igenis képesek lesznek gondoskodni a gyermekükről, és tartós párkapcsolatot kiépíteni. Sokat segítene, ha a válófélben levő szülők igénybe vennék a békéltető tárgyalás, illetve a mediáció lehetőségét, és a lehető legbékésebben válnának el, a gyermekeik pedig megkapnák az a segítséget, hogy ne vigyék tovább szüleik sorsát.”

Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista főként a meddőség kezelésének hatékonyabbá tételére, és a társadalmi segítségnyújtásra helyezné a hangsúlyt ahhoz, hogy minél több szülő vállaljon gyermeket.

„A szülési kedv fokozása érdekében nemcsak a meddő páciensek kezelésének hatékonyságát kell növelni, hanem olyan változásokra is szükség van társadalmunkban, mely segíti a párkapcsolatok és családok stabilitását. A meddőség kezelése sok pár esetében megoldhatja a családalapítás kérdését, így valamelyest tompíthatja a népességcsökkenést, de teljes egészében nem oldhatja meg ezt a problémát. Ahogy a szülők részéről is bizonyos áldozatokra van szükség a gyermekvállaláshoz, különösen az első időszakban, úgy talán társadalmilag is érdemes lenne megadni a szükséges segítséget az újdonsült családok számára. Fontos lenne minél nagyobb támogatást adni a kismamáknak, hogy bátran vállaljanak gyermeket és ne kelljen félniük attól, hogy nem lesz olyan munkahely, ahova néhány év után visszamehetnek.  Munkaadóként és klinikavezetőként én támogatom a munkatársaink gyermekvállalási szándékát, meddőségi specialistaként pedig arra törekszem, hogy minél több páciensünk távozhasson egészséges kisbabával. Ehhez persze az szükséges, hogy folyamatosan fejlődjünk, és a lehető leghatékonyabban és emberségesebben dolgozzunk” - tudhattuk meg a Versys Clinics főorvosától.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja