SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anya- és bababarát kórház választása

Lénárd Orsi [cikkei] - 2010-02-15
Az amerikai perinatális (szülés körüli) szakemberek által összeállított kérdések az anyák és a kisbabák szempontjait együttesen állítják a figyelem középpontjába. Lássuk csak, mire érdemes figyelned, ha szülészeti intézményt választasz.
Anya- és bababarát kórház választása
  1. Ki lehet velem a vajúdás és szülés alatt? Alapvető fontosságú, hogy eldönthesd, kik legyenek melletted vajúdás és szülés idején. Az apák jelenléte a szülőszobán ma már általános. A dúla jelenlétére és segítségére azonban nem mindenhol van fogadókészség, ezért érdemes erre az orvosnál  vagy  a szülésznőnél rákérdezni.
  2. Mi történik egy normális vajúdás és szülés alatt Önöknél? Kérdezd meg, hogy az adott intézményben milyen arányban alkalmaznak mesterséges szülésindítást, oxytocint, gátmetszést illetve császármetszést. Érdeklődj, azután is hogy orvosod egy esetleges császármetszést követően lehetségesnek tartja-e a hüvelyi úton való szülést.
  3. Mennyire engedik érvényesülni a kulturális és hitbéli különbségeket? Ez a lista a sok nemzetiséget magába olvasztó Egyesült Államokban készült. Magyarországon is léteznek kulturális és hitbéli különbségek. Ha ezzel kapcsolatosan kérdésed van, beszéld meg előre orvosoddal és szülésznőddel, hogy támogatnak-e ebben.
  4. Sétálhatok és mozoghatok a vajúdás alatt? Milyen szülési pozíciót ajánlanak? Az anya- és bababarát helyeken vajúdás és szülés alatt úgy mozoghatsz, ahogy  jól esik. Kitolás idején sem kényszerítik az anyákat a hagyományos szülésvezetés által preferált kőmetsző pozícióba.
  5. Hogyan biztosítják az együttműködést az ápolók, az orvos és más szakember között, ha szükségessé válik? Nagyon fontos, hogy a vajúdás és szülés ideje alatt a vajúdót körülvevő szakszemélyzet (orvos, szülésznő, dúla) egymást ismerjék, illetve további segítőket tudjanak ajánlani, ha a későbbiekben bármilyen (pl. szoptatással kapcsolatos vagy pszichés) nehézsége adódik.
  6. Mi az eljárás Önöknél egy szokványosan vajúdó nővel? Kérdezz rá bátran, hogy az adott kórházban melyek a leggyakrabban végzett beavatkozások. Az ezekről való gondolkodásban nagy segítségedre lehet egy dúla, illetve a WHO normális szülésre vonatkozó ajánlásai.

  7. Hogyan segítik elő, hogy az anyák olyan kényelmesen érezzék magukat, amennyire csak lehetséges? A gyógyszereken kívül milyen fájdalomcsillapítási módszereket alkalmaznak a vajúdás alatt? A dúla vagy a bába sokat tud tenni a szülő nőért. Illóolajos borogatással, masszázzsal, homeopátiás szerekkel, vajúdási testhelyzetek és légzéstechnika ajánlásával a fájdalomérzet jó hatásfokkal csökkenthető.
  8. Mi történik az egészséges babámmal a szülés után? A zavartalanságban és bőr-bőr kontaktusban együtt töltött első pár óra nagyon fontos a kisbaba és az édesanya kötődése szempontjából. Kérdezz rá, hogy a szülést követő “aranyóra” teljes egészében a Tietek lehet-e, avagy fontosabbnak tartják a csecsemő öltöztetését, mérlegelését, “ellátását”. Ha esetleg császármetszésre kerülne sor, hogyan történik a baba ellátása? Édesapja rögtön kézbe veheti, dajkálhatja? Mikor kerülhet sor az első mellretételre?
  9. Mi történik, ha a babám koraszülött lesz vagy sajátos problémával születik? Az egyes intézmények különbözőképpen járnak el ebben a kérdésben. Érdeklődd meg, hogy ebben a nem várt esetben van-e lehetőséged arra, hogy szülés után, vagy később a kórházi ellátás idején megszoptasd, vele lehess és gondozhasd?
  10. Hogyan segítenek azoknak az anyáknak, akik szoptatni szeretnének? Milyen támogatásban részesülnek az anyák szoptatás terén a baba megszületését követően? Megszoptathatják-e születése után a kisbabát? Támogatják-e a kizárólagos szoptatást, vagy inkább cukros vízzel, ne adj isten tápszerrel kínálják az újszülötteket? Szoptatási nehézség esetén tudnak-e megfelelően képzett szoptatási tanácsadót ajánlani a kismamának?


Lénárd Orsi


Lénárd Orsi
Szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, mentálhigiénés szakember, kismamamasszőr

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.lenardorsi.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja