SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülés utáni tünetek

Kókai Kata [cikkei] - 2007-03-21
A szülést követően alapvetően megváltozik egy nő teste. Már a várandósság 9 hónapja is hatalmas terhet ró a kismamára, nem beszélve a gyermekágyi időszakról.
Szülés utáni tünetek

Bár a várandósság alatt hatalmas változáson megy át a szervezet, szülés után még több változás lehetséges. A gyermekágyi folyás, az emlő duzzanata, és még számtalan változás kelthet aggodalmat a nőkben.

A gyermekágyi folyás

A lochia, vagy gyermekágyi folyás a szülés után fordulhat elő. Nem egy kezdő anyuka összetéveszti a menstruációval, mások feleslegesen aggódnak, mert úgy hiszik, a méh sérülése okozza. Valójában ez a váladék természetes, szövettörmeléket és a méh sebgyógyulásának váladékát tartalmazza. Természetes folyamat, mely a méh regenerálódását segíti. Kezdetben sötét színű, a menstruációra emlékeztet, majd egyre világosabb.

Orvoshoz akkor kell fordulni, ha kellemetlenséget okoz. A normál váladék illata normális, nem okoz panaszt. Mivel a váladék lúgos lehet, károsíthatja a hüvelyflórát, ezáltal előfordulhat hüvelygyulladás. Ez esetben a folyás mellé kellemetlen viszketés, égető érzés, vagy más abnormális tünet társulhat. Ez esetben nőgyógyászhoz kell fordulni.

Post partum blues

Angol kifejezés, mely a szülést követő hangulatingadozást jelenti. A várandósság idején a nő hormonrendszere megváltozik, főként az utolsó időszakban lehet fáradtabb, álmodozóbb. A szülést követően az anya teste megválik az apró kis lénytől, aki addig része volt, a hormonrendszer visszaáll eredeti formájába, így a szülést követő pár napban az anya hangulatára depresszió, levertség lehet jellemző.

Nem szabad összekeverni a szülés utáni depresszióval, hiszen a post partum blues néhány nap alatt tovatűnik, és teljesen természetes jelenség.

Emlőgyulladás


Szerencsére nem minden esetben fordul elő. A mellbimbó apró sérülésein át a szoptatáskor az emlőbe jutó fertőzés okozhatja. A mell megduzzadhat, a szoptatás fájdalmas, a kismama akár lázas is lehet. Antibiotikummal, hideg vizes borogatással kezelhető.

Utófájások

Az utófájás teljesen természetes jelenség, az oxitocinnak köszönhető. Segíti a méh visszahúzódását eredeti méretére. Általában jellemző, hogy az első szülés után kevésbé erős az utófájdalom, sok szülés után azonban (pl. harmadik gyermek születését követően) sokkal erősebb.

Kevés anyatej

Az anyatej mennyiségének alakulása számtalan tényezőn múlik. Nem egyszer alkati kérdés is lehet a mennyiség, illetve az is, mennyi ideig termelődik anyatej. Előfordulhat, hogy a baba hamarabb igényelné a nagyobb mennyiségű anyatejet, mint ahogyan a szervezet azt előállítani képes. Ez esetben nem kell megijedni, pár nap alatt fokozódik a tejtermelés.

Gátmetszés utáni panaszok

A gátmetszés, illetve gátsérülés utáni panaszok nem ritkák szülés után. További gondot is okozhatnak, ha nem figyelünk oda kellőképpen. A gátmetszés során a hüvely és a végbél között ejtenek egy bemetszés, ezzel megkönnyítve a baba útját. Nem egyszer előfordulhat, hogy a szülést követően a gátseb nem forr össze megfelelően, vagy panaszokat okoz. Fontos, hogy ezt a területet tisztán tartsuk, hiszen a végbél közelsége miatt elengedhetetlen a megfelelő higiénia.
A Kegel-gyakorlatok segíthetnek a gyorsabb regenerációban. Fontos, hogy ne használjunk szintetikus betétet, mert ez táptalaja lehet különböző fertőzéseknek. Hordjunk kényelmes pamut fehérneműt, intim betét használata során igyekezzünk mindig időben cserélni, és pamutos anyagból készült terméket választani.

A legfontosabb, hogy ne ijedjünk meg a szülést követő természetes jelenségektől, azonban minden esetben tájékoztassuk nőgyógyászunkat a változásokról.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja