SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szülés és vajúdás szakaszai

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2018-02-23
A tankönyvekben egyszerű folyamatnak tűnik világra hozni egy gyermeket. A magzatvíz elfolyik, a méhszáj kinyílik, a baba kibújik és kész. Valójában korántsem ennyire egyértelmű és könnyű a dolog, sokkal hamarabb kezdődik és később is zárul le, mint azt gondolnád. Cikkünk a szülés szakaszait mutatja be.
A szülés és vajúdás szakaszai

Sok kismama elszörnyed, amikor megtudja, hogy az átlagos szülések az első baba érkezésekor 16-18 órán át is tarthatnak. Ez azonban (az esetek többségében) szerencsére nem azt jelenti, hogy ennyi időn keresztül kell éreznünk azt a bizonyos elemi erejű fájdalmat, melyről oly sokat hallani és amit olyan sok művészeti ág is megragadott. Valójában az egész folyamat sokkal hamarabb kezdődik, mint hogy azt a kismama egyáltalán észrevenné.

A szülés menete


Jóslófájások:

A más néven Braxton-Hicks összehúzódásnak nevezett enyhe, rendszertelen méhtevékenységet sok kismama nem is észleli. Akár két héttel a szülés előtt is elkezdődhetnek, enyhén keményedő pocak, vagy akár hátfájás formájában. A test - főként a méh - lassan felkészül a szülésre: a pocak lejjebb ereszkedik, ami jelzi, hogy a baba felvette a startállást - a fejecskéje belehelyezkedik a medencébe. Esetleg távozhat a méhszájat a külvilágtól elválasztó nyákdugó. Sokan ezt sem veszik észre, ha a várandósságot a harmadik trimeszterben előforduló bő folyás kíséri, nem biztos, hogy feltűnik. Ilyenkor a méhszáj normális esetben még zárt. Az elsőbabás szülőket gyakran megijeszti a jelenség és bár nem kell az első keményedésnél azonnal a kórházba rohanni, de az orvost mindenképpen érdemes tájékoztatni, hiszen a jóslófájásokkal már megkezdődik a visszaszámlálás. Annak a kismamának, aki még nem töltötte be a 37. terhességi hetet, mindenképp konzultálnia kell orvossal, ha jóslófájásokat érez, hogy meggyőződhessen róla: nem indult be túl korán a szülés.


Tágulási szakasz:

Ezzel már elkezdődik a vajúdás, vagyis beindul a szülés - az anyaméh egyre erősödő, ritmusba rendeződő összehúzódásaival igyekszik "elérni", hogy a méhszáj kinyíljon és akkorára táguljon, hogy a baba feje átférhessen rajta. A korai fázisban a fájások még rendszertelenek és enyhék, a jóslófájásokhoz hasonlóak. A különbség azonban, hogy itt már megkezdődik a méhszáj tágulása. Az első 5 cm-nyi tart a legtovább és kevésbé kiszámítható; ez az úgynevezett korai fázis. Ilyenkor a kismamák még sétálgatnak, vajúdó labdán ülnek, esetleg olvasgatnak a vajúdóhelyiségben fekve - a vajúdás 12 órájának jó része inkább várakozás. Ebben a szakaszban van lehetőség a fájdalom csillapítására, a napjainkban igen elterjed epidurális érzéstelenítésre. A kismama minden esetben konzultáljon az orvosával a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről!

A többségnél ebben a szakaszban reped meg a burok, de tévhit, hogy csak a magzatvíz elfolyásától számítandó a vajúdás. Előfordul ugyanis, hogy a magzatburok nem reped meg, és azt az orvosoknak már az események sűrűjében, kitolás megkezdése előtt kell művileg megrepeszteni. Ettől a méhszáj tágulása még ugyanúgy lezajlik, ne gondoljuk tehát, hogy amíg nincs magzatvíz, nem indult meg a szülés. Ha az összehúzódások elkezdenek rendszerbe állni, vagyis megfigyelhető, hogy milyen időközönként és milyen hosszan jelentkeznek, már érdemes elindulni a kórházba. Amennyiben a magzatvíz szivárogni kezd, vagy egy áradatban elfolyik, késlekedés nélkül induljunk!

Ahogy az összehúzódások egyre kiszámíthatóbbak és rendszeresebbek, úgy lesznek mind erősebbek a fájások. Fizikailag és érzelmileg is ez a legmegterhelőbb, a vajúdás aktív része - kiváltképp, ha hosszúra nyúlik ez a szakasz. Ha túl gyorsan zajlik le, árthat a babának, azonban ha sokáig tart, a baba és a mama is kimerülhet közben.
A fájások között nagyon fontos, hogy az anyuka el tudjon lazulni, igyon, esetleg szőlőcukrot szopogasson, és ezáltal erőt gyűjtsön. A fájdalom erősödik, az összehúzódások között pedig egyre kevesebb idő (1-2 perc) telik el - ez jelzi a kitolási szakasz közeledtét. A tágulási szakasz vége a legnehezebb, ilyenkor fontos, hogy a fájásokat "ellihegjük", mivel a szülés kemény munka mamának és babának is - ha a kismama odafigyel a légzésre, azzal a babának is segít, hiszen mindkettőjüknek sok oxigénre van szüksége.


Kitolási szakasz:

Ebben a fázisban a fájások már rendkívül erőteljesek, a legtöbb kismama számára ekkor már megszűnik a külvilág. A méhszáj teljesen kitágul, más néven "eltűnik" és a baba erőteljesen iparkodik kifelé. Itt már a hüvelynek kell tágulnia, hogy befogadja a baba méretét. Az anyukák többsége az extrém fájdalom ellenére jobban viseli ezt a részt, mivel itt már érezhetően történik valami - érzékelhető, ahogyan a pici halad lefelé, esetleg lábacskáival kitámasztva ő is tolja magát - már nem csak a céltalannak tűnő fájdalom tűrése a feladat. Figyelni kell a légzésre, a nyomásra és arra is, hogy mikor NE nyomjunk - ami talán még nehezebb.

Amikor a baba már nagyon közel van a célhoz, összetéveszthetetlen érzés jelentkezik, amiről a szülésznők nemes egyszerűséggel úgy érdeklődnek: kell-e már kakilni? A szülőcsatorna ugyanis a végbél szomszédságában halad és a baba feje belülről nyomja a bélfalat - ennek köszönhető a furcsa, kissé oda nem illőnek tűnő érzet.

Amikor a baba feje búbja már-már megpillantható, az orvos mérlegeli a gátvédelmet. A legtöbb kórházban már nem vágnak gátat minden áron, csak ha az orvos és a szülésznő úgy látja, hogy nem elkerülhető. Sokan idegenkednek tőle, azonban a gátmetszés biztonságos megoldás. Az apró bemetszés oldalirányban a hüvelybemenetnél megkönnyíti a babának a kibújást, és később gyorsabban gyógyul, mint ha a gát esetleg ellenőrizetlen irányban és mélységben magától bereped.
Sokan félnek a fájdalomtól, azonban a legtöbb anyuka meg sem érzi, mivel a tolófájások ereje elsöpri az apró konyhai balesethez mérhető vágás fájdalmát. A gátmetszés már valóban a célegyenes, ilyenkor már nincs sok hátra, csak egypár nyomás, és a baba meg is érkezik.
Többségüknek először csak a fejecskéje bújik ki, majd oldalt fordulva, a következő fájásnál, egy utolsó nagy lendülettel teljesen kibújnak. Amint a légútjait megtisztítják és sírni kezd, az újszülöttet rögtön az édesanyja hasára-mellkasára helyezik, mivel az első ingerek nagyon fontosak a pici számára. Az egészséges, erős kisbabák ösztönösen rögtön megpróbálkoznak a szopizással - ez segíti a későbbiekben a tejtermelést. Amint a köldökzsinór abbahagyja a lüktetést - megáll benne a keringés - elvágják azt, ez többnyire az apukák feladata.


Méhlepényi szakasz:

Amint a köldökzsinórt elvágták, a babát egy pár percre elveszik az anyukájától. Kicsit megtisztítják a magzatmáztól, lemérik, és megkapja az úgynevezett Apgar-pontjait.
Felírják a nevét, megkapja a kis karszalagját is. Ezután becsomagolják pólyába, és odaadják az apukájának, hogy megismerkedhessenek, amíg lezajlik az anya utolsó feladata. A baba után ugyanis a méhlepényt is "meg kell szülni".
Ijesztően hangzik, azonban a méhlepény egy rugalmas, puha, képlékeny dolog, miután levált a méhfalról, általában gond nélkül, egy nyomással (és egy kis orvosi rásegítéssel) ki is csusszan, szinte alig érezhető módon. Ezután az orvos összevarrja a gátsebet, illetve, ha van ilyen, a hüvelyfal sérüléseit; ellenőrzi, hogy nem maradtak-e méhlepény darabkák a méhben. Ez helyi érzéstelenítésben történik, így szinte fájdalmatlan, ha minden rendben zajlott a szülés során. Néhány méhösszehúzódás kíséri ezt a részt, és kissé fájdalmas, ahogyan a méh elkezd visszatérni eredeti állapotába, de ez már semmiség a korábbiakhoz képest. Végül, ha már ez is elrendeződött, a babát segítenek mellre helyezni, hogy próbálkozhasson a szopizással.

A legtöbb kórházban miután babát is, mamát is "rendbe tették", az új család kap egy órát (néhol többet is) a szülőszobán hármasban az ismerkedésre. Az úgynevezett arany óra nem csak érzelmileg fontos, a baba későbbi fejlődésében és a mama egészségében is szerepet játszik, hogy zavartalanul, nyugalmasan együtt tölthessék a szülők újszülött gyermekükkel annak első életóráját.

Cikkünk egy természetes, komplikációmentes, könnyű szülés történéseit vette végig, és látható, hogy nem olyan rémisztő, a fájdalom is csak néhány órán át súrolja a tűréshatár csúcsát - az ezt követő öröm pedig százszor is feledtet minden fájdalmat és nehézséget. Mindenkinek azt kívánjuk, hogy így hozhassa világra gyermekét! :)

Indexkép: pixabay - Engin Akyurt

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja