SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nő, aki anyja méhében hordta ki saját gyermekét

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-10-15
Ritka orvosi beavatkozás segítette hozzá a svéd nőt, Emelie Erikssont, hogy édesanya lehessen. Saját anyukája méhében hordta ki gyermekét, abban a méhben, melyből ő maga is megszületett sok évvel ezelőtt.
A nő, aki anyja méhében hordta ki saját gyermekét

Emelie 15 évesen nem értette, miért nem jött még meg az első menstruációja, hiszen kortársai már rég túlestek a nagy eseményen. Különböző vizsgálatokat végeztek el rajta, és szívfacsaró tényre derültfény: Emelie egy rendellenesség folytán úgy született, hogy testéből hiányzott az uterus, azaz a méh. A fiatal lány akkor beletörődött, hogy soha nem lehet saját gyermeke.

Huszas évei elején kezdett olvasgatni a legújabb kutatásokról, őssejt-programról, valamint arról, hogy tudósok saját DNS alapján képesek szintetizálni testrészeket, emberi szöveteket, és ennek határait egyre jobban kiterjesztik a transzplantációk terén.

Ébredő reménnyel kutatott tovább, így akadt rá dr. Mats Brannstorm svéd orvosra, az egyetlen emberre, aki méhátültetésre és a donor-méhben megfogant babák világra segítésére specializálódott. Emelie volt az első tényleges páciens, akin ilyen beavatkozást hajtott végre. A 30 éves nő édesanyjának is mesélt a lehetőségről, aki azonnal felajánlotta a méhét:

„Mondtam a lányomnak, hogy én már elmúltam 50 éves, nincs szükségem a méhemre, mivel nem szeretnék több gyermeket. Neki azonban ez lehet az egyetlen esélye.”

Emelie felvette a kapcsolatot a doktorral, aki több tucatnyi vizsgálatot elvégzett. Végül megállapította, hogy a donor és a befogadó is alkalmasak a beavatkozásra, ráadásul mindketten ideális életkorban vannak. Mivel egyenes ági rokonok, génkészletüknek legalább a fele azonos - így a kilökődés veszélye is jóval kisebb, mint idegen donor esetében.

Mindkét nő nagyon tartott az altatásban végzett műtéttől, de Emelie-nek ez volt az egyetlen parányi lehetősége, hogy anya lehessen. Férje is erősen kételkedett: mielőtt beleegyezett volna, ragaszkodott ahhoz, hogy megismerkedjen az orvossal és felmérje, vajon nem egy holdkóros sarlatánnal van-e dolguk. Bár végül hozzájárult a beavatkozáshoz, továbbra is kételyei voltak a sikert illetően.

„Úgy éreztem, a lottót is nagyobb esélyünk lenne megnyerni” - mondta.

Félelmeik alaptalannak bizonyultak, a műtétek gond nélkül lezajlottak. Emelie felépülése is zökkenőmentes volt, új méhe nem mutatta a kilökődés jeleit.

Egy évvel később pedig elérkezett az ideje, hogy teherbe eshessen. Az orvosok egyetlen embriót helyeztek el a méhében: egy, a saját és férje sejtjeiből mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott apró életet.

Az első terhességi teszt negatív lett, azonban egy héttel később Emelie boldogan hívta fel édesanyját, hogy közölje: az új teszt már pozitív.

„Tudtam! Tudtam, hogy jó a méhem!” - örvendezett az 53 éves Marie. Lánya azonban csak akkor győződött meg teljesen a sikerről, mikor újszülött fia, Albin sírása betöltötte a szülőszobát. Férje olyan boldog volt, hogy elájult, amikor megpillantotta elsőszülött gyermekét, így a nővéreknek kellett ellátniuk a friss apukát.

Emelie és férje úgy döntöttek, idővel elmondják majd Albin-nak, hogyan született, bízva abban, hogy egy nap megérti, min ment keresztül az anyukája és a nagymamája.

Az orvos azóta már öt olyan babát segített a világra, akik az általa átültetett donor-méhben fogantak. Dr. Brannstorm véleménye szerint egy nap rutin beavatkozás lesz az eljárás, ami reményt adhat az Emelie-hez hasonló nőknek.

 

Videó forrása: RTL Klub

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja