SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség! Ki ez a tükörben az én kisbabámmal? - Testi változások szülés után

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-04-09
Valószínűleg Te is úgy tervezted, hogy a terhesség és az új jövevény érkezése után gyorsan formába lendülsz majd, pikk-pakk visszanyered az eredeti súlyod, hisz csak egy kis fogyás kérdése az egész.
Segítség! Ki ez a tükörben az én kisbabámmal? - Testi változások szülés után

Majd szülés után jött a meglepi! Egy rakás testi változás képében, amire még csak nem is figyelmeztetett senki. Mi most megtesszük, ha még előtte álltok a nagy kalandnak. Már megérkezett a trónörökös? Ez esetben bizonyára ismerős dolgok következnek. :)
 

1. Hajhullás

A jelenség: Először csak egy kis plusz haj a fésűdbe gabalyodva, egy kicsit több a szűrőben hajmosás után. Aztán egyszer csak úgy érzed magad, mint aki egy horrorfilm közepébe csöppent. A hajszálaidat tömegesen szedegeted a padlóról, a szőnyegről, a porszívó keféjéből, a felmosórongyból, valamint teljesen indokolatlan helyekről, mint a tv, a macska, a kenyérsütő gép, a pörkölt, és természetesen maga a csemete, akinek minden percben és minden porcikáján akad indok, hogy azt mondd: „Anyavalya… ez anya haja!”

Magyarázat: Ez sajnos természetes jelenség a szakértők szerint. Hajunk életünk folyamán mindig cserélődik, miközben növekszik, hajszálakat hullajtunk és újak nőnek helyettük. Terhesség alatt azonban a hormonok miatt egyáltalán nem hullik a haj, így a 9. hónap végére gyönyörű, fényes sörény ékeskedik a fejeden. A csodás fölösleg azonban gyorsan kihullik szülés után.

Mit tegyél: Ezt sajnos ki kell várni, esetleg könnyíteni lehet rajta valamicskét. A napi többszöri fésülködés talán vékonyít a lakást egyenletesen borító hajrétegen, illetve – ha van lelki erőd – levágathatsz belőle valamennyit, így kisebb teher húzza a hajhagymákat. Az orvosok ilyenkor vitamin és vaspótlásért kiáltanak. Egyik módszer sem 100%-osan hatásos, de mind együtt azonban javítanak majd a közérzeteden.
 

2. Vizeletcsepegés

A jelenség: Közvetlen szülés után talán fel sem tűnik, hiszen a gigantikus betét és a gyermekágyi folyás elkendőzik a problémát. Idővel viszont észlelheted, hogy a pisilés valahogy más és mintha nem tudnád teljesen „elzárni a csapot”.

Magyarázat: A természetes szülést követő inkontinencián nincs mit magyarázni, hiszen az átfurakodó apróság eléggé megviseli a szűk járatot, pontosabban a hüvelyfali és medence-izmokat. A császárral szült anyukák ritkábban szenvednek ettől a „kis dologtól”, ha mégis előfordul, azért a terhesség végén a hólyagra nehezedő nyomás a ludas az orvosok szerint.

Mit tegyél: A betétek és pelenkák megelőzik a kínos perceket, ha nyilvános helyre mégy. Amikor végeztél a pisiléssel, mielőtt a szokott módon felpattannál, várj ki egy kicsit, játssz az izmokkal, így kipréselheted a pangó vizeletet. Hosszú távon sok-sok Kegel-gyakorlat oldja meg a gondot, ettől ugyanis a medencetájéki izomzat újra formába lendül és el tudja látni feladatát.  
 

3. Szárazság „odalent”

A jelenség: Leginkább akkor tapasztalhatod, amikor megpróbálsz újra visszakerülni a játékba a kedveseddel. Nehéz ügy, oly sok kihagyás után végre egy kis romantika, erre puff neki! Úgy érzed magad minden alkalommal, mint elsőbálozó lány korodban. Az egymást követő kellemetlen élmények pedig csak egyre lejjebb rombolják mindkettőtök libidóját.

Magyarázat: Szülést követően, és amíg szoptatsz, az ösztrogén szinted jóval alacsonyabb, ettől pedig a hüvelyi nyálkahártya megvastagszik. A dologhoz hozzá tartozik, hogy a hormonváltozások miatt a vágy is mérséklődik, így aztán nem várhatja senki, hogy „sikamlóssá váljon a buli”.

Mit tegyél: Síkosító, nagy mennyiségben válasz a problémára. Életmentő lehet, ha már a kapcsolatotok is megérzi a szexuális életetekben beállt változást. Csak bátran, így nem lesz minden éjszaka kihívás és hidd el, elmúlik majd.
 

4. Lábméret növekedés

A jelenség: Azt hitted, a terhességed alatt csak azért nagyobb a lábad, mert kissé vizesedik, dagad, de ez majd elmúlik. Semmi baj, mindenki így van ezzel, miközben vágyakozva nézegeti kedvenc apró, kecses topánját és gondolatban megígéri a drága lábbelinek a mihamarabbi újra egymásra találást. Aztán kiderül, hogy az a cipellő többé nem hagyja el a házat – legalább is nem a Te lábadon.

Magyarázat: Valóban közrejátszik a lábdagadás, azonban nem kizárólag ez a lábnövekedés oka. Egy tanulmány rámutatott, hogy a nők 60-70%-ának valóban megnő a lába, széltében hosszában egyaránt és sajnos maradandóan.

Mi tegyél: Visszacsinálni nem lehet a dolgot, a megoldás viszont annál kellemesebb: újra fel kell töltened a cipőkészletedet. Ha több gyermeket szeretnél, érdemes egyszerre mindig csak a következő szezonra bevásárolni. Cipőt venni pedig ki ne szeretne?
 

5. Cicicsöpögés

A jelenség: felveszed a kedvenc pólód, amibe végre belefér a pocakod is és – jobb esetben – még el sem indultál, a mellbimbóidnál két, tenyérnyi folt csillog rád a tükörből. Ettől csak az a rosszabb, ha már úton vagy, mikor megtörténik. Természetesen csak akkor, ha nincs nálad váltás ruha.

Magyarázat: Vannak nők, akiknek szivárog a teje, és vannak, akiknek nem. Sőt, akár olyanoknak is folyhat a melle, akik nem szoptatnak. A tejcsatornák záródását a bimbó körüli apró izmok végzik, mindössze arról van szó, hogy vannak, akiknek ez az izomzat gyengébb, másoknak erősebb.

Mit tegyél: Előrelátó vagy és behelyeztél melltartóbetétet? Figyelemreméltó optimizmus azt hinni, hogy a helyén is marad, mindazonáltal jobb ötletünk nekünk sincs. Az anyatej ráadásul ragad is és a világos ruhákon látványos foltot képes hagyni. Ha meg kell jelenned, olyan melltartót válassz, ami jól tartja a melleid, ha ők nem élnek önálló életet, a betét is engedelmesebb lesz. Azért pótmelltartót és pólót tegyél el.
 

6. Terhességi csíkok

A jelenség: „Cirmos cica haj”… Már a terhesség vége felé észreveszed, hogy pocakod – kisebb, nagyobb mértékben – akár egy csíkos doromboló jószágé is lehetne. Ha te harciasabb vagy, esetleg a bőröd érzékenyebb, a kis nyávogó jóval nagyobb rokonára, egy tigrisre emlékeztetsz hastájékon. A legrosszabb, amikor szembesülsz vele, hogy ezek a csíkok nem tűnnek el. „Most akkor örökre cirmos maradok?”

Magyarázat: Ahogy a pocakod növekszik, hogy a kis lakódnak helyet biztosítson, a bőrödnek nyúlnia kell. Mivel ez aránylag rövid idő alatt megy végbe, a bőr felső rétegén repedések keletkeznek. Mint amikor túl gyorsan kel a kenyértészta a sütőben és kireped. Normális jelenség és gyakorlatilag szinte senkit sem kerül el.

Mit tegyél: Viseld büszkén! Ezek a csíkok bizonyítják, hogy a doromboló kiscicusból anyatigris lettél, aki már életet adott egy gyermeknek. Hogy ne legyenek annyira látványosak, már terhesség alatt kenheted bármilyen testápolóval, ha pedig egy kis A-vitamint is keversz bele (az orvos felírja receptre), nyerő vagy. További jó tanács, hogy keletkezésük utáni első nyáron bírd ki bikini nélkül. Ugyanis ha nem éri túl hamar napfény, nem lilulnak be, hanem idővel elhalványulnak, felveszik a bőröd színét és a jellegzetes selyemfényű ragyogást. Jövő nyáron pedig már bátran mutogathatod őket.
 

7. Változó mellméret

A jelenség: Mellméreted nagyobb, nem, kisebb, nem, mégis nagyobb, vagyis… A terhesség alatt bizonyára érezted, hogy melleid nőnek, feszülnek, változnak. Szülés után pedig, ha megindul a tejelválasztás, igazi hullámvasút következik méretügyben. Amikor belövell a tej, úgy érezheted magad, mint a mesében a farkas, csak neked nem a hasadba, hanem a melleidbe varrtak hatalmas sziklákat – legalábbis olyan érzés. Amíg szoptatsz, a folyamatos telítődés és a tejbüfé állandó kis móhó vendége révén a méreted folyamatosan változik. Aztán ha elhagytátok a szoptatást, vagy nem szoptattál, jön az újabb meglepetés, mivel a melled jóval kisebbnek fog tűnni, mint azelőtt!

Magyarázat: Hasonló a hasadon lévő csíkokéhoz, csak az anyamellnek – különösen szoptatás idején – még gyorsabban kell alkalmazkodnia a benne zajló dolgokhoz. Talán itt is megjelennek a csíkok, változik a mellbimbó és a bimbóudvar mérete, az egész mell alakja, állása más lesz. Ha szoptatsz, ha nem, egy biztos, „a lányok” sosem lesznek olyanok, mint szülés előtt, hacsak nem fordulsz plasztikai sebészhez.

Mit tegyél: A mellek kinézetén sajnos valóban csak szakember tud segíteni, bár valószínűleg egy (vagy több) gyermek édesanyjaként se te, sem pedig a kedvesed nem vágytok arra, hogy pornósztár cicikkel szaladgálj a szülői értekezletekre. Ennél jóval egyszerűbb megoldás, ha sportos, jól illeszkedő melltartót-topot választasz, ami tudja követni a hirtelen változásokat. Kényelmesek és – ez a bónusz – a melltartóbetétet is a helyükön tartják, sokszor még jobban, mint a szoptatós melltartók. Ha örülsz a méretnövekedésnek és a nagyobb dekoltázsnak, jó hír, hogy mehetsz újra vásárolni, hadd lássa mindenki új szépségedet. Ugyanez igaz akkor is, ha szeretnéd a dekoltázsod orbitális méretét kihagyni a napi beszédtémák közül a játszótéren. Ápol, s eltakar! – ez esetben ez a mottó.
 

8. Terhesség utáni pocak

A jelenség: Szülés után egy darabig, ha tetszik, ha nem, továbbra is úgy fogsz kinézni, mintha még mindig hurcolásznád a kis albérlődet. Hosszabb – rövidebb ideig ez így is marad. A legnagyobb mázlisták már a kórházból is úgy jönnek ki, hogy hasuk szinte az eredeti. Ha nem kérdezik meg, miközben a féléves gyerekedet tologatod, hogy „Nahát és mikor érkezik a kistesó? Látom, már úton van…” akkor még mindig elmondhatod, hogy szerencséd van.

Magyarázat: Az anyaméhnek időre van szüksége, hogy visszahúzódjon. A belső szerveidnek is – melyeket parányi lakberendeződ kissé átszervezett – újra a helyükre kell találniuk, a hasfali, medencei izomzatnak megint normálisan kell működnie.

Mit tegyél: A legjobb méhösszehúzók a csecsemők, a szükséges hormont ugyanis legnagyobb mennyiségben a kisbaba szopizása állítja elő. Azoknak sem kell aggódniuk, akik nem szoptatnak, hiszen a folyamat előbb utóbb az ő esetükben is végbe megy. Óvatos gyakorlatokkal a gyermekágyi időszak letelte után segíthetünk a dolgon és kerüljük a haskötőt, hadd dolgozzanak csak az izmok, 9 hónap absztinencia után rájuk fér. Sose felejtsd el, hogy minden változáshoz 40 hétre volt szüksége a testednek, így nem érdemes sokkal gyorsabban eredményt várni, ha a régi alakodra vágysz.

Még ha nem is múlik el minden változás nyomtalanul, nem érdemes miatta kétségbe esni. Ezek a jegyek mutatják meg a világnak, hogy véghezvitted a legcsodálatosabb dolgot, amit csak egy nő tehet. Bizonyítja, hogy túlélted a terhesség nehézségeit, a szülés fájdalmait. Emlékezteti a Párodat, hogy közösen létrehoztatok egy új életet. A női test pedig hihetetlen, varázslatos alkotása a természetnek, mindössze pár hónap alatt képes ezt a rengeteg változást tolerálni, elősegíteni, majd az egészet helyreállítani. Ezt sose feledd el! Ha pedig az első néhány hónapban mégis kétségeid támadnak, ahányszor csak tükörbe nézel, szaladj be a gyerekszobába, nézd meg alvó csöppséged angyali arcát és meglátod, azt gondolod majd:
„A fenébe is, nagyon, NAGYON megérte!!”

Fotó: Mike Melrose/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja