SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szülés megtervezése

Dr. Eszlári Péter [cikkei] - 2012-01-05
A gyermeked megszületése az egyik legnagyszerűbb, legizgalmasabb és örömtelibb része az életednek. Meg akarod majd tervezni ennek a különleges alkalomnak minden mozzanatát. A naplóval kezdve, írj le mindent, ami eszedbe jut a szüléssel kapcsolatban. A naplód később majd segít eldönteni a fontossági sorrendet, amikor megtervezed a szülést.
A szülés megtervezése

A szülési terv egy egyoldalas, tisztán megfogalmazott lista arról, hogy hogyan szeretnél szülni. Célszerű lemásolni és kiosztani a szülésen jelenlévők közt, hogy ne a szülés közben derüljön ki, hogy nem értenek egyet egymással valamiben, vagy félreértettek egy pár mondatot. Mivel rengeteg dologra kell odafigyelni, jobb, ha nem az utolsó pillanatban állsz neki megcsinálni a tervet. Miután megírtad, beszéld át valakivel, aki majd részt vesz a szülési segédletekben.

Mindig maradj rugalmas, és ha kell, változtass a terveden. Mindig tartsd észben a fő célodat: a babád biztonságos megszülését. A célt észben tartva, a következő útmutató lépésről lépésre segít majd megírnod a szülési tervedet.
 

1. Ellátási problémák:

Tudj meg mindent a szülések során alkalmazott rutin eljárásokról. Ha valamivel nem értesz egyet, beszélj róla az orvosoddal. Miközben egyre többet tudsz meg az alapokról, fölmerülhetnek olyan kérdések, amikről majd említést szeretnél tenni a tervedben.

Készíts egy egyoldalas tervet arra az esetre, ha a szülés teljesen rendben zajlik és semmiféle komplikáció nem lép fel. A biztonság kedvéért csinálj egy olyan tervet is, amiben arról írsz, hogyan szeretnéd, hogy ellássanak, ha valami mégis felmerülne. A következő kérdések lehet, hogy soknak tűnnek, de most még van időd átgondolni.  Ha valamelyik kérdés nem szimpatikus neked, egyszerűen húzd ki a listádról, aztán állítsd fontossági sorrendbe azokat, amelyek szerinted a legfontosabbak.

  • Kit legyen jelen?
  • Szeretnél-e  dúlát?
  • Milyen módszereket, testhelyzeteket szeretnél megpróbálni (állni, guggolni, feküdni, sétálni…)?
  • Szeretnél-e egy meghatározott testhelyzetet szüléskor?
  • Mit szeretnél tenni a fájdalom ellen? (masszázs, meleg vagy hidegpakolás, légzési gyakorlatok…)
  • Mit gondolsz a szülési megfigyelésekről?
  • Szeretnél-e használni fájdalomcsillapítót, és ha igen milyen fajtát?
  • Szeretnél-e gátmetszést, vagy inkább elkerülnéd, ha lehet?
  • Saját ruhádat szeretnéd-e viselni?
  • Szeretnél-e zenét hallgatni?
  • Szeretnéd-e használni a zuhanyzót?
  • Ha császármetszésre kerül sor, vannak-e külön elvárásaid?
  • Mik az elképzeléseid a babád ellátásával kapcsolatban? (mikor szeretnéd etetni, hol aludjon…)

2. Beszélj az orvossal:

Legtöbbször az orvosoknak van rutin tervük a dolgok menetéről. Ők ezt tanulták, erre készültek fel, és ők is a legjobbakat akarják. Lehet, hogy úgy gondolják, hogy a követeléseidet írtad le, vagy épp a saját terved fog csalódáshoz vezetni, ha nem minden pont terv szerint megy.
 

3. Önbizalom és akaraterő:

Szülés közben sok nő úgy érzi, hogy kicsúszik a kezéből az irányítás. A szülési terv segít, hogy magabiztosabb legyél, még akkor is, ha valami olyan jön közbe, amire nem számítottál.

Próbálj felkészülni a nem várt dolgokra is a tervedben például, „Ha császármetszésre kerül a sor…” szülés közben, ha úgy érzed, hogy változtatnod kéne valamin, amiben nem vagy biztos, kérdezz rá az orvostól, hogy még legyen időd átgondolni.
 

4. A pozitív gondolkodás ereje:

Próbálj olyan tervet készíteni, amely azokkal a dolgokkal foglalkozik, amiket szeretnél hogy megtörténjenek és nem azokkal amiket el akarsz kerülni.

Pár példa:

  • „A fájdalmakkal kapcsolatban, utánanéztem és tudomásul vettem, hogy milyen fájdalomcsillapítók állnak rendelkezésemre, és majd jelzem, ha szükségem van rájuk.”
  • „Rögtön a szülés után, szeretném, ha a baba a közelemben maradna, és mindkettőnket egy meleg takaróval takarnának be, kivéve, ha valami baj van.”

Dr. Eszlári Péter véleménye: Azt gondolom, hogy ha ilyet készít valaki, akkor már  a szülés előtt jó átbeszélni a választott orvosával. Magánorvos nélkül nem nagyon lehetnek különleges elvárásai a vajúdónak (és ezt nem rosszindulatból írom, hanem pl. amikor 3 vajúdó készül szülni egyszerre az ügyeletes orvsonál, nem nagyon van lehetőség csak egy valakivel foglalkozni.)

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter


Fotó: hin255/FreeDigitalPhotos.net

Dr. Eszlári Péter


Dr. Eszlári Péter
Szülész-nőgyógyász

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja