SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szoptatás = természetes fogamzásgátlás?

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-24
Az orvosi kutatások egyetértenek abban, hogy a szopó csecsemő felelős a petefészek ciklikus működésének felfüggesztéséért. Azaz a csecsemő szoptatása akadályozza meg az anya petesejtérését, ezáltal nem lesz terhes és rendszerint egyáltalában nincs havi vérzése sem. De biztos ez?
A szoptatás = természetes fogamzásgátlás?
Az ókori egyiptomi ábrázolásokon a nők mindig sudárak, karcsúak, miközben gyakorta voltak terhesek. Áldott állapotban azonban – érdekes módon –  igen ritkán „vitték fel őket” még a vázákra is.

Arra korán rájöttek, hogy ha minél tovább szoptatják gyermeküket, azzal csökken teherbeesés lehetősége. Különben annak idején is küszködtek, ha nem akartak teherbeesni.  A hüvelyükbe felhelyezett anyagokkal próbálkoztak. Rájöttek a célra: a hímivarsejtek nem juthatnak el a petesejtig és nem termékenyíthetik meg. Erre a célra használtak például mézet, vagy egy olyan keveréket, melynek alapja a finomra morzsolt akácfatüske volt. No, nem valami férfinak okozott kellemetlen akadályra kell gondolni, hanem arra, hogy az akácfatüske gumiarábikumot tartalmaz, amelynek hatása, leegyszerűsítve, késlelteti a megtermékenyítést.

Tehát tudták, hogy a szoptatás egyfajta természetesen előállított ideiglenes meddőségi módszer. De vajon hogy áll ehhez a kérdéshez ma a tudomány és a tapasztalat?

Nincs garancia

Kérdőjelet kell tennünk a szoptatás megvéd a teherbeeséstől mondat után.
A nagyon rendszeres és sűrű, négyóránkénti szoptatás mellett sem garanciált a szervezet természetes fogamzásgátlása. A szoptatás közben ugyan sokáig nem tér vissza a menstruáció, de azt senki nem tudhatja, mikor lesz megint. Azt pedig mindenképpen megelőzi egy peteérés. Speciális, szoptatást nem befolyásoló technikákkal érdemes védekezni. Kondommal vagy pesszáriummal.

Az orvosi kutatások egyetértenek abban, hogy a szopó csecsemő felelős a petefészek ciklikus működésének felfüggesztéséért. Azaz a csecsemő szoptatása akadályozza meg az anya petesejtérését, ezáltal nem lesz terhes és rendszerint egyáltalában nincs havi vérzése sem. A szoptatás fogamzásgátló hatása megvédi az anyát attól, hogy azonnal másik gyermeke legyen, és ez lehetővé teszi, hogy teljes egészében a csecsemőnek szentelje magát, aki már valójában megszületett. A természet ezzel megteremti a legoptimálisabb lélektani helyzetet. Gyakori, hogy szoptató nőknél nyolc, tíz, tizenkét hónap vagy még több is eltelik, mire a szülés után a menstruációjuk visszatér. Sok nőnél a szülés után három-négy hónappal tér vissza és előfordul olyan is, hogy a szoptató asszony úgy esik teherbe, hogy nem volt havi vérzés.

A szoptatás gyakorisága lényeges


Az európai asszonyok megfigyelése azt erősítette meg, hogy a szoptatás gyakorisága az, ami leginkább összefügg a menstruációs ciklus visszatérésének idejével. Ahhoz, hogy a szoptatás meggátolja a termékenységet, a csecsemőt kizárólagosan kell szoptatni. Ez azt jelenti, hogy a csecsemő teljes tápanyagszükségletét és szopásösztönét az anya mellén, szopással elégíti ki.

A kiegészítő táplálékok, cumisüvegből adott gyümölcslé, vagy tápszer-hozzátáplálás gyakran összefügg a termékenység visszatérésével, mint ahogy azzal is, hogy a csecsemő éjjel nagyobb időtartamokat alszik. Ezek mind csökkentik a csecsemő szopásának gyakoriságát. Egy megfigyelés szerint, ha hat vagy több óra telik el a két szoptatás között, vagy a napi szoptatások száma ötnél kevesebb, visszatér a termékenység.

Ha a szoptatást táplálásnak tekintjük - és csak evésidőben szoptatjuk a csecsemőt - ez gyakran nem elegendő ahhoz, hogy néhány hónapnál tovább visszaszorítsa a peteérést. Ha a csecsemő a szopások között hat óránál többet alszik, az anyai hormonegyensúly megváltozhat, és lehetővé teszi a peteérést és a menstruáció visszatérését. Ellenben, ha a csecsemő gyakran szopik, nemcsak táplálást, hanem megnyugtatást is nyújtva számára, és ha éjjel többször is szopik, akkor a terméketlenség időtartama ennek megfelelően nyúlik meg.

Tablettát ilyenkor ne!

Míg kizárólagosan a szabad szoptatási mód a kulcstényező a terméketlenségben, a nő szervezetének saját kémiai állapota is befolyásolja a meddőség tartamát. Van olyan, aki szoptatás közben menstruál. Ekkor mindenképp kerülni kell a tampon használatát, hisz friss még a seb.

Az egyéni hormonális különbségek egyaránt megnyújthatják vagy lerövidíthetik a természetes meddőség időszakát.

Ha a kockázatot tablettával akarja valaki a minimálisra csökkenteni, akkor szükséges megemlíteni, hogy a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta nem tekinthető jó megoldásnak a szoptatós anyák részére. A kombinált fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják a tej mennyiségét és összetételét, és az a vélemény, hogy a szintetikus hormonok kiválasztódnak a tejbe és hosszú távon hatással lehetnek a csecsemőre. A szoptató aszszonynak meg kell beszélnie a szájon át szedhető fogamzásgátlók hatását az orvosával, mielőtt a születésszabályozásnak ezt a módját választaná. Ahogy akkor is szakemberhez kell fordulni, ha a szoptatás befejezését követően még hat hónappal sem jön meg a menzesz.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja