SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fehér szakáll, piros kabát, zöld szemlélet - Itt az ÖKO - Mikulás

Családinet [cikkei] - 2006-12-06
Nemcsak finomságokkal, de környezetvédelemre oktató eszközökkel is kedveskedik a beteg és nehéz helyzetű gyerekeknek az ÖKO-Pannon Kht. Mikulása
Fehér szakáll, piros kabát, zöld szemlélet - Itt az ÖKO - Mikulás

oko_mikulasHátrányos helyzetű és beteg gyermekekhez röpíti rénszarvas húzta szánja az ÖKO-Mikulást, aki elsőre nagyon hasonlít a hagyományos Mikuláshoz. Neki is fehér a szakálla és piros a kabátja, de az ÖKO-Mikulás zöld szemlélettel rendelkezik, így a meglátogatott beteg és hátrányos helyzetű gyermekek csizmájába nemcsak csokoládét és szaloncukrot, de a környezetvédelemre és a szelektív hulladékgyűjtésre oktató kiadványokat is elhelyez. Az ÖKO-Pannon Kht. Mikulása, akit a kht. oktatóprogramjának jól ismert mesefigurája, ÖKO-Panna is elkísért, december 5-én a Heim Pál Gyermekkórház és a Diószeghy utcai Általános Iskola és Gyermekotthon kisbetegeit látogatta meg.

A Mikulás és a Karácsony a gyermekek által talán leginkább várt ünnepek minden évben. Sajnos ezt a két jeles alkalmat több tízezer gyermek kénytelen a kórházi szobák falai között tölteni és számos olyan kisgyermek is van, akinek csizmájába ilyenkor egyáltalán nem kerül ajándék a Mikulástól. Az ő sorsuk és betegségük nehéz perceit igyekezett feledtetni az ÖKO-Pannon Kht. Mikulása, az ÖKO-Mikulás.

De honnan is származik a Mikulás legendája? A történet kr. u. 245-re nyúlik vissza. Az emberek egy ismeretlen jótevőről kezdtek beszélni, aki mindig tél derekán hozta el a csodát az életükbe. Az egyik ilyen alkalommal kisiettek, mert lépteket hallottak, s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. Emiatt kezdték azt hinni, hogy maga a Tél-Apó jön el ezekkel az ajándékokkal. Az idő folyamán azonban kitudódott a titok, hogy a jótevő Miklós püspök, aki december 5-én, mai névnapjának korabeli előestéjén a hideg idő beköszöntével rendszeresen megajándékozta a gyerekeket mindenféle édességgel és finom csemegével. Ezért az adakozásaiért a nép elnevezte őt "Noel Baba"-nak, ami azt jelenti "Ajándékozó Apa". A legenda szerint Miklós püspök, az első Mikulás lelkét 326-ban angyalok vitték végső nyughelyére, ahol egy tiszta forrás fakadt. Ebből a tiszta forrásból áradó szeretettel küldi legendája a mai gyerekekhez utódát, a Mikulást.

A Mikulás késői utódjaival már sokszor találkozhattak a gyerekek. Az biztos azonban, hogy zöld személettel rendelkező fehér szakállú és piros kabátos jóságos öreg Mikulás eddig még nem látogatta meg őket. Az ÖKO-Mikulás puttonyába az ÖKO-Pannon Kht munkatársai ugyanis a csokikon és finomságokon kívül a gyerekek környezeti nevelését segítő hasznos olvasnivalókat, kifestőket, munkafüzeteket is rejtettek.

"Az ÖKO-Mikulással egyszerre kívántunk örömet okozni a gyermekeknek és a környezet védelmére is nevelni őket." - mondta Gönci Beáta, az ÖKO-Pannon Kht. marketing és kommunikációs vezetője. "Az ÖKO-Pannon színes mesekönyvei, kifestői az elmúlt években is sok kisgyermek arcára csaltak mosolyt, és közben a szelektív gyűjtés alapszabályait is bemutatták" - tette hozzá a szakember.

Az ÖKO-Pannon Kht. hulladékgazdálkodási, pedagógiai és kommunikációs szakemberek bevonásával egy komplex szelektív hulladékgyűjtési oktatóprogramot dolgozott ki, a 4-14 éves korú gyermekek számára, melyek segítségével játékosan elsajátíthatják a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismereteket. A szakemberek célja a lakossági tájékoztatás ezen belül a gyerekek ébredő személyiségének formálása és a környezettudatos magatartás, környezetük iránti felelősségtudatuk kialakítása. Az oktatócsomag óvodás és általános iskolás korú gyerekeknek szóló kiadványokból, tanári segédanyagokból, oktatófilmből, valamint egy interaktív mesejátékból áll.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja