SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyi kreatív ötletek: dekorációk befőttes üvegből

Családinet [cikkei] - 2014-11-28
Hangulatos mécsesek, szép asztaldíszek, karácsonyfadíszek mind-mind olyan dolgok, amelyeket otthon is elő tudunk állítani. Ráadásul olyasmiből, ami minden háztartásban megtalálható: befőttes üvegből!
Karácsonyi kreatív ötletek: dekorációk befőttes üvegből

Mécsesek

Akár több ezer forintot is elkérhetnek a dekor boltokban egy-egy ötletes mécsesért. Ha idén karácsonykor szeretnénk némi pénz spórolni, akkor készítsük el őket magunk!

Hozzávalók:

  • tetszőlegesen választott falevelek, újságpapír, csipke, üvegkorongok stb.
  • decoupage (szalvéta) ragasztó
  • szivacs vagy ecset
  • befőttesüveg
  • teamécses vagy gyertya

Fontos, hogy mielőtt bármit is csinálnánk, tisztítsuk meg alaposan az üveget, ne legyenek rajta ujjnyomok, mert akkor nem fognak rátapadni a dísznek szánt anyagok. A legjobb az, ha alkoholos vattával is áttöröljük a külsejét, miután mosogatószeres vízzel elöblítettük. Tipp: Húzzunk vékony gumikesztyűt, így a későbbiekben sem fogjuk összezsírozni az üveget!

Ha olyan mécsest készítünk, amelyet kívülről levelek borítanak, akkor fontos ügyelni az összegyűjtött falevelek minőségére is. A túl száraz, elmorzsolható, vagy túl merev levelek nem jók. Fontos, hogy jól hajlíthatóak legyenek. Tipp: Préseljük le a leveleket egy könyvben pár napig, így még könnyebb velük dolgozni!

Szintén sarkalatos pont a ragasztó. A legjobb, ha decoupage ragasztót választunk, mert ez megszilárdulva átlátszó lesz. Ha viszont valamilyen üveganyagot ragasztunk fel, akkor célszerű más kötőanyagot (üvegragasztót) választanunk. Tipp: Mindig figyeljünk rá, hogy melyik ragaszó, milyen anyagokhoz használható!

Az üveget kenjük be körbe a megfelelő ragasztóval egy ecset vagy szivacs segítségével. Ez után tapasszuk rá a használni kívánt anyagokat. Ha a falevelekkel dolgozunk, akkor azok egyik oldalát is kenjük be, majd tetszőleges elrendezésben nyomjuk rá őket a ragacsos felükkel lefelé. Tipp: Először a levél közepét tapasszuk fel, majd onnan egyengessük a szélek felé haladva! Ezt szivaccsal vagy kézzel is megcsinálhatjuk. Miután az összes levél felkerült az üvegre, még egyszer kenjük át az egészet ragasztóval, ügyelve, hogy a szélek ne pöndörödhessenek fel!

Ha megszáradt a ragasztó, akkor „be is üzemelhetjük” a mécsesünket. Rajunk bele egy gyertyát vagy teamécsest, és élvezzük a szép látványt! 

Egyszerű "hógömb"

Látványos asztaldísz lehet a befőttes üveg alapú hógömb. Nincs is másra szükségünk hozzá, mint:

  • műhó vagy apróra vágott hungarocell vagy kókuszreszelék
  • valamilyen figura a gömbünk közepére
  • ragasztószalag
  • befőttes üveg
  • szép szalag

Első lépésben töltsük meg tetszőleges vastagságban műhóval, vagy egyéb más hóra emlékeztető anyaggal, az üvegünket, úgy, hogy a beleteendő figurák ne lógjanak ki, mert a tetőt vissza fogjuk zárni! Majd vájjuk bele a „hóba” a kiválasztott alakokat. Tehetünk az üvegbe Mikulást, hóembert, fenyőfát, házikót stb.

Hóesést is szimulálhatunk, ha tű segítségével felfűzünk néhány hungarocell golyócskát különböző hosszúságúra vágott damil darabokra. Majd a kész füzéreket ragasszuk rá celluxszal az üveg tetejére. Innentől fogva csak annyi a dolgunk, hogy rácsavarjuk a tetőt az üvegre. Tipp: Ha nem túl esztétikus az otthon talált tető, akkor arany vagy ezüst festékkel lefújhatjuk, illetve további díszítésként szalaggal is körbetekerhetjük. 

Ha viszonylag termetes karácsonyfát tervezünk beszerezni, akkor azt is csinálhatjuk, hogy madzag vagy szalag segítségével akasztót készítünk a hógömbjeinkre, így karácsonyfadíszként is használhatjuk őket. 

Karácsonyfadísz befőttes üveg tetőből

Nemcsak magát a befőttes üveget használhatjuk fel kreatívan, hanem az üveg tetejét is. Így, ha készítünk például néhány mécsest, akkor a tetőkkel is tudunk mit kezdeni.

Hozzávalók:

  • tempera, filc, apró díszek, textil darabok stb.
  • színes papír
  • ragasztó, cellux
  • ecset
  • szalag
  • tető

Vágjunk bele a tetőbe tetszőleges színű papírt, ami majd az egész kép háttere lesz. Lehet ez akár egy egyszerű fehér lap is, de készíthetünk szép hátteret például valamilyen csomagolópapírból is. Ám még mielőtt beleragasztanánk, alkossuk meg a kívánt mintát. Festhetünk például hóembert temperával, vagy filctollal is rajzolhatunk valamit. Ha kész, akkor várjuk meg, amíg megszárad a festék, majd papír ragasztóval kenjük be a képünk hátulját, és illesszük bele a tetőbe. Tipp: Praktikus, ha stift formájú ragasztót használunk, mert a folyékony eláztathatja a papírt.

Ha inkább apró díszekkel, vagy textil anyagokkal szeretnénk esztétikusabbá varázsolni a tetőnket, akkor először ragasszuk be a kívánt hátteret, és utána rögzítsük a díszítő elemeket. Tipp: Figyeljünk oda, hogy milyen ragasztót használunk ekkor. A különböző anyagok más-más ragasztót igényelnek. 

Ha mindezzel megvan, akkor csak annyi a dolgunk, hogy egy szalagból formázzunk hurkot, és rögzítsük a tetőnk hátuljára celluxszal, vagy ragasztópisztollyal. Amint megszáradtak, már akaszthatjuk is a fára az elkészült tetőket! 


Képek: muddyspoon.blogspot.dk, craftymorning.com, classyclutter.net, pixabay.com, town-n-country-living.com, bitzngiggles.com, putitinajar.com, adventuresofamiddlesister.com, dreamalittlebigger.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja