SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Játékleírások szakértői véleménnyel

Családinet [cikkei] - 2011-12-08
Játszva megismerjük az Órát, Boribon - A nagy szamócavadászat társasjáték kicsiknek, Kippkopp rakosgató társasjáték, Kerekítő - Kukucska memóriafejlesztő játék, Rumini - A küldetés.
Játékleírások szakértői véleménnyel

Játszva megismerjük az Órát

kellermeyerA hasznos tudnivalók tárházát bővíti a „Játszva megismerjük…” sorozat legújabb darabja, amelynek segítségével az öt-hét éves gyermek játékos formában ismerheti meg az órát. A különböző napi tevékenységek képeihez párosíthatja a délelőtti és délutáni időpontokat mutató óraszámlapokat. A mutatós játékóra segítségével pedig maga állíthat be megadott időt. Ez a társasjáték az iskolába készülő, illetve a kisiskolás korú gyermekeknek nyújt kiváló lehetőséget arra, hogy a napszakok változásait, a rájuk jellemző cselekvések, tevékenységek sorrendjével párosítsák, megismerkedjenek jobban az órával.
kellermeyer_

„A számlapos, forgatható mutatóval ellátott óra segít a gyerekeknek a reggel, délelőtt, délután, este fogalmainak beazonosításában, így az időhöz kapcsolódó fogalmak még pontosabbá válhatnak” - tudtuk meg Márk Zsuzsa óvodapedagógustól, szociemocionális pedagógiai terapeutától. „Kisebb gyerekekkel az egész órákat érdemes beállítani, a nagyobb gyerekeknek pedig már izgalmas kihívást jelenthetnek a fél, majd a negyed órák beállításai is” - tette hozzá a szakember. Ha a beállított időhöz a gyermek képes a megfelelő tevékenységeket ábrázoló képeket kiválasztani, azzal fejlődik a megfigyelőképessége, az emlékezete, könnyebben kialakulnak az időbeli relációk valamint tökéletesedik az ok-okozati gondolkodás. A játék sokrétűen felhasználható, lehetséges vele akár egyéni, akár csoportos fejlesztés, gondolkodásra ösztönöz. Segítségével körvonalazódik az idő fogalma, finomodik az időérzék.

Boribon - A nagy szamócavadászat társasjáték kicsiknek

keller_meyerA kicsiknek (3-7 éveseknek) szóló „Boribon - A nagy szamócavadászat” társasjáték nagy előnye, hogy mulatságos és csak annyi ideig tart, ameddig a gyerekek koncentrálni tudnak. A feladat nem más, mint kártyákból összeállítani a szamócabokrokhoz vezető ösvényt. Mindehhez pedig nincsen szükség dobókockára vagy számolgatásra csak a vonalak egymásba igazítására. Boribon és Annipanni vezetik a gyerekeket az úton.

„A kétszemélyes játék a kisebb gyerekek számára jobban átlátható, az útkeresés izgalmai közben pedig sor kerülhet a mesék felelevenítésére, közös beszélgetésekre is” - osztotta meg tapasztalatait Márk Zsuzsa. „Így a játék jól használható a verbális kifejezőkészség fejlesztésére, szókincsbővítésre és az auditív figyelem fejlesztésére is” - folytatta az óvodapedagógus. A szakember szerint a szamócákhoz vezető útkeresés során fejlődik a gyerekek vizuális tájékozódó képessége, mód van a síklapon való irányok felismerésének, megnevezésének gyakorlására is. A lapok kiválasztása, a kacskaringós utak folytatása fejleszti a kognitív képességeket, elősegítve a logikus gondolkozás és a vizuális memória fejlődését. A játék jól használható otthon, óvodában és napköziben egyaránt, játék közben felnőtt-gyermek, gyermek-gyermek kapcsolatok alakulnak ki, mélyülnek el.

Kippkopp rakosgató társasjáték



„Segítsetek Kippkoppnak, találjátok meg a hiányzó képecskéket és tegyétek a helyére!”, keller_meyer_ez a feladata minden játékosnak a Kippkopp rakosgatóban. Izgalmas kártyajáték során kell azt az öt kártyát összegyűjteni, amivel kiegészíthetik a gyerekek a játéktáblát. Ez egy igazán fordulatos társasjáték a népszerű Kippkopp gesztenye figurával. Minden korosztály (három és kilenc év között) megtalálja a kedvére valót benne: a kisebb gyerekek a táblán lévő ábrákat egészíthetik ki a megfelelő kártyák megkeresésével, a nagyobb gyerekek memória-, izgalmas párgyűjtő játékként is játszhatják.

„A kicsiknek a hiányzó kártyák összegyűjtése során fejlődik a megfigyelő-, illetve a rész-egész viszonyítási képességük és az emlékezetük, amely alapját képezheti a későbbi a vizuális figyelem, észlelés, emlékezet és differenciáló képesség kialakulásának, fejlődésének” - magyarázta a szakember. Játékosan ismerkedhetnek a négy évszak jellemzőivel, növényekkel, állatokkal, illetve feleleveníthetik az egykori kedves meséket, beszélgethetnek a szereplőkről. A Kippkopp rakosgató társasjáték összehozza a családot, a játékosok egymásra figyelnek és megpróbálnak együttműködni a siker érdekében.

Kerekítő - Kukucska memóriafejlesztő játék

kellermeyer_jatekA Kerekítő - Kukucska memóriafejlesztő játékban a Kerekítő könyvekből jól ismert figurák szerepelnek a korongokon, melyeket a Kerekítő Manóval takarunk le, és színkocka-dobás alapján nézhetünk meg újra. Ez az óvodásoknak készült, vidám játék hozzájárul az emlékezőképesség és a színegyeztetés készségének javításához. „A 3-6 évesek nemcsak felismerik a színeket, hanem összehasonlítják, rendezik azokat, meglátják az ok-okozati összefüggéseket” - beszélt a játékról Márk Zsuzsa. „Ezen kívül sor kerülhet a fogalomalkotás, a tárgyi modalitások, (szín, forma, nagyság) fejlesztésére, az érzelmi-és az anyanyelvi nevelésre” - mondta el az óvodapedagógus. A gyerekeknek nagy élményt jelenthet a már ismert, népszerű Kerekítő manó kalandjait elbeszélő mondókák felidézése. A kedves képek, történetek beszélgetéseket indíthatnak el.

Rumini - A küldetés

Kétségtelenül az idei év nagy sikere lesz a Rumini - A küldetés című társasjáték, amely október végén jelent meg. A játékosok a Rumini könyvekből jól ismert helyszíneken hajtják végre a feladatokat. Az égtájkocka szerinti irányban hajózva különböző kalandokban vesznek részt, hogy végül a varázseszközök segítségével teljesíthessék küldetésüket. A szerencsés szélirány mellett jól kell taktikáznia annak, aki először szeretné bejárni a három kikötőt.

A játékokról bővebb információ: www.kelleresmayer.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja