SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Festék, gyurma, kréta a természetből

Családinet [cikkei] - 2011-07-06
Ezek az anyagok itt vannak körülöttünk, csak ki kell nyújtani a kezünket értük. A növényeket kiránduláson is gyűjthetjük, melyek semmilyen mérgezést nem okoznak, többségük hipoallergén is. Nem csak a festegetésben, de a festékek elkészítésében is szívesen részt vesznek a gyerekek, igazi boszorkánykonyha lehet a kotyvasztásuk...
Festék, gyurma, kréta a természetből

Ezek a színek nagyon fognak, ezért olyan ruhában fessenek a gyerekek, amit nemfest sajnálunk, és érdemes nejlon, vagy gumikesztyűt is használnunk.

Lássuk színek szerint, hogy milyen növényekből nyerhetünk festékanyagot:

Sárga színhez: rebarbaragyökér, pitypangvirág, nyírfalevél, kamillavirág, a fűszerek közül Curry, sáfrány. Világossárgától a rozsdabarnáig: hagymahéj.
Piros: piros répa, csipkebogyó tea, mályva tea, meggy.
Kék: bodza, áfonya.
Lila: vöröskáposzta-levél, szeder, áfonya, feketeribizli.
Zöld: málna, szeder, berkenye levele, csalán, spenót, petrezselyem.
Homokszín: nyírfakéreg.
Barna: az éretlen dió puha héja.
Barna-fekete: fekete tea, erős feketekávé.

A természetes festék elkészítése:

Kevés vízben feltesszük főni a növényt olyan lábasban, amit már nem akarunk másra használni. Közepes lángon, kb. 10 percig főzzük, míg pépes masszát nem kapunk. A főzetet leszűrjük, majd üvegekbe öntjük a levét. Ha bogyókból nyerjük a színezéket, akkor  ezeket célszerű villával átnyomkodni egy szitán, hogy kijöjjön a gyümölcs leve. A leveles növények főzetét elég kevés vízzel hígítani.  
   
A zöld dió héját
kevés vízben áztassuk egy napig,  majd nyomkodjuk át egy szitán, és máris lehet vele festeni.

A fel nem használt színezékek hűtőszekrényben napokig elállnak.

Tempera, ujjal kenhető festék készítése:

Hozzávalók:
2 púpozott evőkanál búza, vagy rozsliszt,
1/8 l hideg víz, 3/8 l forró víz,
2 teáskanál cukor.
Tálkák, lezárható üvegek a színeknek.

Elkészítés:
A hideg vízben elkeverjük a lisztet, majd felöntjük forró vízzel. Folyamatos keverés mellett felforraljuk, majd hozzá adjuk a cukrot. A pépet tálkába öntjük és hozzákeverjük az elkészített festéket vagy az ételszínezéket. Ezután üvegekbe töltjük a masszát. A híg festék ecsettel kenhető.



Érdekes effektusok keletkeznek, ha sűrítjük a magunk készítette festékanyagokat. Cukrot, lisztet utólag is  tehetünk a festékekbe.

Homok, csiriz és festék keverékéből még érdekesebb festéket készíthetünk Ezt akár spaklival is fel lehet vinni nem csak kézzel.  
 
Két gyurma recept

1. Egy tálba tegyünk 1 csésze sót, két teáskanál citromsavat, 2 evőkanál olajat, 2 csésze lisztet. Főzzünk fel két közepes csészényi vizet, majd öntsük a keverékre. Végül tegyünk hozzá ételszínezéket, vagy természetes festéket és jól keverjük össze az egészet a mixerrel.

2. 40 dkg liszt, 20 dkg só, 2 evőkanál timsó (háztartási boltban, gazdaboltban kapható), 2-3 evőkanál olaj, l víz. Ételfesték vagy növényi festék.       
 
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, sót, öntsünk rá ½ l forrásban lévő vizet, adjunk hozzá 1 evőkanál olajat és tegyünk bele egy késhegynyi ételszínezéket. Ha nem elég élénk a szín, tehetünk többet is, majd az egészet egyenletes tésztaszerű masszává gyúrjuk. Ha még morzsalékos a massza, kevés olajat adjunk hozzá, ne vizet. A kész gyurma nejlonzacskókban vagy légmentesen zárható dobozokban eltartható, de a masszát meg is száríthatjuk.  Szárazon könnyen fel tudjuk porszívózni a szőnyegről.

Aszfaltkréta

Hozzávalók:
Gipszpor, forró víz, ételszínezék vagy növényi festék.
Öntőformának: kisebb henger formájú dobozok, műanyag gyógyszeres dobozok, filmdobozok, stb.

A gipszet és a vizet 2:1 arányban összekeverjük és ételszínezéket, vagy növényi festéket adunk hozzá. Amikor a nyitott dobozokban megkeményedik a kiszáradt gipsz, oldalt felvágjuk az edénykéket és óvatosan kiszedjük a krétát.

Szappanbuborék készítése

Hozzávalók:
250 ml víz, 3 teáskanál mosogatószer vagy babahabfürdő, 3 teáskanál étolaj, 4 teáskanál cukor. Az egészet egy nagyobb csészében jól összekeverjük és kész.


Ugye, hogy néhány egyszerű és többségében otthon is megtalálható természetes anyagból, milyen nagyszerű és környezetbarát kellékeket gyárthatunk a kézműveskedéshez? Próbáljátok ki ti is!

Kellemes festegetést!smiley

Fotó: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja