SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülinapok, gyerekzsúrok, játékok...

Verzár Éva [cikkei] - 2009-02-17
Legbensőségesebb hagyomány a családban, amelynek emléke a legmaradandóbb, hiszen vidám hangulatát magunkkal visszük egész életünkben.
Szülinapok, gyerekzsúrok, játékok...

Hogyan alakítsuk ki gyerekeink számára ezt a nem mindennapi családi hagyományt?

Az első két év kétségkívül családi ünnep. Kisgyermekünk bámuló szemekkel néz a tortán imbolygó első gyertyafénybe, kiskezével belemarkol a torta krémjébe, majd ösztönösen szájához emeli kezét, amelyet eltalál vagy nem, nyalja az ujját, összemaszatolva arcát, ünnepi ruháját. Az első két év nekünk élmény, s a fényképezőgépnek, amely kattog, hogy megörökítse a mélységesen tiszta, szép ünnepet az időnek.

A három és négy éves gyerekek azonban már élvezik a játékot, a barátokat, az ünnepet, és nagyon várják születés- vagy névnapjuk megünneplését barátaikkal.

Hogyan lásunk hozzá, hogy teljesítsük gyerekünk óhaját, hogy együtt ünnepelhessen kistársaival?

Fontos, hogy pontosan meghatározzuk az időpontot, hogy aztán erre a napra építhessünk, mindennel készen állva, ha eljött a nagy nap. Ha ezt már leszögeztük, akkor határozzuk meg a létszámot, amit aztán nem változtatunk.
Hány gyereket hívjunk? Számoljunk. Általában ha gyerekünkre hallgatunk, nagyon nagy lenne a létszám, mert az ünnepelt természetesen az egész ovis csoportot szeretné meghívni. Abban az esetben, ha túl soknak tűnne a meghívottak száma, kérdezzünk rá, kivel szokott játszani, és aszerint döntsünk.

Az időpont és a létszám ismeretében kezdhetjük szervezni a zsúrt. Első lépésként a meghívók elkészítése a legfontosabb. Az pedig csak jót szül, ha az ünnepeltet is bevonjuk annak elkészítésébe, ezzel személyessé teheti már eleve saját ünnepét egy kis saját rajzzal. A meghívókra, ha óvodásokról van szó, rárajzolhatjuk a meghívott jelét.

Fontos, hogy a szülők egy kis megjegyzésben írják rá, hogy mit hozzanak magukkal a gyerekek - gondolok itt vastag zoknira, papucsra, vagy játszónadrágra, ha kinti zsúrt szervezünk. Ugyanitt kérjék, hogy jelezze az az anyuka, akinek a gyereke valamilyen diéta szerint étkezik - cukorbeteg, lisztérzékeny, stb...

Hol szervezzünk zsúrt?

Abban az esetben, ha nyár van, jó az idő, a kerti party a legmegfelelőbb.
Télen és hidegben természetesen marad a lakás, vagy játszóház, amely kész programokkal várja a gyerekeket.
Ha lakásban rendezünk születés- névnapi zsúrt, nagyon figyeljünk a berendezésre. Helyezzük védelem alá a törékeny tárgyakat, ne hagyjunk elől semmit, amely balesetveszélyes lehet, még az olyan szobanövényekről se feledkezzünk meg, mint a kaktuszok. Igen kellemetlen a szúrása és elronthatja az egész party hangulatát.
Mindenképp fix időpontra hirdessük meg a bulit.
A kora délutáni óra a megfelelő: pl. 3 - 5 -ig.

Ha már készen vagyunk a meghívókkal, tudjuk, hol tartjuk meg az összejövetelt, a soron következő: beszerezni a díszítő elemeket. Általában főszerepet a lufi kap, de készíthetünk a lányoknak koronát, a fiúknak csákót, vagy ha tematikus a zsúr, olyan fejrevalót, amilyen téma szerint bulizunk. Ha lehet minél egyszerűbbet, de annál színesebbet.

Mivel kínáljuk meg a gyereksereget?

Ebben barátaink véleményét is kérhetjük, fontos azonban, hogy kis falatokban tervezzünk, de változatos étrendet állítsunk össze. Minden gyerek mást és mást szeret, de van közös kedvenc is, mint az apró pizza, amelyet a legtöbb gyermek szívesen elfogyaszt:
A pálcikára felszúrt különböző alakú friss felvágott; tüskés apró fasírt; zöldsaláta nem vall soha szégyent.
- Jöhetnek az apró gombák - ezt nem mindenki szereti.
- A zöldségek, sajtok, egymást váltva színesen, szintén pálcikára fűzve remek megoldást és egészséges táplálkozást jelentenek.
- Gyümölcsök. Szépen elrendezve, tálcákon sorakozva, pillanatok alatt eltűnnek.

A sütemények ne legyenek a nagyi méreteiben. Apró sütemények - apró színes cukorkákkal díszítve; apró gofrik - kifestve krémmel; színes banán - mézzel bekenve és színes csokidarába forgatva... Az ötleteknek csak a képzelet szab határt...
- Innivaló - sok és sokféle, nem buborékos, inkább gyümölcslé, de ne feledjük a sima ásványvizet se.
- Végül a zsúr fénypontja, a torta. A torta elkészítésénél legfontosabb az ünnepelt óhaja. Olyan tortát süssünk, amely az ünnepelt kedvence.
Ha mindezzel készen állunk, gondolkozzunk azon, mivel kötjük le a gyerekek figyelmét. A játék, a foglalkozás a legfontosabb, ettől függ, hogy mekkora sikere lesz a bulinak.

Ebben szeretnénk segítséget nyújtani olvasóinknak. Kezdjük a 3-4 évesekkel, majd folytatjuk a nagyobbaknak szóló igen kedves, hangulatos játékötletekkel.

Bevezetőnek, amíg minden meghívott megérkezik, lufikat adjunk a vendégek kezébe, hogy óvatosan filctollal fessék meg. Ezeket a lufikat, amikor mennek haza, majd emlékbe adjuk, magukkal vihetik.

Játékok:

Állatjárások
(Játszhatja 3 éves kortól 3-25 gyermek)


A gyermekek nagyon szeretik utánozni az állatok hangját, járását, ezért igen kedvelt játék a következő, és partikon is kivitelezhető úgy lakásban, mint az udvaron.

A játszóterep egyik oldalán sorakoznak a játékban résztvevő gyerekek. Ha nincs elég hely, egymás előtt is állhatnak. Ha a játékvezető azt mondja például, hogy "Jönnek a kutyák", akkor minden gyermek négykézlábra ereszkedik, és átmászik a szemközti oldalra.
Vakkantani szabad, de harapni, rúgni nem!

Aki átért feláll, megfordul és megvárja, míg mindenki meg nem érkezik. Drukkolni hangosan is szabad, sőt kötelező...

Most másik állatnévvel visszaküldi őket a játékvezető: "Mennek a cicák" mondással. A gyerekek a macska mozdulatait utánozva mennek vissza a túloldalra, de most nem ugatva, hanem nyávogva. Így járkálnak egyik oldalról a másikra.

Ha kevésbé ismert állat járását szeretnénk, hogy utánozzanak, előtte mutassuk be azt.

Pár állat, amelynek járását könnyű utánozni:
- cica - kézen és lábon járva, egészen puhán, miau.
- kutya - kézen, térden, négykézláb, vau-vau...
- gólya - fél lábon ugrálva, karok széjjel, kelep-kelep
- veréb - páros lábon ugrálni - csivi-csivi
- ló - az egyik lábon előre ugrani, a másikat utána húzni, nyihaha-nyihaha.
- medve - cammogva, egyszerre mozdul a jobb kéz és jobb láb, majd bal kéz bal láb, a test előre dől, brumm, brumm...
- nyúl - a földön guggolva két kéz előre nyúlik, lábbal utána ugrani, makk... makk...
- béka - két kézen támaszkodva hátrarúgni, brekeke, brekeke...
- rák - hátrafelé a földre leülni, majd kézen, lábon támaszkodva haladni anélkül, hogy leülnének.
- fóka - a földre lefeküdve támasztott karokon húzódzkodni előre, a lábak összezárva, lábfejek szétnyitva, ú ú ú
Járműveket is utánozhatunk: 
- repülő - szétterjesztett karokkal köröznek, brrr...
- evezős - karral előre hátra mozogni.


Féltek a farkastól?
(Játszhatja 3 éves kortól 6-20 gyermek)

A gyerekek a játszóhely egyik oldalán felállnak, velük szembe, legalább 25 lépésre egyikük, mint farkas áll. A farkas megkérdezi a gyerekektől: "Féltek a farkastól?" Ha igennel felelnek, akkor a farkas válasza: "Akkor megyek én", és elindul a gyerekek felé. H azt mondják, hogy nem, akkor a farkas ezt kiálltja: "Akkor gyertek ti", és a gyerekek közelednek feléje.
A gyerekek a választ előre megbeszélik, hogy mindannyian ugyanazt feleljék, vagy pedig egy vezért választanak, akinek a feleletét mondják ők is. A farkas igyekszik valakit megfogni. Ha sikerült, a megfogott lesz az új farkas, ha nem sikerül, ő marad továbbra is az.

Megy a repülő
(Játszhatja 3 éves kortól annyi gyerek, amennyi összegyűlt a szobában.)

A szoba két oldalán egymással szemben foglaljanak helyet a gyermekek. Sorban mindenkit megkérdezünk, hogy mit szeretne utánozni. Csak olyant lehet választani, amit hanggal vagy mozdulattal utánozni lehet, például autót, repülőgépet, gólyát, mackót, katonát stb.
A játékvezető hangosan mondja az egyik választott nevet, pld. repülő. Ekkor ez a gyermek feláll, és búgva, kezét széttárva átmegy a túlsó oldalra, és ott leül.
Ha már ezt értik, különböző feladatokat mondhatunk: pld. az autónak azt, hogy menj a kutyáért, ültesd magad mellé, és hozd vissza!
Bátortalan, félénk gyermekek számára jó alkalom, hogy hozzászokjanak az önálló szerepléshez. Az esetleges kavarodáson nevethetünk...

Melyik dal?
(Játszhatja 3-4 éves kortól 3-25 gyermek.)

A játék feltétele, hogy mindenki tudja ugyanazokat a dalokat, amelyeket majd fel kell ismerniük a gyerekeknek. A játékvezető szöveg nélkül énekeljen egy dalt. Aki felismeri, az nyújtsa fel a kezét. Az ének végén az első gyermeket, aki felemelte a kezét, megkérdezzük, hogy melyik dalt hallotta. Ha hibázott, a követező gyermeket kérdezzük meg. Nagyobb gyerekeknél az énekelhet legközelebb, aki kitalálta az előzőt. Arra vigyázzunk, hogy dallaménekelésben mindenki sorra kerüljön, ne csak a legjobb hallásúak.
Nehezíthetjük a játékot azzal, ha nem az egész dalt, hanem csak egy részét vagy ütemét hallják, és erről kell felismerniük az egészet.
A ráismerés után mindig énekeljük el az egész dalt együtt és most már szöveggel.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Erőszakos Sztárbox-jeleneteket is lejátszottak a Kanapéhuszárokban

Erőszakos Sztárbox-jeleneteket is lejátszottak a Kanapéhuszárokban

Összesen 8.000.000 forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben. A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.
A szerkesztő ajánlja