SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A férfiak számára is ingyenesek lesznek a meddőség elleni készítmények, és 8 új szakambulancia is nyílik

Családinet [cikkei] - 2024-01-11
A meddőségi kivizsgálások jobb elérhetősége érdekében még ebben az évben nyolc meddőségkezelési szakambulanciát hoznak létre az országban, és bővül azon gyógyszerek köre, amelyeket 100 százalékos társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel a kezelésben résztvevőknek - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerdán Budapesten.
A férfiak számára is ingyenesek lesznek a meddőség elleni készítmények, és 8 új szakambulancia is nyílik

8 új meddőségkezelési szakambulancia nyílik meg

Takács Péter elmondta, a meddőségkezelési szakambulanciákat azon vármegyei kórházak nőgyógyászati osztályán hozzák létre, ahol a megyében nincs meddőségi centrum. A cél, hogy ezeken a szakambulanciákon mind a nők, mind a férfiak vizsgálatai elvégezhetők legyenek, és adott esetben - a lombikeljárást leszámítva - minden egyéb beavatkozás megtörténhet.

Az államtitkár ismertetése szerint az ellátásokat modernebbé teszik a legfrissebb nemzetközi trendeknek megfelelően. Az orvos- és bioetikai szempontokra figyelemmel úgy alakítják át a rendszert, hogy minimalizálják azon embriók számát, amelyeket végül nem ültetnek be, és ehhez igazították a finanszírozást is.

Ezért a finanszírozást úgy alakították át, hogy amíg életképes embrió egy-egy stimulációból rendelkezésre áll, addig a társadalombiztosítás finanszírozza a beültetést, függetlenül attól, hogy szükség van-e újabb indukciós ciklusra.

Takács Péter megjegyezte: ezt a szakmai javaslatot az egyházakkal is egyeztették, "és képviselőik konstruktívan álltak ehhez a kérdéshez".


A férfiak számára is ingyenesek lesznek a meddőség kezeléséhez szükséges készítmények

Az államtitkár a további változásokról szólva elmondta, bővül azon gyógyszerek köre, amelyeket 100 százalékos tb-támogatással írhatnak fel a kezelésben résztvevőknek. Emlékeztetett, hogy 2020-tól a meddőségkezeléshez szükséges gyógyszerek ingyenesek a nőknek, most az andrológiai szakma javaslatára a férfi meddőség kezeléséhez szükséges készítmények is 100 százalékos támogatást kapnak.

Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának igazgatója arról beszélt: az új szakmai koncepció kialakításánál fontos szempont volt a kivizsgálásokhoz és kezelésekhez való hozzáférés megkönnyítése.

Mint mondta, az asszisztált reprodukciós ellátás rendkívüli fejlődésen ment át az utóbbi évtizedekben. Ezért is fontos, hogy pénzt, erőforrást és képzést "tegyenek a rendszerbe". A cél, hogy három éven belül minden vármegyei kórházban elérhető legyen egy úgynevezett meddőségi alapellátás - fűzte hozzá.      

A finanszírozás-változásra és a kezelésekre térve azt mondta, eddig egyénenként öt embrióbeültetést finanszírozott a társadalombiztosítás, most öt stimulációt és az abból létrejött összes embrió beültetését fedezi az állam.

Vesztergom Dóra kitért arra is, hogy szintén finanszírozást kap az embriók ötödik napig történő tenyésztése a korábbi három naphoz képest. "Ez (a folyamat) egyfajta természetes szelekció, és az ötödik napon életképesebb embriót tudnak visszaültetni a méhbe" - fogalmazott.


Szakmai képzések indulnak 

A szakember kitért arra is: fontos része a koncepciónak a területhez kapcsolódó szakmai képzések indítása. Létrehozták az embriológus képzést, illetve a meddőséghez kötődő más szakterületeken lehet további szakvizsgát tenni. Ezen kívül a szakdolgozók ez irányú képzése is elindult.      

Takács Péter államtitkár kiemelte: a kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen. Annak érdekében történtek a változtatások, hogy a legmodernebb, orvosszakmailag leginkább elfogadott és legjobb eredménnyel kecsegtető eljárásokat kapják meg a párok - emelte ki.    

2018-tól egyre nagyobb szerepet vállal az állam a meddőségi kezelésekben; 2018 előtt évente átlagosan 5000-5700-an jutottak hozzá meddőségi kezelésekhez, ez a szám azóta megduplázódott, átlépte a 10 ezret - ismertette.    

A meddőségi kezelésekben született gyerekek száma is nőtt, míg 2018 előtt 1400-1450 gyerek született évente ilyen eljárásoknak köszönhetően, addig tavaly már több mint 2300 - mondta.    

Hozzátette: az új finanszírozási eljárásrendre évente kétmilliárd, a szakambulanciák kialakítására és eszközbeszerzésre hárommilliárd forint a költségvetési fedezet.

Forrás: MTI 
Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja