SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A férfi meddőségről

Kókai Kata [cikkei] - 2005-10-03
Míg korábban, az orvostudomány fejlődésének kezdetén még úgy vélték, csupán a nők lehetnek terméketlenek, ma már tudjuk, ez a probléma a férfiakat is ugyanolyan mértékben érinti.
A férfi meddőségről

Hazánkban a párok mintegy 18 százaléka gyermektelen. Ennek oka a férfi, vagy a nő meddősége. Normál esetben védekezés nélkül egy éven belül szinte biztosan bekövetkezik a gyermekáldás. Amennyiben mégsem történik meg a megtermékenyülés, érdemes szakorvoshoz fordulni. Amellett, hogy a meddőséget általában szervi problémák okozzák, sokat befolyásol az életvitel, a mentális állapot. A dohányzás ugyanolyan mértékben csökkentheti a termékenységet, mint a túlzott stressz.

Amennyiben egy éven belül nem következik be a megtermékenyülés, érdemes szakember segítségét kérni. A kivizsgálásokon mindkét fél részt vesz, így reálisan megállapítható, miért maradt el a gyermekáldás. Férfiak esetében a vizsgálatot andrológus végzi el. Első sorban a nemi szerv fizikai állapotát vizsgálják. Amennyiben nem áll fenn szervi probléma lehetősége, a spermiumok számát, mozgékonyságát, s jellemzőit is megvizsgálják.

1992-ben egy tudományos vizsgálat során megállapították, hogy az vizsgált egészséges populáció spermiumszáma mintegy 50 százalékkal csökkent. Ebből is látható, hogy a férfiak nemzőképtelensége, vagy nemzési nehézségei legalább olyan gyakoriak, mint a nőknél fellelhető meddőség. Amellett, hogy általában egy év sikertelen próbálkozás után érdemes szakorvos segítségét kérni, figyelembe kell venni az egyéni alkatok eltérőségét is. Néhány sikertelen próbálkozás nem jelent feltétlenül meddőséget.

Alacsony spermiumszám

Az alacsony spermiumszámnak rengeteg oka lehet. Okozhatja ugyanúgy a dohányzás, mint egy influenza. A probléma a betegség elmúltával, vagy a káros szokás elhagyásával megszüntethető. Férfiak esetében a különböző gyógyszerek, illetve maga a környezet is hatással lehet a spermium termelődésére. Az állandó magas hőmérséklet, a stressz egyaránt csökkenthetik a termékenységet.

A mozgási sebesség

A spermiumok mozgási sebessége legalább olyan fontos szerepet kap a megtermékenyítésben, mint azok száma. Amennyiben a „sebességgel” nincs probléma, alacsony spermiumszám esetén is létrejöhet a terhesség. Mozgásukat egytől négyig tartó skálán osztályozzák. A kisebb mozgékonyságot ugyanúgy okozhatják betegségek, mint más környezeti tényezők.

A meddőség lelki okai

Számos fizikai tényező mellett a lelki okok is befolyásolhatják a meddőséget. Előfordulhat, hogy egy férfi sportol, egészségesen táplálkozik, minden káros szenvedélytől mentes, mégsem képes a gyermeknemzésre. Az első intő jel az erekciós probléma. Ehhez a folyamathoz nyugalmi állapot szükséges, hogy az autonóm idegrendszer ezt irányító része megfelelően működjön.

Stressz hatására (legyen szó látványos idegességről, vagy elfojtott problémákról) merevedési zavarok következhetnek be. Amennyiben a férfi hosszabb időn át ki van téve a termékenységet gátló tényezőknek (stressz, dohányzás, stb.), az állandó sikertelenség önértékelési problémákhoz, depresszióhoz vezethet. Mivel azonban maga a depresszió is gátolhatja a termékenységet, nem érdemes saját tehetetlenségként, hibaként kezelni a gyermektelenséget. Első lépésként javasolt egy szakorvos (igény szerint emellett akár homeopátiás orvos) felkeresése. Ma már számtalan módszerrel orvosolható a probléma, s a kezelések természetes módszerekkel (masszázs, akupunktúra, természetgyógyászat) is kiegészíthető.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja