SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Turbó eszköz a magzat védelméhez"

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2014-09-03
Meddőség, korai vetélések kezelése: Intralipid "új" lehetőség meddő nőknek!
"Turbó eszköz a magzat védelméhez"

Ez év júniusában (június 2-5 között) rendezett Immunológus Világkongresszus (34th American Society for Reproductive Immunology) egyik fő témája a meddőség, vetélések immunológiai hátterének vizsgálata és a különböző kezelési módok összehasonlítása volt. Értelemszerűen ennek a háromnapos kongresszuson elhangzottak összefoglalása lényegesen meghaladná ennek a cikknek a terjedelmi kereteit, ezért kedves Olvasóimnak csak a legfontosabbat fogom kiemelni, ezek közül is az intralipid kezelésre fogok koncentrálni, mivel az intravénás immunglobulin (IVIg) hazánkban még nehezebben elérhető és lényegesen drágább is. Későbbiekben - ha lesz rá igény - erről is írok majd. Teszem ezt azért is, mert az utóbbi hetekben egyre több kérdést kaptam ezzel a gyógymóddal kapcsolatban. A bevezetőben az „új” jelzőt idézőjelbe tettem azért, mert itt valójában nem egy igazán új eljárásról van szó, hanem egy régebbi megfigyelés, kezelési mód más indikációval történő alkalmazásáról.

Meddőség, korai vetélések kezelése: Intralipid „új” lehetőség meddő nőknek

Az endokrinológia, immunológia és a genetika módszereinek alkalmazása forradalmi változásokat eredményezett a terhességgel kapcsolatos kutatásokban. A magzat kilökődését számos védő mechanizmus akadályozza. A terhesség alatt megváltozik az immunrendszer szabályozása. Ennek lényege, hogy az immunológiai védekezésért felelős sejtek, az ún. limfociták egyike a Th2 (humorális immunitásért, azaz az antitestek termelődéséért felelős) sejtek és azok által termelt anyagok mennyisége növekszik, ezzel szemben a Th1 (celluláris, sejtes immunitásért felelős) limfociták száma és funkciója csökken. Ennek következtében a Th1 által közvetített immun- és autoimmun folyamatok aktivitása általában csökken, ezért élettani körülmények között a terhesség 2.-ik trimeszterétől (4. hónaptól) kezdve az autoimmun betegségek tünetei általában javulnak.  Ez egy „élettani immungátlás”, egy kényes egyensúly, amely feltétlen szükséges ahhoz, hogy a magzat megmaradhasson.

Ha viszont ez a fiziológiás immungátlás nem alakul ki, akkor kóros terhesség és spontán abortusz következhet be. Ebben a folyamatban lényegesek még az ún. NK sejtek is.

Mik azok az NK sejtek?

Ezek a természetes ölő sejtek (NK= natural killer cells) fontos szerepet játszanak a daganatok kialakulásának gátlásában, mivel a tumor-sejteket képesek elpusztítani. A baj csak az, hogy a tumor gátló a daganatos sejteket ölő tulajdonságuk mellett a vérben lévő fokozott számú és funkciójú NK sejt káros lehet a magzatra és vetélését okozhat.

A téma valóban óriási érdeklődést váltott ki és a legismertebb orvosi szaklapokba került (Natural killer cells in female infertility and recurrent miscarriage: a systematic review and meta-analysis Hum. Reprod. Update (May/June 2014). Az NK sejtek meghatározása vérből sejtszeparátorral történik. Sikeres reproduktív folyamathoz szükséges, hogy az NK limfocita sejtarány értéke kevesebb legyen 15%-nál, ideális esetben pedig 12% alatt. Az emelkedett NK sejtarány és/vagy a fokozott NK funkció a magzat megtapadását gátolja, ismétlődő vetéléseket és beágyazódási zavarokat okozhat.

A visszatérő spontán vetélés esetében a megtermékenyülés megtörténik, a magzat beágyazódik, de a magzat kezdeti fejlődése 6-12. hét körül megáll. Az embrió vagy spontán kilökődik, vagy elhal. Amennyiben a spontán vetélés mögött nincsen genetikai, endokrinológiai, mikrobiológiai, vagy más környezeti tényező, akkor olyan ismeretlen eredetű vetélésről van szó, amelynek hátterében immunológiai okok lehetnek. Ezek lehetnek autoimmun betegségek (autoantitestek), (NK sejtek), az immunszabályozás zavarai. Ilyen esetben beszélhetünk ún. „immunológiai abortuszról”.

Mi az Intralipid?

Ez a gyógyszer valóban magas energiatartalmú már-már kalóriabomba: 20 százalék szójaolajat, 1,2 százalék tojássárgáját, kis glicerint és vizet tartalmaz. Egy deciliter 200 kalória. Sűrű, tápláló folyadék, amelyet olyan betegeknek adnak, akik valamilyen okból képtelenek szájon át táplálkozni és csövön át kell hozzájutniuk a napi kalóriamennyiséghez. A készítmény apró zsírcseppekből áll (1. ábra).
 

1. ábra: Ilyen apró zsírcseppeket tartalmaz az intralipid
(vázlat, 1000.000-szor nagyítás)


Történeti háttér

  • 1930. A zsírtartalmú (olivaolajat és tejet tartalmazó) készítmények alkalmazása leromlott állapotú betegeknek. Kezdetben sok zsírembólia volt.
  • 1961. A zsíremulziós készítmény javítása és széleskörű alkalmazása leromlott betegekben a műtétek után a szövődmények, embóliák száma minimálisra csökkent.

Intralipid infúzió  immunszuppressziós, ill. immunmoduláns hatásának vizsgálata (1980-1990 között) (Jarvis, 1983; Freeman, 1990; Goldmann, 1990)

  • A fertőző szövődmények számának növekedése az Intralipid infúziók után. (Snydman, 1982)
  • Csontvelő transzplantáció sikeressége az Intralipid után. (Muscaritoli, 1998)
  • Az ismételt spontán vetélések számának csökkenése. (Johnson, 1991)
  • A gyógyszer hatására a szervezetben csökken a gyulladás, megerősödnek a sejtfalak és stabilizálódik az immunrendszer. A szer jó hatással van ízületi gyulladással küszködő betegekre, asztmásokra és megakadályozza a koraszülést is. (1980-1995)
  • Állatkísérleti modellekben (egerekben) igazolták, hogy az Intralipid eredményes a spontán vetélések kivédésében. (Clark, 1994)
  • 2011-ben Nottinghamben 50 önként jelentkezőt választottak ki, akik átlagosan hat sikertelen mesterséges megtermékenyítésen voltak már túl. A csoport fele Intralipidet is kapott, a másik fele nem. A vizsgálat végén a kezelést kapott nők fele teherbe esett – a kontrollcsoportban ez csak a nők 5 százalékának sikerült, az első csoportban mindössze kettő vetélés történt, a másik csoportban azonban 64 százalék volt azok aránya, akik nem tudták kihordani a terhességüket.

Hogyan hat az Intralipid?

  • Helyreállítja a megbomlott immunegyensúlyt a Th1 és Th2 sejtek között.
  • Gátolja a kóros immunválaszt, csökkenti az NK sejtek aktivitását és számát.
  • Csökkenti az autoimmun folyamatokat (autoimmun gyulladást, anti-TPO szintet).

Mi a kezelési mód? A megoldás lényege a következő:

  • Alapos kikérdezés, endokrinológiai és immunológiai kikérdezés, fizikális és laboratóriumi tesztek után annak eldöntése, hogy milyen várható hatása és rizikója lehet az Intralipidnek.
  • Ezt követően annak mérlegelése, hogy melyik és milyen dózisú készítményt kapjon a beteg.
  • Azt is mérlegelni kell, hogy hány infúziót kapjon a megtermékenyülés, ill. megtermékenyítés előtt.

Fontos azonban kiemelni, hogy az Intralipid sem csodaszer, de nagyban emeli az esélyeket, mert a gyakori, ám ritkán felismert immunproblémát hatékonyan és olcsón tudja kezelni. Ma már külön, egyedi kérvényezés után, az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) engedélyének birtokában egyre több nőnek van lehetősége arra, hogy ezzel egészítse ki a meddőségi kezelését.

Fotó: voronin76 / 123RF Stock fotó

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja