SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Magyarországon is megszületett az első PGD micro-array CGH módszerrel vizsgált lombikbébi!

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2012-08-17
"Teljesen biztonságos a lombikbébi eljárások (IVF) egy részénél alkalmazott embrionális genetikai szűrés, amikor a nyolc sejtből álló embrióból egy sejtet eltávolítanak genetikai teszt céljából, majd megfelelő eredmény esetén a visszamaradt sejtcsomót beültetik az anya méhébe - közölték kutatók az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) Isztambulban megrendezett konferenciáján" - írta legfrissebb cikkében az MTI.
Magyarországon is megszületett az első PGD micro-array CGH módszerrel vizsgált lombikbébi!

Versys Clinic Az első PGD micro-array CGH módszerrel vizsgált lombikbébi
Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet orvosigazgatója
és a kis Zoé

A Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet és a Reprogenex Géndiagnosztikai Laboratórium együttműködésével 2012 elején már Magyarországon is világra jött az első, PGD micro-array CGH (24 sure BlueGnome) módszerrel vizsgált embrióból született kislány. A Dr. Vereczkey Attila által vezetett munkacsoport 2011 tavaszától alkalmazza ezt a világszínvonalú technológiát, melynek előnye, hogy az IVF kezelések során még a méhbe történő beültetés előtt megvizsgálják az embriók kromoszóma számbeli rendellenességeit, eltéréseit. Ezáltal tudományosan is igazoltan nő az esély a sikeres terhességre, emellett jelentősen csökken a vetélések aránya. Az eljárást az ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embriology) is támogatja és ajánlja (Harton et al. 2011) a következő páciens csoportok esetében: előrehaladott anyai életkor (betöltött 36. év), ismétlődő vetélés, többszöri sikertelen IVF kezelés, súlyos férfi infertilitás, öröklődő genetikai betegségek a családban.

Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet orvosigazgatója szerint a technológia új korszakot jelenthet a meddőség hatékony kezelésében.

„Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon mi vagyunk az első meddőségi klinika, ahol elérhető ez a korszakalkotó technológia a gyermekre vágyó párok számára, az első kisbaba megszületése pedig új fejezetet nyitott a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet történetében, és a meddőség hazai kezelésében is.



Azért is fontos a micro-array CGH technológia bevezetése a meddőség kezelésében, mert a gyermekvállalás egyre későbbre tolódik, és ma már tudjuk, hogy a petesejtek az anyai életkor előrehaladtával egyre nagyobb százalékban károsodnak. Egy gyermekre vágyó 35 éves nő petesejtjeinek a fele is genetikai károsodást mutathat, ez az arány 40 éves korra pedig elérheti a 70-80%-ot is. Ez az új módszer képes arra, hogy egy IVF ciklus során, még az embrió-beültetést megelőzően megvizsgálja, hogy az embriók kromoszómaállománya tartalmaz-e számbeli, illetve durva szerkezetbeli eltéréseket, így csak az ebből a szempontból egészséges embriók kerülnek beültetésre.  Ezzel a módszerrel testileg és lelkileg is sok nehézségtől kímélhetjük a jövendőbeli szülőket, hiszen a külföldi kutatások már egyértelműen bebizonyították, hogy a vizsgálat segítségével jelentősen növelhető a lombikbébi módszer eredményessége.”


„Két fő érv szólt számunkra az új technológia mellett. Az első, hogy az előrehaladott életkorom miatt magas genetikai kockázatú csoportba tartoztunk, a második pedig, hogy kisebb esélyem volt a terhességem elvesztésére. Mindkettő rendkívül fontos volt számunkra, ezért is döntöttünk a beültetés előtti genetikai vizsgálat mellett. Zoé gyönyörű baba volt az első perctől kezdve. Soha, semmihez sem fogható érzés volt a először a kezünkbe tartani a kislányunkat, ezt az érzést nehéz, sőt lehetetlen szavakba önteni” – nyilatkoztak a kis Zoé szülei.

Forrás: Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet, www.versysclinics.com
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja