SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor jöhet a gyerek?

Családinet [cikkei] - 2005-07-31
Mikor szüljek, húsz- vagy harmincéves koromban, esetleg később? Az örök kérdést csaknem minden nő felteszi magának valamikor. Sajnos, nincs rá általános érvényű válasz, hiszen ami az egyik számára helyes és jó, az a másiknak aligha felel meg.
Mikor jöhet a gyerek?

Minden nőnek a partnerével együtt kell eldöntenie - esetleg orvosi segítséggel -, hogy mikor ideális a gyermek vállalása. Nézzük az általános érveket és ellenérveket.

20 évesen

Mellette szól, hogy 22 és 26 év között a nő fizikailag a csúcson van. Szervezete beérett, állapota ideális a gyermekvállalásra: szíve, keringési rendszere érintetlen, medenceizomzata teherbíró, csontozata erős (a gyermek ásványháztartásának ellátása ezen keresztül történik). Ebben a korban átlagosan két hónapra van szükség a teherbe eséshez. Bonyodalmak a legritkábban fordulnak elő. Sérült gyermek születésének kockázata csaknem a nullával egyenlő. Fiatal szülők gyermekeinek legtöbbször nem túl öreg nagymamái és nagypapái vannak.

Ellene szól viszont, hogy a húszas évei kezdetén a nő lelkileg még nem elég erős. A terhelést - gyermeket nevelni, partneri kapcsolatot fenntartani, a munkában további karriert befutni - sokan nem bírják. A válási arány kétszeres a tíz évvel idősebbekéhez képest.

30 évesen

Mellette szól, hogy a legtöbb párnak érzelmileg és anyagilag biztos háttere van. A gyermek a leghőbb vágyuk. Az anya többnyire már nem érzi azt, hogy valamit elmulaszt a szülés miatt.


Ellene szól viszont, hogy sok nő megkísérli tökéletesre tervezni az életét. Képzettség, karrier, és csak utána jöhet az utód. Így sok pár - akaratlanul - gyermektelen marad. A fogamzás esélye a harmincas évek közepétől jelentősen csökken. Átlagosan kétszer annyi idő kell a teherbe eséshez, mint tíz évvel korábban. A férfiak spermiumszáma évente két százalékkal csökken. A kromoszómaelváltozások kockázata 35 évtől megnő. 190 csecsemő közül egy valamilyen kromoszóma-rendellenességgel jön világra.

Csökken az egészségbe és az orvosba vetett bizalom, az idősebb anya gyakran "túlinformált". Nagyobb a császármetszések száma, rendszerint éppen az elbizonytalanodás miatt.

40 évesen

Tíz esztendeje még teljesen szokatlan volt, hogy valaki szüljön ebben a korban. Bár még ma is kivételes, de általában már nem okoz igazi problémát. Aki tudatosan ilyenkor alapít családot, pontosan felkészül a terhességre és a szülésre. A szülők anyagilag legtöbbször jó helyzetben vannak. Egy negyvenes asszony nem akar már (újabb) karriert. Az idősebb szülők sokkal inkább élvezik a gyerekkel töltött időt.

Ellene szól viszont, hogy a nőgyógyászok mégis kockázatos terhességről beszélnek. 45 éves kortól rendkívüli mértékben megnő a kromoszómaelváltozások esélye. Húszból egy megtermékenyített petesejt sérült! (A nőgyógyászok ma már a magzatvíz vagy a chorionboholy vizsgálatából idejekorán felismerik az esetleges károsodást.) A
teherbe esés valószínűsége nagymértékben csökken: csak 10 százaléknak sikerül az első három hónap alatt. A terhességi és gyermekágyi depressziós esetek száma emelkedik.

forrás: www.holgyvilag.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja