SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Előzd meg a szülés utáni depressziót!

Családinet [cikkei] - 2011-07-14
Csak hánykolódsz éjszakánként? Napközben kimerült, ingerlékeny, frusztrált vagy? Gyakran sírdogálsz, mindent borúsan látsz, és ok nélkül rád tör a szorongás? A baba érkezése alaposan átrendezi életritmusodat, melyet ezentúl az ő igényeihez kell igazítanod, nem csoda hát, ha időnként erőt vesz rajtad a bizonytalanság.
 Előzd meg a szülés utáni depressziót!

Mégis érdemes odafigyelned Magadra, mert nem veszélytelen, ha napjaidon hosszú időn át a rosszkedv uralkodik. A szülés utáni depresszió az anyukák 10-20%-ánál fordul elő, ám ha okosan készülsz az anyaságra, jó eséllyel elkerülheted a nehézségeket!

A hullámzó kedélyállapot, a kimerültség a szülést követő néhány napban teljesen természetes, hiszen testileg-lelkileg óriási változásokon mentél, mész keresztül. Hormonszinted a terhesség alatt termelődő hormonok mennyiségének töredékére esik vissza, s ez bizony rányomja bélyegét hangulatodra és teljesítményedre. Baj akkor van, ha ez az állapot tartóssá válik, illetve ha félelmeid meggátolnak abban, hogy ellásd a babád, esetleg ijesztő, agresszív gondolataid támadnak vele vagy saját magaddal kapcsolatban. Ha ilyesmit tapasztalsz, mindenképpen keress fel egy orvost! Különféle - akár egymást kiegészítő - terápiák színesítik a szakemberek eszköztárát, egész biztosan tudnak majd segíteni Neked!

Az is lehet, hogy a megoldás egyszerűbb, mint gondolnád; a túlságosan alacsony vércukorszint, illetve a vas- és a cinkhiány is okozhat fáradékonyságot, levertséget, a teljesítő- és koncentrálóképesség romlását. Természetesen számtalan egyéb magyarázat állhat a háttérben, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy még a szülés előtt felderíted a rizikófaktorokat, és ha lehetséges, kiiktatod azokat. A hormonális tényezők és a tápanyaghiány mellett lelki okokkal is számolni kell, úgy mint a támogató, biztonságot nyújtó környezet hiánya, az anyagi gondok, a terhesség alatti depressziós tünetek, a várandósságot megelőző pre-menstruációs szindróma, vagy éppen a szülés körüli nehézségek. A mélyben gyökerező problémák megoldása valószínűleg nem egyik napról a másikra történik, de vannak olyan feszültségforrások, amelyeket csírájában elfojthatsz: a szülést például már jó előre megtervezheted! A túlságosan elhúzódó szülés a kisbabádra és rád nézve egyaránt veszélyes lehet, ráadásul a hüvelyi szülések majd’ felénél a kismamák gátsérülést szenvednek. A regenerálódás akár hónapokat is igénybe vehet, rosszabb esetben maradandó károsodások árnyékolhatják be a szülés élményét! Létezik azonban egy természetes alapanyagokból álló szülészeti gél, amely védi a medencefeneket, a hüvelyt és a gátat, biztonságosabb, kevesebb fájdalommal járó, rövidebb szülést, továbbá lényegesen gyorsabb regenerációt tesz lehetővé. További információk Dianatal szülészeti gélről a www.dianatal.hu oldalon találhatók.

Akármennyire elcsépelt, hogy étkezz tudatosan és mozogj rendszeresen, jól teszed, ha e tanácsokat is megfogadod, hiszen előbbivel az említett vitamin- és nyomelemhiányt, valamint a vércukorszint ingadozását küszöbölheted ki, a testmozgás pedig endorfint szabadít fel, amely jókedvre derít, sőt még fájdalomcsillapító hatással is bír! A szomorúság, a szorongás, az aggodalom, az agresszió leginkább a tehetetlenség érzéséből fakad, amelynek gyakran a félelem a forrása. Legtöbbször attól félünk, amit nem ismerünk, ezért félelmeink elűzésének egyik leghatékonyabb módja a tapasztalat- és ismeretszerzés, továbbá a pozitív hozzáállás!



Edison, a villanykörte feltalálója több mint kilencszáz(!) sikertelen kísérlet után rukkolt elő működőképes villanykörtével! Meddő próbálkozásait nem kudarcként élte meg, mert úgy vélte minden egyes alkalom közelebb juttatja a helyes megoldáshoz. Te se csüggedj, ha a dolgok nem változnak máról holnapra! Légy kitartó és következetes, gondolkozz, tervezz előre, és oszd meg a gondjaidat a családoddal, barátaiddal, vagy - ha úgy érzed, válaszaik nem elég megnyugtatóak -, szakemberrel! Gondold csak végig: minden nap tanulsz valami újat, napról napra rutinosabb édesanya leszel, egyre könnyebben oldod meg a rád váró feladatokat, és szép lassan szervezeted működése is visszaáll a régi kerékvágásba. Lecsillapodnak a hormonjaid, elhalványulnak a kedélyingadozások. Bízz Magadban, és mindig arra koncentrálj, amit szeretnél, ne arra, amit szeretnél elkerülni!




Fotó: Witthaya Phonsawat/FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja