SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 dolog, amit soha ne mondj egy várandós nőnek

Családinet [cikkei] - 2011-07-05
Hogy miket hallott egy kismama, míg gyerekeit várta?
Összegyűjtötte a legérdekesebb mondásokat, legbutább kérdéseket, és leírta a tapasztalatait.
10 dolog, amit soha ne mondj egy várandós nőnek

ikrekAmikor e sorokat írom, 34 hetes kismama vagyok két ikerfiúval. A férjem és én nem is lehetnénk ennél izgatottabbak. Úgy tűnik viszont, hogy néha az emberek megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy a boldogságunkat elrontsák. Persze, hozzászoktunk már ahhoz, hogy megbámulnak, mintha múzeumi tárgy lennék (mikor lekacsázok a járdán), de van néhány megjegyzés, amit túl gyakran hallunk és sosem fogunk megszokni - még akkor sem, ha már megtanultunk nevetni rajtuk.

Szóval, előzzük meg azt, hogy más várandós pároknak is ezeket a kellemetlen megjegyzéseket kelljen végighallgatnia, összeállítottunk egy tízes listát arról, hogy mit nem szabad mondani egy kismamának  - főleg ha ikreket vár!
 

  1. Megjegyzés: Úgy nézel ki, mint aki mindjárt felrobban!
    Értsd: Úgy nézel ki, mint egy partra vetett bálna!
    Ezt a gyöngyszemet körülbelül terhességem 32. hetétől hallottam mindenkitől, a pincérnőktől kezdve az eladólányokig.

    Őszintén szólva, ez az utolsó dolog, amit egy (nagyon) terhes nő hallani akar, mikor már nem fér bele a legnagyobb kismama ruhájába sem, és tombolnak benne a hormonok. Úgyhogy kérlek, ne mondd ezt! Nem mondanád egy idegennek, hogy kövér, ha nem lenne várandós, ugye?
     
  2. Megjegyzés: Ikerfiúk? Biztosan mindig tele lesz a kezed!
    Értsd: A kölykeid sírós, kakilós, pokoli kis rémek lesznek.
    Egyesek imádják felhívni a figyelmed az ikerbabák negatív velejáróira - a kemény munka, hosszú éjszakák, stb. Az okát nem is értem. A férjem és én mindig csak az örömökre gondolunk, amit a babák az életünkbe fognak hozni - az ölelgetések, mosolyok, stb. Ezek a jutalmak messze felül fogják múlni az összes kényelmetlenséget. Kétszer annyi probléma? Persze. De kétszer annyi örömünk is lesz!
     
  3. Megjegyzés: Aludj még most, amennyit csak tudsz!
    Értsd: Soha többet nem fogsz aludni. Soha!

    A várandós kismamák tudják, hogy mostantól álmatlan éjszakák következnek. Nincs szükségünk rá, hogy mindig emlékeztess rá - főleg ha gyermektelen és kipihent vagy. (Ha friss szülő vagy, aki csak egyszerűen sajnálkozik, akkor van rá esély, hogy beszéljünk!)
     
  4. Megjegyzés: Addig élvezd a(z) (képzelj ide valamilyen szabadidős tevékenységet), amíg lehet!
    Értsd: Soha többet nem lesz időd a(z) (sielésre, túrázásra, úszásra, aerobicra, stb), amint megérkezik a baba. Sőt, többet semmire sem lesz időd! Egyszerűen árnyéka leszel egykori önmagadnak.

    Történetesen rengeteg olyan szülőt ismerek, akik továbbra is néznek filmeket, olvasnak könyveket és étteremben vacsoráznak. Sok olyan anyukát is ismerek, akiknek sikeres karrierjük és boldog gyerekeik vannak. Szóval nem veszem be ezt az egész „Az élet hirtelen véget ér, mikor babád születik” szöveget. Kétségtelen, az életed nagyon megváltozik. Lehet, hogy nem fogok minden este bárokba járni. Lehet, hogy az új edzési tervem a babák tologatása lesz a környéken és a férjemmel órarend szerint lesznek együttléteink, a spontán helyett. Ennek ellenére egyikünk sem változtatna ezen.
     
  5. Megjegyzés: Szoptatni fogod őket, ugye?
    Értsd: Ha nem szoptatsz, te leszel a legszörnyűbb anyuka, aki valaha is létezett.

    Mióta csak pozitív lett a tesztem, folyamatosan az „anyatej a legjobb” tanácsot vágják a fejemhez. Illetve nagyon meglepődtem azon, hogy felnőtt emberek mennyit tudnak veszekedni ezen az egész szoptatás problémán. A pénztárosnak az élelmiszerboltban nem kell tudnia, hogy a cicimet tervezem odaadni a babáknak vagy egy cumisüveget. Az igazság az, hogy a gyermek táplálásának módja egy nagyon személyes döntés, amelyet az anyukának kell meghozni, hisz csakis ő tudja, hogy mi a legjobb saját maga és a babája számára.
     
  6. Megjegyzés: Ó, nézd csak! Neked (valamilyen terhességgel kapcsolatos betegség)-ed van!
    Értsd: Fúj, undorító! Rossz lehet neked!

    A terhességem 33. hetében a pedikűrösöm vidáman bejelentette, hogy van néhány visszértágulatom.  Nemhogy hagyta volna, hogy nyugodtan éljek a boldog tudatlanság, a „nem-látom-a-lábaimat”-állapotában.  A tanulság: Ha meglátsz egy kismamát furcsa arccal, vagy bármilyen terhességgel kapcsolatos nyűggel, szükségtelen felhívnod rá a figyelmét! Egyszerűen mondd neki, hogy gyönyörű - mert az is.
     
  7. Megjegyzés: Ejha! Te aztán éhes voltál!
    Értsd: Annyit ettél, amennyiből el lehetne látni az egész amerikai hadsereget, te kövér malac!

    Egy intelem minden pincérnek: Ezt mondani bárkinek - főleg egy várandós kismamának - a legjobb módszer arra, hogy a lehető legkevesebb borravalót kapd!
    Ezt konkrétan két pincérnő is mondta nekem, mikor már csak néhány hét volt hátra a szülésig. Hogy a fenébe hihették, hogy ezt megengedhetik maguknak? Nem árt megjegyezni, hogy a kismamák gyakran éhesek. Ráadásul, ez egy jó dolog, hiszen a várandósoknak naponta 300 kalóriával kellene többet fogyasztaniuk babánként - még annál is többet ha aktívak, mint én. Ezért, én büszkén fogok „malackodni”!
     
  8. Megjegyzés: Ejha, ikerfiúk/lányok! Kár, hogy nem egy-egy volt mindkét nemből… már kész is lennél!
    Értsd: Egy teljes csőd vagy, amiért két egyforma nemű babát vársz. Most muszáj megpróbálnod összehozni egy fiút/lányt különben sosem fogod magad egésznek érezni!

    Megdöbbentő, hogy hányszor fogja ezt hallani egy egynemű ikrekkel terhes kismama. Mintha csak az lenne az elfogadható módja egy család elkezdésének, hogy mindkét nemből születik egy-egy gyerek. Ezt nem értem. A férjem és én teljesen odavagyunk a két fiunkért és az embereknek nem is kéne mást feltételezniük. Ha valóban egy harmadik gyermek mellett döntünk majd, az azért lesz, mert szeretnénk még egy gyereket szeretni - nem azért mert azt kívánjuk, hogy bárcsak az egyik fiunk lány lett volna.
     
  9. Megjegyzés: Gyakoriak az ikrek a családodban?
    Értsd: Természetes úton fogantak meg az ikreid, vagy kezelések segítségével?  

    A válasz az, hogy az ikrek gyakoriak a családom anyai ágán. Ez azt jelenti, hogy a mi ikreink természetes úton fogantak? Nem feltétlenül. Számít ez valamit? Nem.
     
  10. Megjegyzés: Sok szerencsét az ikreidhez! Nekem van egy 6 hónapos babám, el sem tudom képzelni, milyen lenne kettő!
    Értsd: Neked annyi!

    A válaszom erre egy udvarias mosoly szokott lenni, mielőtt elsétálok. Valójában azt mondanám, hogy „Hát, én nem tudom elképzelni, hogy csak egy legyen”. Ugyanis most, hogy megszerettem a még meg sem született babáimat, már nem tudnám elképzelni az életemet nélkülük!

Neked is mondtak már hasonlót? Mi volt a legmeglepőbb, legfurcsább megjegyzés, amit kismamaként hallottál?
Oszd meg velünk!

Fotó: Bonbon: pregnant warrior double sword 2
indexkép: foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja