SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kismama jóga

Kis Melinda [cikkei] - 2009-04-10
A kismama jóga az a módszer, mely végigkíséri a várandós nőt a babavárás idején, ott van a szülésnél, és az első hat hétben is irányt, életszemléletet, és regenerálódást segítő gyakorlatokat mutat.

Kismama jóga

Tovább lépve, pedig szinte minden drasztikusabb átmenet nélkül, a kismama jóga egyes elemeit fel lehet fedezni a babás jógában, ami 6. héttől nyújt remek jógázási lehetőséget baba és édesanyja számára, immáron a pocakon kívül.

A kismama jóga módszere, egy nagyszerű lehetőség a szülésre való felkészülésben, hogy a rég elfelejtett, ösztönösen választott testhelyzeteket, vajúdást, segítő pozíciókat visszahozzuk a mai ember modern, rohanó világába, és megtanulhassuk ismét a befelé fordulást, magunkra és babánkra figyelést, mert egy várandós nőnek erre van a legnagyobb szüksége áldott állapotában.

A kismama jóga életszemlélet. Megtanít koncentrálni, befelé a babára és belső énünkre figyelni. Tudatossá tesz. Az egész testet erősíti, fokozza rugalmasságát, kedvezően hat az izületek mozgékonyságára. Vérkeringést serkenti, mellizmokat, hátizmokat erősíti, csípőtájéki izmokat lazítja. Kifinomítja az érzékeket, medencealapi izmok kondicionálásában segít.

A kismama jóga, a szülésre való felkészülés lehetőségén is túlmutat. Nemcsak a felkészülésben van szerepe, hanem a prevencióban is, azaz nagy jelentősége van a várandósság alatti testi - lelki egészség megőrzésében is. Aki rendszeresen jógázik, az megtapasztalhatja, hogy a hangulatában is változások következnek be, vidámabb, kiegyensúlyozottabb lesz. A várandósság alatt, a várandósság panaszaira is ad segítséget. Szülésre előkészítő módon erősíti, és rugalmassá teszi a testet. Javítja a testtartást, ezzel elősegítve, hogy a baba optimális szülési pozícióba kerüljön a méhen belül.

Különböző ászanák, különféle panaszok orvoslására szolgálnak. Ezek gyakorlásával a problémák orvosolhatók, így segítve közvetett módon a kismama lelki egyensúlyának megteremtését. Ha nincs testi panasz, nincs lelki lehangolódás, melyet a tünet okozhat, az energiákat egyensúlyba tudjuk hozni. Ez pedig a magzat számára is nagyon fontos, hiszen a biológiai szükségletei kielégítésén túl az érzelmi egyensúlyra, az energiadeficitek kiegyenlítődése során a harmónia megtapasztalására és folyamatos biztosítására is szüksége van az egészséges fejlődéséhez. Tehát, a kismama jóga anyára gyakorolt pozitív hatásai közvetett és közvetlen úton, a magzatra is hatással vannak.
Mivel a szülési fájdalom egyidejű az emberiséggel, és természetes velejárója a szülésnek, mindig is volt, és mindig is lesz, ezért dolgozni kell vele. A kismama jóga során is felszínre kerülnek a félelmek, fel kell fedni őket, dolgozni kell velük, mely a személyes fejlődésében is előre viszi a kismamát. Ebben nagymértékben segít a jóga nidra, és a szankapla megfogalmazása is.

A kismama jóga keretein belüli relaxációt jóga nidrának hívjuk. Ez egy mély relaxációs állapot, melynek eleme a Szankalpa. A jóga nidrában a testet tökéletesen ellazítjuk, míg a tudat az ébrenlét és az alvás határán marad. A Szankalpa pozitív megerősítés, melyet a kismama maga alkalmaz a jóga nidra során. Ez a pozitív megerősítés, mely a szüléssel, várandóssággal kapcsolatos, segít oldani a szüléssel kapcsolatos félelmeket és gátlásokat. Ez a képlékeny, fizikai, érzelmi én állapot kiválón alkalmas arra, hogy olyan pozitív megerősítéseket programozzunk magunkba, melyet meg akarunk valósítani életünkben. Az ellazulás során csökkenthetjük az érzékeken át közvetített információ mennyiségét, lehetőség szerint kizárjuk a hangingereket, vagy háttérzajként kezeljük azokat. Ezt a kismama jóga gyakorlása során, készség szinten elsajátíthatják a kismamák, és szülésnél, ha zavaró tényező lenne, segíthet alkalmazása annak leküzdésében.

A kismamáknál sok esetben a medencefenék gyengesége visszavezethető a terhesség, vajúdás és a szülés okozta rendkívüli igénybevételére, még akkor is, ha csak évekkel, vagy évtizedekkel később jelentkezik.
Generációkon keresztül a nők az inkontinenciát az anyaság árának tekintették, és csendben elfogadták a kontrol és így az önbizalom elvesztését. De ma bár kétségtelen, hogy a szülés az inkontinencia és prolapsus egyik legfontosabb rizikótényezője, a legtöbb nő életében ezek a problémák megelőzhető és kezelhető. A kismama jóga részét képezi a gát izmainak erősítése, rugalmassá tétele és felkészítése a szülésre. Speciális technikát sajátítanak el, amit tudnak alkalmazni a szülés alatt, mind a szülési méhösszehúzódások, mind a kitolási szakaszban és természetesen a gyermekágyi szakaszban is. A rendszeresen végzett intim tornával el lehet kerülni a gátrepedést, a gátvédő technika alkalmazásával, mivel egy edzett izom ruganyosabb, jobban tágul, mint egy edzetlenebb. A gátmetszés szükségességének valószínűsége a 36. héttől alkalmazott gátmasszázzsal csökkenthető.

A légzés a testünkkel, és a babával kialakítandó érzelmi és lelki kapcsolat eszköze. A vajúdás és szülés alatt megfelelően alkalmazott jógalégzés kedvezően befolyásolja mind a szülő nő, mind a magzat oxigén ellátottságát. Pozitív hatása van az idegrendszer működésére, a koncentrálóképességet növeli, a stressz tüneteket csökkenti, kiegyensúlyozza az energiaáramlásokat. Az a nő, aki képes a szülés alatt ura maradni a légzésének, az felülkerekedik a fájdalmon, és végtelen energiák fognak a rendelkezésére állni.

A módszer abban is kiváló, hogy a párokat is aktívan bevonja a szülés folyamatába és a felkészülésbe, mert a szülőpozíciós kismama jóga órákon a papáknak is lehetőséget ad a felkészülésbe. Itt ugyanis gyakorlati segítési lehetőségeket sajátíthatnak el a társak, gyakorlatban próbálhatják ki az egyes vajúdási pozíciókat, így szülésnél már ezek birtokában, ezekkel felvértezve, aktívan vehetnek részt párjuk támogatásában, ami nem merül ki a kézfogásban, és a kismama homlokának törölgetésében.

A kismama jóga nagyon nagy kiváltsága, hogy önmagában segít a szülésre való felkészülésben, mind testi, mind lelki, mind szellemi szinten. Nagy hangsúlyt fektet a várandós nő specifikus igényeire, sokat foglalkozik a babával, foglalkozik a lélekkel. A kismama jógával történő felkészülés legértékesebb részét képezi, hogy saját belső munkáról van szó, az egyén figyelembevételével, hiszen egyes egyedül csak a várandós kismama tudhatja a legjobban, hogy mire van szüksége és éppen hol tart a lelki felkészülésben,
És ha még a kismamák igényeikre alapozva szervezünk, illetve biztosítunk lehetőségeket, workshopokat, beszélgetést, kérdezést, a vajúdással, szüléssel, és mindennel, ami ezzel a témakörrel kapcsolatos, még többel tudunk hozzájárulni a felkészüléshez.

Vizsgálatokból levont tények és következtetések: A kismama jógások a szülést nagyon tudatosan élik meg, tudják, mi fog velük történni. A vajúdás kevesebb fájdalommal, és nyugodtabban zajlott, a gátmasszázst alkalmazók körében kisebb volt a gátmetszés szükségességének aránya. A szülés nem okozott akkora traumát sem a mamának, sem a babának. Azok a babák, akiknek a mamája kismama jógával készült a szülésre, 10 - 20 százalékkal intelligensebbek, figyelmesebbek, és gyorsabban tanulnak. Az intelligencia fejlettségének magyarázható oka, hogy a magzat idegrendszere sokkal jobban fejlődik akkor, ha az anya kellemes, ismétlődő ingereknek teszi ki a jóga gyakorlása során.
Különösen érdekes azon kismamák véleménye a szülésről, akik első gyermekeiknél nem ezzel a módszerrel készültek a szülésre. Elmondásuk alapján, gyorsabb, könnyebb szülésük volt, és a gátmetszésre sem minden esetben volt szükség. Kevésbé alakul ki szülés utáni depresszió.
Örömömre szolgál, hogy most már egyre többen jönnek az általam tartott kismama jóga órákra is, és ami még szívet melengető érzés, amikor babával jönnek vissza a kismama jógás mamák, hogy baba jógázzanak. Elmondják a szülés alatti történéseket, és a jóga áldásos, segítő hatását, a légző gyakorlatok jelentőségét, miként tudták alkalmazni szülésük alatt. Ezekkel a szüléstörténetekkel, melyek nagyon közel állnak a szívemhez, meg tudom erősíteni a fent leírtakat, és hiszem a jóga varázslatos hatását.

A kismama jóga az a módszer, mely végigkíséri a várandós nőt a babavárás idején, ott van a szülésnél, és az első hat hétben is irányt, életszemléletet, és regenerálódást segítő gyakorlatokat mutat. Tovább lépve, pedig szinte minden drasztikusabb átmenet nélkül, a kismama jóga egyes elemeit fel lehet fedezni a babás jógában, ami 6. héttől nyújt remek jógázási lehetőséget baba és édesanyja számára, immáron a pocakon kívül.

Indexkép: freestocks.org / Pexels

Kis Melinda


Kis Melinda
Mentálhigiénés szakember

Peter Hess Hangmasszőr
Egyéni és kiscsoportos hangtál terápia, kismamáknak is


Elérhetőségeim:
E-mail: hangtal.com@gmail.com
Honlap: http://www.kismelinda.hu
http://www.hangtal.com
Facebook: Hangtál terápia Budapest
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja