SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babafejlődés hétről hétre - 3 hónapos baba fejlődése

Családinet [cikkei] - 2013-01-09
Kisbabánk fejlődése során számos kérdés vetődhet fel bennünk, ezekre adunk szakértő választ cikksorozatunkban. A leírtak általános útmutatásként értendők. Ha gyermekünk koraszülött volt, ajánlott az eredetileg meghatározott születési időpontot tekinteni kiindulási alapnak, mikor a kisbaba fejlődését követjük.
Babafejlődés hétről hétre - 3 hónapos baba fejlődése

Összefoglaló a három hónapos baba fejlődéséről

 

FIZIKAI FEJLŐDÉS


Intenzív növekedési szakasz – a baba éhesebb, követelőzőbb.  
Lábait kinyújtva tartja, gyakran terpeszti, fejét is tudja tartani, keze is ki van nyújtva. Ha felhúzzuk ülésbe, fejét testével egy vonalban képes tartani, ha a levegőben tartják és talpa a talajhoz ér, lépegető mozdulatokat próbál tenni emelgetés közben. Hátról oldalra fordul, hason, alkarjára támaszkodva, mellkasát kinyújtva, fejét ellöki a matractól.

A reflexeket felváltják a baba tudatos mozdulatai. Sok baba ilyenkorra már átalussza az éjszakát. Megszűnik a hasfájása, mivel emésztőrendszere átállt az aktív táplálékfelvételre. Megkapja a második kötelező védőoltást. A Di-Per-Te beadását követheti 1-2 napig tartó láz, rossz közérzet, az oltás helyének fájdalmassága, duzzanata – érdemes lázcsillapítót adni, az oltás helyét borogatni. A gyermekbénulás elleni oltás után lazább lehet a széklet.

A baba már felemeli a fejét, hason fekve támaszkodik (azért ne gondoljuk, hogy fekvőtámaszt látunk tőle!) – egyre hosszabb ideig bírja tartani magát –, átfordul az oldalára, sőt néha sikerül a hasáról a hátára fordulnia, vagy fordítva (nem jellemző még, hogy oda-vissza forogjon). 

Ha ölünkbe vesszük, már próbál felülni, de még nem megy neki. Magától a 8-10. hónap környékén tanulja meg az ülést, de előtte is szeret függőleges helyzetben lenni. Ajánlott ezért olyan hordozókat választani a számára, amelyek megtámasztják a gerincét, hiszen a korai időkben még nem elég fejlett az izomzata ahhoz, hogy magát megtámassza. Ha nem figyelünk kellőképpen erre, akkor a későbbiekben a helytelen testtartás miatt gerincferdülés, asszimmetrikus izomzat stb. alakulhat ki nála.
 

 

 

 





 

INTELLEKTUÁLIS FEJLŐDÉS


Gőgicsélése egyszótagú, egy nyílt magánhangzóval. Első kiejtett mássalhangzói: p, b, m. Nem tudatosan, de mondja "maa", "paa". Szívesen "beszélget", amikor egymagában nézelődik, néha folyamatosan akár percekig is. Rengeteg hangzót ki tud ejteni, olyanokat is, amelyek nem tartoznak az anyanyelv hangkészletébe, amelyeket később az idegen nyelvek tanulásával csak nagy nehézségek árán vagyunk képesek elsajátítani.

A három hónapos gyerekek már rendelkeznek rövidtávú memóriával, elég jól képesek felidézni ismétlődő jelzéseket, amelyek akár untathatják is őket. Ugyanakkor az is biztos, hogy a kisbaba elég jól emlékszik ránk ahhoz, hogy felviduljon, mikor belépünk a szobába. Ettől kezdve állandóan fejleszti emlékező képességét.

Kitartóan figyeli a kezét, egyik kezével ügyetlenül közelít a szemügyre vett tárgyhoz. Tanulja a távolság becslését. A felfüggesztett tárgyakhoz felnyúl, mozgásba hozza őket. Látja, amint cselekvése eredményeként mozognak. A feje fölött lévő tárgyat azonnal észreveszi. 

Mindent megérint, amit lát. Mielőtt keze odaér a tárgyhoz, megpróbálja ökölbe szorítani a azt. Egy kézzel fog, a másikat egyensúlyozásra használja. Ha megérint egy tárgyat, de az kilendül, és nem tudja megfogni, dühös lesz, mert alig várja, hogy megragadhassa. Boldogan figyeli az egyre inkább kitárulkozó világot, mert többet lát belőle, mint fekvő helyzetben. Kezével már nyúl a játékok után, sőt, nekünk is integet a karjaival, hogy vegyük fel! Háton fekve már mozog keze lába, szájába vesz mindent, még a lábát is.
 

 

 





 

SZOCIÁLIS FEJLŐDÉS


Ha beszélünk hozzá, ránk mosolyog. Kacagó, gügyögő, sikongató, gurgulázó hangokat ad. Jelzi, hogy minden érdekli, ami körülötte van.
Elkezdik zavarni a külvilág zajai. Sír, amikor egyedül marad. Ha idegent lát, sugárzó arckifejezése egy pillanat alatt kitörő sírásba csaphat át, ha az túl hirtelen közeledik, megsérti az "intim szférát" (kb. 20-30 cm).
Evés közben már többet nézelődik, anyját bűvölendő, időnként megszakítja a szopá
st.

 

HOGYAN ETESD? 


A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint legalább 6 hónapos koráig célszerű szoptatni a csecsemőket. A szoptatás létfontosságú a kicsi immunrendszerének kialakulása miatt. Előfordulhat természetesen, hogy az anyának nincs elég teje vagy egyéb problémák miatt nem tudja szoptatni a gyermekét. Ilyenkor több mód is adódik az anyatej pótlására. Már lehetőség van arra, hogy a gyermekorvossal receptre anyatejet írassunk fel, amelyet anyatejelosztó központokban vehetünk át. (Mindez a gyermek 8 hónapos koráig ingyenes). Azonban, ha így sem sikerül anyatejhez jutnunk, akkor tápszert kell alkalmaznunk. A csecsemő immunrendszerének megerősítése miatt célszerű ilyenkor pre- és probiotikumokat tartalmazó termékeket vásárolni.

Szoptatásnál az édesanyáknak javasolt figyelmet fordítani arra, hogy mit esznek, mert nem mindegy, hogy az anyatejnek mennyi a vitamin és a tápérték tartalma. A legjobb ebben az esetben is, a változatos és mértékletes táplálkozás.
 

 

 





 

HOGYAN SEGÍTHETED, FEJLESZTHETED?


A tárgyakat ne függesszük, erősítsük a kiságy rácsaira. Amikor nyújtjuk a tárgyat, várjuk meg amíg megérinti, csak azután engedjük el. Mindig csak egyféle játékot adjunk a kezébe. A túl sok játék zavarja annak tanulmányozásában.

Bébiúszásra vihetjük. Hatására babánk ízületei lazábbá és mozgékonyabbá válnak, nő az izomerő. Elkezdhetjük a babatornát kezdetben 5, majd – fokozatosan növelve az időtartamot – 20 percig. Ha nyugtalanná válik és elfordítja a fejét, fejezzük be a foglalkozást. Ha egy mozdulat nem tetszik neki, ne erőltessük. Kerüljük a hirtelen, gyors mozdulatokat (megijed és görcsössé válik).

Játékai: jól tisztítható, könnyen megfogható, hangot adó tárgyak pl. csörgő, gumiállatka, színes karikák és fagolyók, amik olyan szépen csattognak, ha összeütődnek. Az ágy fölé feszített fonalra fűzzük őket, időnként ellenőrizzük a biztonságos felerősítést. Izmai még nem elég erősek, ezért hamar leejti a tárgyakat. Puha, színes kendőt - mindig más-más anyagból készültet - tegyünk a keze ügyébe, hogy tapasztalatot szerezzen a különböző érzetekről. Elképzelhető, hogy kiválasztja majd magának azt, amelyiket a legkellemesebb tapintásúnak talált, s ezután már tudatosan ezzel foga a legtöbbet játszani. Mosható rongylabda, kelj fel Jancsi, csengő, csiklandozás, dögönyözés, hoppá, magasban hintáztatás, ritmikus mondókák, altatódalok - egyre szélesedik a baba játéktára. A gyermekeket bármelyik életkorban lecsillapítja a zene, és a tanulmányok szerint azok a kisbabák, akiknek énekeltek a korai szakaszban, valamennyivel korábban kezdenek el beszélni és olvasni, mint a többiek.
Ebben az életkorban, az éneklés mellett, a zenélő lengő tárgyak és a zenedobozok végtelen lehetősége mindig elkápráztatják a kicsiket.

 

 



 

MIKOR VAN GOND?

Figyeljük minden hónapban a gyermekünk fejlődését! Ha rendellenességet tapasztalunk, forduljunk szakemberhez időben, hogy megfelelő fejlesztésben részesülhessen az újszülött. Három hónapos korban a következőkre figyeljünk kiemelten:

  • mozgása nem fejlődik megfelelően, 1 hónappal késik a mozgásfejlődési mérföldkövek meglépése
  • nem követ színes tárgyakat, nem reagál arcokra
  • figyelme nem köthető le
  • nem gagyog, gügyög
  • nem reagál hangokra, fényekre.
     

 

 

 






Iratkozz fel a BABAFEJLŐDÉS HÉTRŐL HÉTRE  e-mail sorozatunkra! Add meg a születési dátumát és hetente megkapod az aktuális tudnivalókat babád fejlődéséről az első életécében.

Fotó: freedigitalphotos.net

2 hónapos baba fejlődése

4 hónapos baba fejlődése

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja