SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan fürdessük a babát?

Szőke Melinda [cikkei] - 2011-12-27
Az első gyermekek megszületése után mosolyogva hallgattam a "sorstársak" izgalmait, ami az első otthoni fürdetést övezte. Én persze "könnyen beszéltem", hiszen szakmámból adódóan nem egy pici babát fogtam és fürdettem a kezembe. Mindenesetre az biztos, hogy minden első gyermekes szülő hatalmas izgalommal és aggódással várja az első otthoni fürdetést.
Hogyan fürdessük a babát?

babafurdetesVegyük sorra, mik a fürdés kellékei! Igyekszem mindenről pro és kontra érveket is mondani, ezzel jelentősen „nehezítve” a szülők dolgát. A végén azért azt is elárulom, hogy nekünk mi tetszett leginkább, és mi a személyes véleményem.

A legfontosabb eszköz a kád. Ez lehet kicsi, nagy, állványos, de akár a saját beépített fürdőkádunkat is használhatjuk. Az is megtalálja a megfelelőt, aki kicsit izgulós, vagy kevésbé bátor fürdetéskor. Léteznek már beépített hőmérővel, csúszásgátlóval is kádak. Az állványos kádak kímélik a gerincet, viszont fokozottan kell figyelni a picire. Ezek az eszközök ugyan bevizsgáltak, tehát normál körülmények között nem dől, gyermekeink azonban bármire képesek, ezért egy percre sem lehet magára hagyni a kicsit.

A formázott kádaknak ugyanaz az előnyük, mint a hátrányuk. Előre kialakított ülőrész van benne. Ez előnyös, mert a kezdő szülőknek „csak” bele kell ültetni a babát, és nem kell izgulni, hogy beledől a vízbe. Az sem probléma, hogy fogjuk a picit. A hátránya ugyanez a kialakítás. A gyermek félig ülő helyzetben van benne. Ez egyrészt nem előnyös az újszülötteknek, másrészt nincs helye a mozgásra, illetve nagyon gyorsan kinövik a babák ezeket a kádakat. Bizonyára néhányan ismerik a fürdető vödröt is, amit pici babáknak ajánlunk, hiszen szűkös a hely benne. Hasznos lehet akkor is, ha a kicsi fél a víztől, fürdéstől, mivel a baba helyzete hasonló, mint az anyaméhben. Ha szeretnénk a csemeténket babaúszásra vinni, akkor azt tanácsolom, hogy mielőbb tegyük át a felnőttek kádjába.

Fürdetéshez használhatunk szivacsot, melyet különböző anyagokból lehet kapni. Ez előnyös a gyermek érzékelésének fejlesztése szempontjából. Ha különböző anyagokkal simogatjuk a babát, fejlődik a bőrérzékelése.


Arról megoszlanak a vélemények, hogy milyen fürdetőket használjunk. Van, aki a tiszta vízre esküszik van, aki a gyógyszertári fürdetőkre (ezek használata kicsit macerás). A boltokban is lehet kapni minden (akár allergiás) bőrtípusra fürdető krémet, tusfürdőt, sampont. Azt tudnunk kell, ha a babával pl. babaúszásra készülünk, és az előkészítő gyakorlatokat végezzük, mindenképp tiszta vízben fürdessük. Figyeljünk, ha a babát bedörzsöljük a fürdetővel, csúszós lesz a bőre!

Fontos, hogy a fürdés után miben töröljük a babát. A törölköző mindenképp puha anyagból babauszaslegyen, lehetőleg vasaljuk ki, főleg amíg a baba nagyon pici. Ezzel is védjük a bőrét. A fürdőszoba hőmérséklete kényes kérdés. A könyvekben, babagondozási tanácsadókban előre le van írva, hány fokos helyiségben, hány fokos vízben fürdessük a gyermeket. Figyelembe kell venni azonban, ahogy a felnőtteknél, úgy a babáknál is vannak egyéni különbségek. Vannak babák, akik a hűvösebb vizet, vagy épp ellenkezőleg a melegebb vizet szeretik. Ugyanez a helyzet a levegő hőmérsékletével is. Egy jó tanács, amit érdemes megszívlelni. Ha a babát kivettük a vízből, és ráadtuk a bodyt/inget, érdemes kivinni a fürdőszobából, vagy legalább kinyitni az ajtót, hogy friss levegő jöjjön be. Ha bent a melegben öltöztetjük fel az éjszakai ruhájába, meg fog izzadni, és sírni fog (hiszen kint fázik). Ez általában odáig fajul, hogy rövid időn belül, amint rájön, hogy fürdeni megy, már ordít.

Ahogy ígértem, írok pár szót a mi fürdetéseinkről és a - hangsúlyozom - személyes véleményemről. Nálunk minden gyerek más. A nagyfiam a forró vizet szereti, a lány a hideget. A legkisebbnek szerencsére teljesen mindegy. Mi sima kiskádat használtunk. Az első gyereknél még fűtöttük pár hétig a fürdőszobát (az első 2 gyerek májusi). A másodiknál és a harmadiknál már nem, pedig a kicsi szeptemberi. Mivel a gyerekek elég hosszúnak születtek (57-58 cm), gyorsan kinőtték a babakádat. A harmadik pedig gyakorlatilag a nagyokkal fürdött már 2 hét után. Persze, ha ismerős gyerekek jöttek, akkor nem fürdettük együtt az éppen aktuális picit a nagyokkal (2-3 hónapos korukig.)

Az én tanácsom az, hogy mindenki a habitusának, a gyerek igényeinek figyelembevételével válassza meg a fürdetés eszközeit. Legyen az az előre formázott babakád csúszásgátlóval, hőmérővel, ha neki az ad biztonságot, vagy fürdesse a nagykádban az első naptól, ha vagányabb szülő. Mindegyik megfelelő annak a családnak, ahol használják. A barátok, rokonok tanácsait pedig egyszerűen el kell hárítani azzal, hogy „ez nekünk így jó”. Ha sírós a baba fürdéskor, akkor érdemes a védőnő, korai fejlesztő szakember, vagy babaúszás oktató tanácsát kérni, és kideríteni a kényelmetlenség okát.

Fotó: amyelizabethquinn / pixabay

Szőke Melinda


Szőke Melinda
Gyógypedagógus

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.terapia.imtbt.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja