SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Baba - mama jelbeszéd

Fodor Zsuzsa [cikkei] - 2010-08-25
Újabb divathóbort, vagy hasznos kommunikációs eszköz?

Érvelni mindkét oldalon lehet. Azonban a gyakorlati tapasztalatok és kutatások Amerikában és Nyugat-Európában azt mutatják, hogy a szülő és a gyermek közötti kapcsolat még szorosabbá válik ez által a “titkos" nyelv által.
Baba - mama jelbeszéd

A baba jelbeszéd látszólag beáll a korai fejlesztést ajánló szolgáltatások hosszú sorába, de aki egy kicsit beleássa magát a témába, az rájön, hogy sokkal többről van szó.  A mintegy 30 éves Amerikai tapasztalat és a számolatlanul kutatásra költött dollár millióknak köszönhetően ma már tudjuk, hogy ez a korai vizuális fejlesztés hatásában még az iskolai években is érezhető. És nem kisebb dolgot állítanak, mint azt, hogy aki baba korában tanult jelbeszédet, annak iskolába kerülve jobb a teljesítménye, és ez egyértelműen a jobb olvasásértésnek köszönhető.  A kapcsolatot még nem tudták a tudósok sem egyértelműen megmagyarázni, mint azt sem, hogy a jelelő babáknak miért nagyobb az olvasás iránti érdeklődésük, miért lesz köztük több az aktív olvasó.

A baba-mama jelbeszéd a siket jelbeszédre épül, bár a gesztusok használata nem testidegen a hallók világától sem:  pápá – az elválás jele, vagy ha valaki éhes, önkéntelenül is nyúl a hasához, hogy csak néhányat említsek. Ezeket a gesztusokat tereli a jelbeszéd egy rendszerbe, ami konzekvensen mutatja ugyanazt a jelet, ugyanahhoz a tartalomhoz.  Persze nem a kutya, cica, autó vagy labda jelei a fontosak, hiszen a tárgyra rábökve könnyen kitaláljuk, hogy mit is szeretne csemeténk. De ha arról van szó, hogy várni kell egy kicsit, vagy rákérdezünk, hogy igényli-e a segítségünket, akkor már nehezebb az üzenetet átvinni.  Kétgyermekes anyaként, szinte naponta használom a mai napig is a jeleket, pedig a nagyobb fiam már 5 éves.  De elég a játszótéren egy fél pillantás, és már tudja is a fiam, hogy mit szeretnék: hagyja azonnal abba a másik püfölését, vagy 5 perc és indulunk haza.  Ilyenkor büszkén aratom le az irigykedő szülők pillantásait, és olvasom a gondolatokban, hogy ezt ugyan hogy csinálta?  És persze a sok fejlesztés mellett nem szabad elfelejteni, hogy a jelelés nem más, mint egy közös játék, titkos nyelv.  Azt már mondanom sem, kell, hogy a múltkor egy szupermarketben a pénztárnál előttem egy siket pár fizetett, és látva, hogy jelelnek, a fiamnak rögtön felcsillant a szeme, hogy ő ezt ismeri, már látott ilyet  és amikor előre engedtek minket mutatta a köszönöm jelét.  A mai tolerancia-szegény világban nagyon büszke voltam az 5 éves fiamra.

A jelbeszéd megnyit egy másik kommunikációs csatornát. Olyan, mintha egy másik nyelvet tanítanánk a gyereknek, és mégsem, hiszen a magyar jelek nagyon nagy mértékben épülnek magyar nyelvi és kulturális hagyományokra. Mint minden pre-verbális kommunikáció önbizalmat ad, és emellett egy olyan nyitottságot a világ felé, ami a felfedezést, az önkifejezést támogatja.

A jelbeszéd akkor a legsikeresebb, ha családi támogatottságot élvez, és nincs is nagyobb öröm, mint a kedvenc dalodat családi körben énekelni-jelelni.  De fontos része lehet, az első könyv-olvasás élménynek is. Minden 9 hónap feletti babának és szüleinek ajánljuk.  A módszerről és elérhetőségről bővebben:  http://www.lilliput.co.hu/ vagy Fodor Zsuzsánál a 30/98-414-98-as telefonszámon.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
A szerkesztő ajánlja