SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Baba-mama torna, avagy mozgás a csöpséggel együtt!

Fenyvesi Ildikó [cikkei] - 2010-01-05
A szülés után, ha hazamentünk a kórházból, legkisebb bajunk is nagyobb annál, minthogy arra gondoljunk, hogy elindulunk valamilyen mozgásformát keresni, melyet gyermekünkkel együtt végezhetünk. Ez rendjén is van körülbelül a második hónapig, mikor már a gyermek beáll egy napi ritmusra, illetve mi is rutinosabbak leszünk ellátásában.
Baba-mama torna, avagy mozgás a csöpséggel együtt!

Azt mondhatjuk, hogy a Baba-Mama torna a 2. hónaptól ajánlott


Hogy miért:

  • Jó program a mamának és a babának együtt;
  • Fontos az anyukának, mert a terhesség alatt bekövetkezett változásokat mérsékeljük;
  • Jó a babának, mert megismeri egy kicsit az őt körülvevő világot;
  • Az édesanyák megbeszélhetik a gyermekneveléssel és ellátással kapcsolatos dolgokat, hasznos tippek és trükkök adódhatnak át egy-egy ilyen alkalommal;
  • És ami kettejük szempontjából fontos, hogy együtt vannak és mélyül az anya-gyermek kapcsolat.

A Baba-Mama tornán elsősorban az anyukák mozognak, mely egy nem túl megerőltető alakformáló órát jelent. A túlzott megerőltetés, aerob jellegű gyakorlatok nem szerencsések, mert a tejelválasztást negatív irányba befolyásolják. Az óra tulajdonképpen egy kondicionáló, női alakformáló órának felel meg, ahol minden izomcsoportot megdolgoztatunk, és minden ízületet megmozgatunk. A torna közben a babákat is megmozgatjuk, ők az "élő súlyzók", amivel az anyukák erősítenek. A Baba-Mama tornán figyelmet kell fordítanunk a gátizmok tornájára is, hogy a lehető legjobban visszaállítsuk az eredeti állapotokat és megelőzzük az oly kellemetlen következményeket, mint a vizeletcsepegés, illetve a szexuális élet zavara.
A torna elején a babákra fordítunk nagyobb figyelmet, vagyis némi mozgásfejlesztéssel, valamint baba masszázzsal kényeztetjük a piciket. A tapasztalataim szerint ez azért az óra elején van, mert a picik ilyenkor még jobban bírják, ha dolgoztatják őket - a torna végére ők is elfáradnak a sok újdonság miatt.
A torna körülbelül 1 óra hosszú, mely alatt a cél a családias, nyugodt hangulat kialakítása és a mozgás örömének átélése. A babák komfortérzetét növelendő tornázhatunk gyermekzenékre, illetve énekelhetjük is azokat a gyermekeinknek.
 

Ha már nagyobbacska a gyermek

Körülbelül 5-6 hónapos korra a babák olyan nehezek lesznek, hogy már nem használhatók súlyzónak, ilyenkor változik a torna menete. Az elválasztás időszakába léptek a babák, vagyis nincs szükségük már annyi anyatejre, tehát az anyuka nyugodtan választhat most már megerőltetőbb, aerob jellegű mozgásformákat. Amit biztosan élveznek a babák, ha kenguruban, vagy hordozókendőben csücsülve rugóznak velük. Ezt kihasználva lehet aerobikos gyakorlatokat belevinni egy-egy tornába, például a bemelegítésnél. Ilyenkor el lehet kezdeni futni a babakocsi mögött, ami pár barátnővel, akik hasonló korú gyermekkel rendelkeznek még szórakoztató is.

Ajánlom minden anyukának és babának, hogy fedezzék fel, milyen jó együtt mozogni!

Fotó: en.wikipedia.org

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
A szerkesztő ajánlja