SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Baba - mama jóga és a szoptatás

Kis Melinda [cikkei] - 2009-04-14
A baba - mama jóga és a szoptatás nagyon bonyolult, egymásra épülő, egymással összefüggő történések hálózata. A szoptatás sikerességének eléréséhez 3 nagyon fontos dolognak kell megtörténnie, biztosítva lennie.
Baba - mama jóga és a szoptatás

Az első, az elhatározás, szoptatni akarok! A második a külső nyugalom, a stresszmentes környezet biztosítása, legyen az a kórházban, vagy otthon. A harmadik a belső nyugalom megteremtése, az édesanya saját belső harmóniájának megteremtése. A baba - mama jóga a foglalkozásokon mindhárom megteremtésére törekszik, ezáltal is közvetett, vagy közvetlen módon segítve a szoptatást.

Mivel a jóga nagyon nagy hangsúlyt fektet a helyes testtartásra, a gerinc egyenesítésére, a mellkas nyitására, a légzés fontosságára, és gyakorlására, legyen szó kismama, vagy baba - mama jógáról, segítséget ad a szoptatás alatti helyes testtartás kialakításában és egyénre szabottan, annak megtalálásában. Ha egy anya kényelmes pozícióban szoptat, nem fog megfájdulni a háta, a dereka, komfortérzete pozitív lesz. Ennek következtében nem lesz görcsös a szoptatás alatt, sem az izmaiban, sem az elméjében, ami nagyon fontos, mert mint tudjuk, a csecsemők hihetetlenül gyorsan és jól működő radarjaikkal, azonnal át tudják venni a hozzájuk közel álló személy lelki állapotát, ami kedvezően, vagy kedvezőtlenül befolyásolhatja szopásukat. A baba - mama jóga így is biztosíthatja a szoptatás zavartalanságát, és javítja annak minőségét.

A szülés után, a prolaktin nevű hormon az, amely felelős az anyatej termelődéséért. A tej kiürülését a "Let down" reflex, az oxitocin kiáramlása révén segíti. A "Let down" reflex kiváltó ingere a csecsemő szopása. A tejkiürülési reflexet gátló tényező a szorongás, az önbizalom hiánya, a kimerültség, valamint a fájdalom. A reflexet serkentő tényezők, a babával való együttlét, az anya biztonság érzetét és önbizalmát erősítő bánásmód. A baba - mama jógának pont ez az alapja. A gyakorlatokat úgy építi fel, hogy azokat a babával együtt lehessen végezni. A mama el tudjon jönni otthonról, anélkül, hogy másra kellene bíznia gyermekét. Így a szoptatás problémája is megoldott, bármikor megszoptathatja, mert a jóga lehetőséget biztosít erre. Ezért már jobban érezheti magát, mert a jógára induláskor tudhatja, mindezekre van lehetősége, és minden a babája igényeire van építve. A baba - mama jóga a szoptatást szorgalmazza, ezt mutatja az is, hogy a jóga óra gyakorlatait nem lehet előre megtervezni, mert nem tudhatjuk, hogy kik és hányan fognak éppen szoptatni az órán. A szoptató édesanyák is tudnak bizonyos gyakorlatokat végezni, amíg szoptatnak, így nem maradnak le semmiről. Ez nagymértékben a jógaoktató hozzáállásán múlik, hiszen neki kell elmagyarázni, melyek ezek a gyakorlatok (légzőgyakorlatok, medencealapi izmok gyakorlatai, pavanmuktaszana sorozatok, zengetések, szoptatás meditáció). Mivel a babákat mindig kézbe lehet venni, még a relaxációban sem jelent problémát, ha egy anya szoptat, és úgy relaxál.


A legegyszerűbb pavanamuktászanák (kéz, kar, váll, mell) serkentik a nyirokkeringést, ezáltal elősegítve a tej tejjáratokba való könnyebb kiürülését. Ennek az lehet a következménye, hogy a jól bemelegített részeken felgyorsul a keringés, hamarabb megtelnek a tejjáratok csatornái tejjel, és ezt a babának is könnyebb és gyorsabb kiszívni, mint általában. Ez növelheti a baba szopási kedvét, mivel megkönnyíti számára a szopás munkáját, tökéletesebben ki tudja üríteni a mellet, mivel kevésbé fárad el, és gyakoribb szoptatásra serkentheti. A gyakori szoptatás, és a mell tökéletes kiürítése maga után vonja a tej mihamarabbi újratermelődését, ami mind a kisbabát, mind a mamát elégedettséggel töltheti el. A baba jóga során, a rendszeres gyakorlással az édesanya megtanulja gyermeke igényeit megismeri, ami tovább segítheti a szoptatás eredményességének javulását. Ezáltal nem ragaszkodik a merev szoptatási idők betartásához, hanem helyette gyermeke igényeire figyel, (meghallva anyai ösztöneit), amit már jól megismert, és aminek tökéletesítésében a jóga, segítő társként szolgál, és így immáron összeszokott párosként indulnak tovább a fejlődés útján.
Ha emellett az elme is kap táplálékot, a meditáció, a légző gyakorlatok, a magunkra figyelés és a gondolatok elengedése révén, az édesanya csodálatos változáson mehet keresztül. Az anyatej mennyiségének a szoptatás gyakoriságán kívül másik nagyon fontos segítője, a pihenés, mind fizikai, mind szellemi szinten. Ennek pedig legnagyobb mestere a jóga nidra.

Az is jól látható, hogy a baba - jógát gyakorló mama hamarabb visszanyeri fittségét az ászanák segítségével, a nappali és éjszakai szoptatások valamint az átrendeződött szerepek miatti kevesebb alvás következtében kialakult energiadeficitet a jóga nidrával és egyéb meditációkkal pótolja, komfortosabban fogja magát érezni, ami pozitívan hat az önbizalmára. Maga a testmozgás is jótékony hatású, segít levezetni a felgyülemlett feszültséget, sikerélményt ad, és kikapcsol az otthoni körforgásból.

A baba - mama jóga filozófiájával, ászanáival és légző gyakorlataival támogatja a jóga alatti szoptatás lehetőségét, segíti a szoptatásnak minden szinten való megvalósulását. Ezáltal közvetett és közvetlen módon is hozzájárul a szoptatás preferálásához. Mint a fogaskerék elemei, úgy kapcsolódnak egymásba a szoptatás és a baba - mama jóga, mindkettő ugyanazt a célt szolgálja: a csecsemő egészséges testi - lelki fejlődésének elősegítése és szinten tartása, valamint a kötődés biztosítása.

Fotó: cianc/flickr

Kis Melinda


Kis Melinda
Mentálhigiénés szakember

Peter Hess Hangmasszőr
Egyéni és kiscsoportos hangtál terápia, kismamáknak is


Elérhetőségeim:
E-mail: hangtal.com@gmail.com
Honlap: http://www.kismelinda.hu
http://www.hangtal.com
Facebook: Hangtál terápia Budapest
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja