SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Büntetsz, vagy úgy beszélsz?

Skita Erika-Turáni Szabolcs [cikkei] - 2013-03-17
Ojjé, megint a sokat elemzett téma kerül ma terítékre. Ismét saját példám van, ami annyira megérintett, hogy így napokkal később is rögtön ez jutott eszembe, mikor azon gondolkodtam, hogy mi legyen a mai témám.
Büntetsz, vagy úgy beszélsz?

Néhány nappal ezelőtt, gyermekeim nem túl szép vitájának elrendezése várt rám. A nagyobbik fellökte a kisebbet, aki kevésbé stabil lévén igen nagyot esett. Bevallom, villámló szemmel - igen, szerintem Szabi tudna mesélni - kaptam fel a hangosan síró kiscsajszit, és igyekeztem megvigasztalni. Mindeközben azonban a nagyobbik gyerkőcöm is sírt és látszott rajta, hogy nagyon rosszul érzi magát. Átgondoltam a dolgot: büntetésnek érzi-e, ha úgymond elfordulok tőle? Jött a válasz: igen. Úgy érezheti-e magát, mint aki rossz, és akit nem lehet szeretni? Igen.

Tehát, ha Ő ellöki a kisebbet valamely vélt vagy valós sérelmére válaszul, akárcsak fel sem mérve a következményeket, én pedig hacsak hátat fordítok neki, azt szűri le belőle, hogy Ő rossz, és anya nem szereti, sőt rosszabb esetben azt, hogy anya jobban szereti a hugit nála. Ezért aztán bosszúból megint csak fellöki hugit, és a mókuskerék önmagába fordul. Ezt akarnám? Semmiképp! Így hát lássuk, hogyan rendeződtek a dolgok.

Leültem a könnyeit potyogtató kisebbel a nagyobb mellé a szőnyegre (mellesleg ő is krokodilkönnyeket hullatott...).

- Anyának nagyon rossz látni, ha neked vagy huginak fáj valami.
- (Hüpp-hüpp)
- Elmondod, mi történt, mielőtt fellökted?
- El akarta venni az én kukásautómat!
- Te szerettél volna játszani vele?
- Igen, az enyém.
- Megkérted, hogy keressen másik játékot, vagy adtál neki?
- Hát, nem.
- Emlékszel, megbeszéltük, hogy ha elvennéd a játékot, amivel játszik, adsz
neki egy másikat helyette.
- Tessék, itt a gyors autóm.
- Ez nagyon kedves tőled, hogy kárpótolnád hugit. Neki nagyon fáj, ha
felborítod.
- Beütötte a fejét és nagyon sírt.
- Igen, mert fáj neki. Te sem szereted, ha fáj neked, igaz?
- Igaz.
- Akkor megegyezhetünk abban, hogy nem lököd fel?
- Nem taszítom fel, mert akkor fáj neki.
- Ha haragszol rá, mondd el neki, de ne lökd fel. Mondd azt neki, hogy
haragszom! Megpróbálod?
- Igen.
- Akkor mit fogsz tenni, ha el akarja venni a játékodat?
- Haragszom.

Ez már eddig is jól haladt, a kedvencem azonban csak most következik.

Másnap ismét azonos a helyzet, természetesen mindkettőnek ugyanaz a játék kell. Kisfiam odamegy a hugihoz, kezébe fogja az arcát, maga felé fordítja, és azt mondja neki „Figyelj hugi, nagyon haragszom!”.

Itt van az a kulcsfontosságú tény, amelyre nem tudjuk elégszer felhívni a figyelmet: a gyerekeink ezt már anyanyelvként fogják használni egymás között, és másokkal is. Megtanulják tőlünk, és úgy beszélnek minden különösebb erőfeszítés nélkül. Ebben látom az igazi eredményt!

Sok-sok hasonló konfliktusrendezést kívánok mindenkinek!

Skita Erika
kommunikációs hídépítő

Fotó: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja