SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A természet részeként születni - Várandósság és babaápolás egy ökofaluban - 1. rész

Családinet [cikkei] - 2011-05-05
A Krisna-völgyben élő édesanyákat kérdeztünk a gyermekvárás, szülés, születés békéjének titkairól, a Krisna-völgyi mindennapokról, valamint arról, hogy milyen egy ökofaluban, természetközeli, de a megszokottól eltérő környezetben élni és tevékenykedni várandósként, illetve kisgyermekekkel. Milyenek a mindennapok itt nagycsaládosként és milyen természetes ötleteket, tippeket javasolnak kismama-társaiknak az itt élő asszonyok?
A természet részeként születni - Várandósság és babaápolás egy ökofaluban - 1. rész

krishna_volgyHogyan élik meg egy ökofaluban az édesanyák a várandósságot, olyan körülmények között, ahol nem használnak áramot, sokhelyütt még vezetékes vizet sem?

Csandrát matadzsí (két gyermekes anyuka)
Fontos kulcsszavaink a tudatosság és tervezettség. Az életvitelünk szükségessé teszi, hogy napjainkat előre tervezzük, mellyel könnyebbé válik a látszólagos problémák elkerülése. Összhangban élünk a természettel, az évszakok és napszakok váltakozásával. Például a téli időszakban a fényhiány miatt több idő jut a pihenésre, míg a nyári időszak aktívabb, a hosszú nappalok több cselekvésre késztetnek. Általában este korábban lefekszünk, ami lehetővé teszi a koránkelést is. “Ki korán kel, aranyat lel”- tartja a mondás is és ez így is van. A korai órákat mi a lelki gyakorlatok végzésével, elmélyüléssel, meditációval, szentírások hallgatásával töltjük. Ezután kezdődik mindenki számára az aktív munka. Így a lelki életre is van időnk, amellett, hogy ugyanannyit dolgozunk, mint mindenki más. A várandósság ideje alatt sokszor ez a napi ritmus felborul érthető okokból, de ez sem jellemző mindenkire. Ilyenkor könnyített munkát végzünk egy ideig, aztán a várandósság vége felé már a leendő anyukák inkább pihennek és várják, hogy kisbabájuk végre megszülessen.

Káruniká matadzsí
Az édesanyák itt már eleve megszokták, hogy nincsen áram, csak a központi épületben. Ha van áram, az általában várost, kutyákat, autót is jelent egyben. Itt nincsenek ezek a folyományok, a helyiek így szeretik ezt a vidéket. A magasfeszültségű villanyvezetékek egészségügyi hatásai sem túl kedvezőek.

Dina Táriní matadzsí, (lelkész)
A várandósság vége bizony elég nehéz, mert ilyenkor a has bekeményedik a fizikai munka miatt, mint például a kézi mosás. Szerencsére a kismamák az utolsó hónapokban jelentős segítséget kapnak nem csak családtagjaiktól, hanem a szociális osztálynak köszönhetően is. Vagyis a közösségnek köszönhetően ez az időszak is átlagos. A begyújtást például a férjek intézik…

Lelkileg milyen élmény ez az időszak a természethez közelebb? Természetesebb, valóságosabb így a gyermekvárás, nyugodtabbnak mondható?

Csandrát matadzsí (két gyermekes anyuka)
A biztonságot, segítséget nyújtó közösség eleve nyugodtabbá tesz, hiszen a leendő anyukák háztartási kisegítő ellátást kapnak. Szükség szerint a háztartás körüli munkákban, de akár gyermekfelügyelettel is besegítenek más édesanyák. A kismamák, újdonsült illetve tapasztaltabb anyukák szoros kapcsolatban állnak egymással, így élményeiket, tapasztalataikat megosztják egymással. Ezek a személyes kapcsolatok sokunkat átsegítenek a gyermekvárás, nevelés és ellátás nehéz pillanatain.
 

Káruniká matadzsí
Sokkal nyugodtabb folyamat. Mi is a lehető legjobbat szeretnénk a gyermekeinknek. Az emberek, ha pl. pihenni akarnak, akkor vidékre mennek. Ha kiegyensúlyozottak akarnak lenni, akkor kell ez a környezet. A védőnő rendszeresen ecseteli, hogy még sosem látott ilyen nyugodt gyerekeket... A kórházi születés is egy stresszhelyzet a gyermekeknek. Amennyire lehet, az életmódunkkal a későbbi stresszhelyzetektől igyekszünk őket megvédeni. Általánosságban véve, bármit is szeretnénk, mi mindig Istenhez fordulunk. Ha anyagi vágyaink vannak, akkor is Krisnához kell imádkozni. A mahámantra (Krisna-hívők legismertebb imája) tisztítja a szívet és a „légkört”.

Dina Táriní matadzsí (lelkész)
A gyermekre nagyon jó hatással van a friss levegő, a csend. Amikor az ember az orvosnál ül, akkor látja, hogy mennyire más hangulatban várják mások a babákat, mint az itt élő édesanyák. Többnyire kellemetlen témákról beszélgetnek. Itt tisztább, szeretetteljesebb a környezet. Imádkozom minden nap, minden este felolvasom a Srímad-Bhágavatamból (szentírás) a baba imáját, a férjem pedig gitáron játszik, a mahamantrát (a legjelentősebb ima) énekelve.A gyermekre nagyon jó hatással van a friss levegő, a csend. Amikor az ember az orvosnál ül, akkor látja, hogy mennyire más hangulatban várják mások a babákat, mint az itt élő édesanyák. Többnyire kellemetlen témákról beszélgetnek. Itt tisztább, szeretetteljesebb a környezet. Imádkozom minden nap, minden este felolvasom a Srímad-Bhágavatamból (szentírás) a baba imáját, a férjem pedig gitáron játszik, a mahamantrát (a legjelentősebb ima) énekelve.

A vallásos életvitel miben járul hozzá a várandósság alatti pszichológiai átalakulásokhoz?

Csandrát matadzsí (két gyermekes anyuka)
Mivel számunkra az élet kezdete nem a születést, hanem már a fogantatást jelenti, ezért már a nemzés pillanatában tudatosak vagyunk arról, hogy most egy lelket hívunk meg magunkhoz, akit a lehetőségeinkhez mérten próbálunk majd Isten-tudatosan nevelni. Ezért a várandósság számunkra egy szolgálat is Isten, Krisna felé, melyben a testünket arra használjuk, hogy egy lelket segítsünk az Istenhez vezető úton. Ezzel a felfogással nemcsak szebbé válik a várandósság amúgy is csodálatos volta, de a nehézségek és a problémák elviselése is könnyebb lesz.

Káruniká matadzsí
Pozitív hatásai érezhetők. Az Istennel való kapcsolat kiegyensúlyozottságot ad az embernek. Ha történik valami rossz, akkor könnyebb elfogadnunk, hogy annak úgy kellett lennie. Tudjuk, hogy minden úgy alakul, ahogy Krisna, Isten akarja ezt. A gyermek érkezése is az Úr Krisna kegye. Az itt élő gyermekek tervezett és nagy örömmel várt gyerekek. Örülnek megszületésüknek. Úgy szeretnénk őket felnevelni, hogy Krisna is örömét lelje ezekben a gyerekekben.

Dina Táriní matadzsí, (lelkész)
Az ember belső meditációját nagyban segíti a szülővé válás. A cél minden esetben az, hogy a gyermek jó bhakta (igaz hívő) legyen. A szülés nagy megvalósítást ad az embernek, olyan mintha haldokolna, ekkor érzi igazán, hogy komolyabban kell vennie a lelki életet és vallásos gyakorlatait.

A gyermekvárás mindennapi tennivalói hogyan történnek? Ugyanúgy szedik az itt élő kismamák pl. a kötelező vitaminokat? Mi jellemző ebben az időszakban életmódjukra? Milyen tisztító ceremóniákat hajtanak végre például?

Csandrát matadzsí (két gyermekes anyuka)
A vallásos, Isten- és természetközeli életmódunk nemcsak a várandósság folyamán, de akár a szülésnél, a gyermekek ellátásánál, táplálásánál, nevelésénél is megmutatja hatását. A várandósság alatt főképpen a helyes táplálkozásra fordítunk nagy hangsúlyt, előnyben részesítve a megfelelő minőségű táplálékkal bevitt szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, de természetesen szükség esetén kiegészítjük ezt mesterséges vitaminkészítményekkel is.

Ez a szemléletmód később a gyermekek táplálására is érvényes. A hozzátáplálás időszakában és a későbbiekben is gyermekeink javarészt tiszta, bio-minőségű élelmiszereket kapnak. Természetesen ez a mi számunkra kicsit könnyebben elérhető, mint az átlagemberek számára, hiszen egy biofarmon élünk…

A szülés tekintetében is sokunk az alternatív megoldások hívei, minél kevesebb művi beavatkozással és lehetőség szerint kerüljük a felesleges gyógyszerek szedését. Ez természetesen a komplikáció nélküli várandósokra vonatkozik, az orvos által előírt utasításokat maradéktalanul követjük.

Az egyik legfontosabb ceremónia a születés idején is Isten neveinek éneklése, amely sokkal nagyobb erőt fejt ki, ha együttesen énekeljük. Ezért a szülést megelőzően szervezünk egy közös éneklést, ún. bhadzsant, ahol a jelenlévők áldásaikat adják a kis jövevény, kedvező testi és lelki fejlődéséért.


Káruniká matadzsí
3-4 tisztító ceremónia van hagyományosan, de ezek nem annyira fontosak, mert a Haré Krisna mahamantrának (a napi imádkozásnak) ugyanolyan ereje van, és ebben a mai rohanó korban ez tisztít meg a legjobban.

Ami a vitaminokat és a fizikai felkészülést illeti, kölyökvitamint szedtem. Természetes vitaminként a biolekvár szolgál. Ez az ún. Huminiqum algából készül; egy homeopátiás gyerekorvos ajánlotta. Hazai termék, főleg ásványi anyagokat tartalmaz. Vashiány lépett fel a terhességem alatt, ezt pl. Krauterblut sziruppal lehet orvosolni könnyedén.

Dina Táriní matadzsí, (lelkész)
A hívek a gyermeknemzés előtt rengeteget imádkoznak (50 kört dzsapáznak) és az asztrológust is megkérdezik a gyermeknemzés kedvező időpontjáról. Az első terhesség alatt nem szedtem szintetikus vitaminokat, nem volt rá szükség, ám minden nap két evőkanál mákot (vaspótló), szezám- és lenmagot fogyasztottam, ami a gyermek idegrendszerének kifejezetten jót tesz, védi a magzatot. Az amaránt is nagyon hasznos, mert sokféle vitamin van benne. Mézzel összekeverve ajánlható. A második terhesség alatt rosszabb volt a vérképem, ezért homeopátiás vaskészítménnyel pótoltam a hiányzó anyagokat. Sok gyümölcsöt és zöldséget, de kitrit is nagyon jó enni, mert ez egy komplett étel (mungóbab, joghurt, és zöldségek keveréke). Sok sütőtököt, brokkolit is fogyasztanak az itt élők, ezek nagyon fontosak az anya és a magzat számára.

Milyen élelmiszereket érdemes várandósság idején fogyasztani és mit javasolt elkerülni?

Csandrát matadzsí (két gyermekes anyuka)
Jó fogyasztani vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket, lehetőleg bio-minőségben. Kiemelném az amarántot, amely ideális tápanyagkiegészítő, magas vas-, kalcium- és magnéziumforrás, jelentős a jól hasznosuló fehérjetartalma is. Általában kerülni kell a tartósítószereket tartalmazó készételeket, melyek mérgezik a szervezetet, illetve a magas cukortartalmú, alacsony tápértékű élelmeket, melyek várandósság alatti problémákhoz vezethetnek (toxémia, terhességi cukorbetegség, stb.)

Káruniká matadzsí
Friss gyümölcsök, pl. vízhajtó hatásúak, főleg dinnye, barack, szőlő. Vasban gazdag gyümölcsök: ribizli, málna, meggy. Sok salátát is érdemes fogyasztani. A székrekedés egyébként egy jellemző probléma a terhesség alatt, ez ellen nagyon jó a sok nyers étel, vagy a barnalisztből készült étkek. A fehérlisztet érdemes elkerülni, a túl zsíros ételeket szintén. A fruktózos édesség a megfelelő, ha nassolni kívánunk, de másféle nem javasolt. A friss zöldségek pedig mindenhogyan megfelelők, főtten is, tisztítva, mértékkel nyersen is.
Dina Táriní matadzsí, (lelkész)
A csípős és túl fűszeres dolgokat kell kerülni mindenképpen.

Milyen gyakorlati tevékenységekbe kezdenek ilyenkor az édesanyák?

Csandrát matadzsí (két gyermekes anyuka)
Általában, mint mindenhol másutt, nálunk is nagyban folyik a babakelengye gyűjtés, amit így közösségen belül úgy oldunk meg, hogy egymásnak átadogatjuk a már nem szükséges babaholmit.
Van, aki gyermekkönyveket készít leendő csemetéjének, és természetesen mindenki törekszik arra, hogy ebben az “elnehezült” időszakban is aktívan élje a lelki életét, vagyis járjon templomba, hallgassa a szentírások tanításait és a Krisnát dicsőítő templomi énekeket. Hiszen ez kedvező hatással van a kis pocaklakóra is, aki már az anyaméhen belül megszerzi élete első lelki élményeit.


Káruniká matadzsí
Az édesanya tartsa magát mindig melegen. Az élet persze megy tovább, mindent úgy csinálunk, mint addig. Nem kell félni, nincs jobban kitéve az anya a betegségeknek, mint általában. Úgy vigyázzon mindenki magára, mint eleddig is. Én nagyon sokat sétáltam, tornáztam az első gyereknél. Szerencsések vagyunk, innen nem kell elmenni kirándulni, mert itt helyben is nagyon szép, tiszta a környezet. Templomba is jártam, bhajanokra, szabadtéri leckékre – ez a valódi kikapcsolódás.

Dina Táriní matadzsí, (lelkész)
Én egy nagy Govardhana Lálos párnát hímeztem, ami Krisna egyik gyermeki megjelenési formája és nagyon kedves nekünk. Gyerekcsörgőt is készítettem textilből, de kis ruhákat is varrunk. Minden nap sétálunk – ez igazán jót tesz az egészségnek, ha hideg van, akkor csak a kertben, nem messzebb, és természetesen minden reggel megyünk templomba
Komolyabb fizikai terhelés ne érje a kismamát. Fontos a pihenés, akár 10 órát is alszik az anyuka ilyenkor. Semmiképp sem szabad emelni.

www.krisna.hu
www.krisnavolgy.hu


A természet részeként születni - Várandósság és babaápolás egy ökofaluban - 2. rész

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja