SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kire bízhatod a gyermekedet? 3. rész - Családi napközi

Dr. Nagy Ágnes [cikkei] - 2010-08-13
Sorozatunk következő részeként a családi napközit mutatjuk be: előnyeit, hátrányait mind a gyermek, mind a szülő szemszögéből.
Kire bízhatod a gyermekedet? 3. rész - Családi napközi

Először is: mi is az a családi napközi? Kislétszámú magánbölcsi? NEM!

A családi napközi a gyermekjóléti alapellátások között a bölcsőde, óvodai napközi, iskolai napközi MELLETT foglal helyet: azaz ugyanolyan hivatalos gyermekellátó hely, mint a többi. Csak épp mások a feltételek. 

A családi napközi mindig kislétszámú elhelyezést biztosít, ugyanis egy családi napköziben csak 5-7 gyermek gondozható (ekkor már 2 felnőtt kell a gyermekek mellé!). Egy ingatlanon belül létre lehet hozni több csoportot is, a lényeg, hogy egy csoportban csak ilyen kevés gyermek lehet. Egy igazán jó családi napközi hasonlít egy gyermekközpontú nagycsaládhoz. Az ellátható gyemekek életkora is rugalmas és tág: 20 hetestől (fél éves) 14 éves korig láthatóak el gyermekek a családi napköziben.

A rosszindulatú hírekkel ellentétben szigorú feltételekhez kötött a családi napközi létrehozása: ÁNTSZ engedély kell, és ha több csoport van az ingatlanban, akkor tűzoltóság, építésügy is. A vezetőnek el kell végeznie egy külön tanfolyamot, és egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell évente részt vennie. A működési engedélyt a település jegyzője állítja ki.

A tapasztalatok szerint a családi napközit működtetők 70-80%-a pedagógus, így az sem igaz, hogy nem szakember van a gyermekekkel - bár fontos megjegyezni, hogy ez nem oktatási intézmény, hanem egy szolgáltatás, egy hely, ahol a szülőt kell pótolni addig, amíg nem tud a gyermekével lenni!

Nagyon sok szakhatóság ellenőrzi a családi napközit: az ÁNTSZ, a gyámügy, a működési engedélyt kiadó önkormányzat, ha a családi napközi állami támogatásban, ún. normatívában részesül, akkor az Államkincstár, az APEH, a munkaügyi felügyelet.

Előnyök:

  • a kis létszámú elhelyezés miatt viszonylag gyors a beszoktatás
  • szintén a kis létszámnak köszönhetően kevés a megbetegedés (mind az immunrendszer, mind a kisgyermeki lélek könnyebben viseli ezt a fajta közösséget)
  • rugalmas, a szülők igényeihez könnyen alkalmazkodik
  • speciális nevelési igényű, vagy sérült gyermek is könnyebben integrálható egy kis csoportbaGyerekek a családi napköziben
  • kiemelkedő tehetségű gyermek személyre szabott fejlesztése is könnyen megoldható 
  • testvérek együtt gondozása lehetséges (a tág életkori határok miatt)
  • óvoda, iskolai napközi helyett is működhet, nem csak a bölcsődés korosztályt képes kiszolgálni

Hátrányok:

  • mivel az állam csak töredéke normatív támogatást ad a családi napközibe járó gyermek után, mint az állami intézménybe (bölcsődébe, óvodába) járónak, ezért a felmerülő költségeket (bér, rezsi, könyvelő, stb) a szülőnek kell kifizetni, ezért legtöbbször ez egy fizetős szolgáltatás
  • mivel nagyon sok településen "mostohagyerek" a csana, sokszor nehéz ráakadni: gyakori, sajnos, hogy bár nincs bölcsőde (vagy nem elegendő a férőhely), túlzsúfolt az óvoda, mégsem ajánlják. (Természetesen vannak üdítő kivételek, és korrekt önkormányzatok!)

Amire oda kell figyelned:

  • nézzük meg, hogy van-e működési engedélye! A működési engedélyt ki kell függeszteni - ha elmegyünk érdeklődni, nyugodtan kérjük el. Az önkormányzatnál is megkérdezhetjük, hogy legális-e az általunk kiszemelt ellátóhely. Sorozatunk későbbi részében foglalkozunk majd még az illegális gyermekfelügyelet veszélyeivel! MINDIG HIVATALOS HYELYET VÁLASSZUNK A GYERMEKÜNK ELLÁTÁSÁRA!
  • nézzük meg, hogy milyen a tisztaság (hely, gondozók)
  • hallgatózzunk picit: gyermekkacagást hallunk, vagy hogy kiabál valaki a gyermekekkel?
  • nézzük meg, vannak-e a falon "gyermekművek": rajzok, stb.
  • hallgassunk a megérzéseinkre!

Kire bízhatod a gyermekedet? 1. rész - Nagyszülők és pótnagyi
Kire bízhatod a gyermekedet? 2. rész - Anyukák egymás közt illetve bölcsődék

Kire bízhatod a gyermekedet? 4. rész - Bébiszitter
Kire bízhatod a gyermekedet? 5. rész - Hatályos jogszabályok
Kire bízhatod a gyermekedet? 6. - Mennyibe kerül?
Kire bízhatod a gyermekedet? 7. - A gyerekek szemszögéből
Kire bízhatod a gyermekedet? 8. - Az édesanya szemszögéből

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja