SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy szoktassam rá a gyereket arra, hogy egyedül aludjon?

Családinet [cikkei] - 2010-05-31
Szorongás, bizonytalanság, nyugtalanság - ezek mind azonnal a Te ágyadba vezérlik gyermeked. Szerencsére van valami, amivel leszoktathatod erről. Most leírjuk, miként tudod gyermekedet rászoktatni az önálló alvásra!
Hogy szoktassam rá a gyereket arra, hogy egyedül aludjon?

Száműzzük a nyugtalanító tényezőket!
Száműzzük a szobából a tévét, számítógépet és más elektronikai eszközöket, így a gyermeket körülvevő környezet elősegíti majd az alvást. A tévézéshez, vagy videójátékokhoz kapcsolt élmények, a számítógépből jövő fény mind megnehezítik az elalvást. Természetesen a halvány fény, mint például az éjjelilámpa fénye megengedett azoknál a gyerekeknél, akiknek szükségük van rá.

Alakíts ki egy lefektetési rituálét!
Fürdesd meg jó meleg vizben, add rá a pizsamáját, mossatok fogat és olvass neki esti mesét - a rendszeresség megkönnyíti a gyerekek számára a lefekvést. Ez a fajta kiszámíthatóság pszichológiailag felkészíti a gyerekeket az elalvásra és csökkenti az éjszakai szorongásukat. Csökkenti a stresszt, és a gyerek várni fogja a megszokott tevékenységeket, amelyekről pontosan tudja, hogy a lefekvéssel zárulnak.

A lehető legkevesebb ideig maradj!
Még azelőtt menj ki a szobából, hogy a kicsi elaludna, így akkor is el fog tudni aludni, ha nem lát. Ha bentmaradsz a szobában, akkor se feküdj be mellé az ágyba, és ne beszélgess, vagy játsz vele. Menj messzebb az ágyától szépen fokozatosan, minden este egy kicsit messzebb, így lépésenként fog egyre kevésbé függeni tőled.

Alakítsd ki a biztonságérzetet!
A hiányod, vagy egy képzelt szörny az ágya alatt oda vezethet, hogy a gyermeked tágra meredt szemmel fekszik egész éjjel. Nyugtasd meg, oszlasd el a félelmeit úgy, hogy sok nyugtató dolgot raksz az ágya köré (plüssállatokat, takarókat vagy akár egy akváriumot). Legyen valami a szobában, ami megnyugtatja a gyereket.

Csak szép lassan
Sok szülő lefekteti a gyereket és azt mondja neki: később még visszajön megnézni. Tartsd be, amit ígértél, de fokozatosan egyre később menj vissza. Ideális esetben egyszer csak elalszik, mire visszamentél. 5-10 perccel kezdjünk! Ha kevesebb, mint 5 perc múlva mész vissza, valószínűleg még ébren lesz. De ha túl sokat vársz, a gyerek lehet, hogy ideges és nyugtalan lesz, ami tovább rontja a helyzetet.

Legyél következetes!
Ha gyermeked az éjszaka közepén átjön és bebújik melléd az ágyba, azonnal vidd vissza a szobájába minden különösebb közjáték nélkül. Egyszerűen mondd ezt neki: A saját ágyadban kell maradnod! Fontos, hogy szigorúan visszavigyük a gyereket az ágyba mindannyiszor, amikor ez megtörténik. Ha nem így cselekszel minden egyes alkalommal, azzal arra tanítod a gyereked, hogy ne adja fel, folytassa.

Jutalmazd meg, ha jól viselkedik!
Felejtsd el az olyan dolgokat, mint például a sírás. Egy jó éjszakai alvás után hagyd, hogy kisgyermeked reggelire a kedvenc zabpelyhét egye, vagy maga válassza ki, mit vegyen fel. Ezáltal tudatosítjuk bennük, hogy ha jól viselkednek, megjutalmazzák őket.

 

Fotó: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja