SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyerekem hazudik, mit tegyek?

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-03-22
Nem mond igazat a gyerek. Könnyen rájövünk a hazugságra, és a szülők nagy része kétségbe esik miatta. Hát erre nevelem én ezt a gyereket?
A gyerekem hazudik, mit tegyek?

Nem kellemes szembenézni a ténnyel, hogy gyermekünk nem mond igazat. Nem szabad az eset felett szó nélkül napirendre térni, de talán a kétségbeesés is túlzás. Három szempontból kell megvizsgálnunk a kérdést: miért hazudik, ad-e aggodalomra okot a hazugságok gyakorisága, és neked, szülőnek mit kell tenned?

Annak, hogy a gyerek miért nem mond igazat, rengeteg oka lehet. Nem mellékes a kérdés megválaszolásakor például a csemete életkora. Mert amikor a 2-4 éves gyerekek füllentenek, akkor valójában nem hazudnak, hanem konfabulálnak, azaz összemossák a valóságot a saját fantáziaképeikkel. Ettől nem kell megijedni, ebben a korban teljesen természetes jelenség. A gyermeknek meg kell tanulni a saját világában élni, meg kell tanulni megtalálni a helyét a világban, és ez néha nem megy neki másként, mint fantáziálással. Ráadásul fel kell mérnie saját határait is, meg kell tapasztalnia, hol van az a pont, ahol mi, felnőttek már nem toleráljuk nagyotmondásait. Kiemelt figyelmet a konfabulálás akkor érdemel, ha az arányok jelentősen eltolódnak a füllentések javára, nem árt figyelni, hogy időben közbe léphessünk, még mielőtt megbillen a mérleg. Nagyon fontos, hogy sose szégyenítsük meg a kicsit, amikor nagy zöld lóról mesél, akivel a körúton találkozott, vagy barátja apukáját emlegeti, aki trombitálva ugrált a játszótéren. Helyesebb módszer, ha az enyhe kételkedés hangján, kicsit sajnálkozva elmondjuk neki, hogy mi még sose találkoztunk zöld lóval a körúton, pedig mennyire szeretnénk! Fel kell figyelnünk arra, ha a gyerek túl gyakran menekül saját álomvilágába, mert az jelezheti azt is, hogy a való világban nem érzi jól magát, és ha ez így van, a jelenséggel kezdenünk kell valamit. Ki kell derítenünk, mi okozza diszkomfort érzetét, és ha az okot megtaláltuk, segíthetünk a dolgon. Lehetséges az is, hogy úgy érzi, nem kap elég figyelmet környezetétől, és ezekkel a füllentésekkel akarja ezt jelezni. 

Iskoláskorú gyermekünknél már más oka lehet a hazugságnak. Lehetséges, hogy a büntetéstől való félelem mondat vele igaztalan dolgokat, vagy társainak akar megfelelni a nagyotmondással, de az is előfordulhat, hogy társai kiközösítik, és a beilleszkedési vágy sarkallja őt. A túlzott teljesítmény iránti elvárások is súlyos terhet raknak a kisiskolásra, aminek eredményeként szintén hazudhat. Ha arra neveled, hogy bármilyen problémájával fordulhat hozzád bizalommal, akkor mindezeket a gondokat meg tudjátok beszélni. Figyelj gyermekedre, vedd észre, ha magatartása megváltozik, értelmezd testbeszédét, hisz az is sokat elárul. Higgadtan magyarázd el neki, hogy nem örülsz a hazugságnak, sőt mi több, kifejezetten szomorú vagy emiatt, és határozottan kérd meg, hogy ne hallgasson el máskor semmit, szorult helyzetekből ne próbáljon hazugsággal kijönni. Ecseteld neki, hogy bizonyára ő sem örülne, ha te nem lennél hozzá őszinte, esetleg nem tartanád be adott szavadat. És miután semmilyen körülmények között nem kell tőled félnie, nincs oka hazudni, azon kívül, hogy bizalmad megrendül benne, mást nem ér el a füllentéssel.

Sose hagyd szó nélkül, ha hazugságon kapod! Tudnia kell, hogy rájöttél, és számolnia kell a büntetéssel is. Sokféle módon megbüntetheted, attól függően, mi az, aminek megvonása számára kifejezetten kellemetlen, egyetlen eszközt ne vess be ilyenkor, a szeretetmegvonást. Mindig, minden körülmények között éreznie, tudnia kell, hogy szereted, elfogadod olyannak, amilyen, de a szabályokat neki is be kell tartania.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja