SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan tanítsuk köszönni gyermekünket?

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-03-12
Könnyű az eszkimóknak és a maori bennszülötteknek, ha találkoznak egymással, csak összedörzsölik az orrukat, és máris túl vannak a köszönésen. Európában ez jóval komplikáltabb kérdés, a magyar nyelv adta lehetőségek pedig teljesen összezavarhatják az etikettben járatlanokat, főleg a gyerekeket és kamaszokat.
Hogyan tanítsuk köszönni gyermekünket?

A köszönés a kapcsolatteremtés első eszköze, mióta világ a világ, és bár nagyon sokféleképpen köszöntik az emberek egymást világszerte, noha a viselkedéskultúra folyamatosan változik, az üdvözlés ezen formája mindenütt kötelező. Megkönnyítheted gyermeked életét, és persze a sajátodat is, ha megtanítod őt az alapvető szabályokra. Ez csak egy esetben ütközik akadályba: ha te magad sem vagy tisztában ezekkel a szabályokkal.

A magam részéről mindenképpen pártolom, hogy a szülő ne csak példamutatással ösztönözze gyermekét a köszönésre – bár ez elengedhetetlenül fontos -, de hasznosnak tartom, ha a köszönés kérdését megbeszéli a kicsivel, természetesen olyan bonyolultsági fokon, ahogy azt épp az adott időszakban a gyerek megérteni képes. Nagyjából kiskamasz korig nincs is nagy gond ezen a téren, hiszen addig oly egyszerű minden felnőttnek azt mondani: csókolom.  Ebben a korban fontos, hogy ne hozzuk zavarba gyerekünket, ha mondjuk egy fiatal lányt lenéniz, hiszen neki egy tizenéves lány ugyanolyan idősnek tűnik, mint egy középkorú nő, nem tesz különbséget köztük kor alapján. Tehát ne hozzuk őt zavarba ilyenkor azzal, hogy hangosan és azonnal kijavítjuk, pláne ne szégyenítsük meg, mert előfordulhat, hogy évekre elvesszük a kedvét a köszönéstől.

Jó megoldás, ha egy jól irányzott – és diszkrét! - súgással elirányítjuk őt a köszönés szövevényes útvesztőjében, ha zavart látunk rajta,  és segítsük ki őt a megfelelő formulával. Ha túl halkan köszönne, arra is inkább az eset után, négyszemközt figyelmeztessük. És ne legyünk megértőek, ne mosolyogjunk elnézően, ha a gyerek nem köszön. Mert ez elsősorban rólunk, szülőkről állít ki szegénységi bizonyítványt.

Kamasz gyermekünk zavarán is segíthetünk, ha megbeszéljük vele, nem az a jó döntés, ha inkább átmegy az utca túloldalára a szomszéd elől, mint hogy köszönjön neki. Magyarázzuk el, hogy most már kinőtt a „csókolom” korszakból – bár ezt nyilván anélkül is így érzi, hogy külön figyelmeztetnénk rá -, de ez nem jogosítja fel arra, hogy egyáltalán ne köszönjön. A napszaknak megfelelő udvarias köszönés mindig beválik! Tanítsuk meg gyerekünket arra is, hogy a szimpla jó napot, jó estét formula nem túlságosan udvarias, sokkal jobb hatást érünk el, ha így köszönünk: jó napot kívánok!, jó reggelt kívánok! Hívjuk fel a figyelmét arra is, hogy hiába köszön halkan, mintegy az orra alatt dörmögve, az olyan, mintha nem is tenné. Érthetően, hangosan, az illető szemébe nézve, ne adj isten mosolyogva köszönjön.  Fontos, megtanítandó szabály az is, hogy mindig a férfi köszön előre a nőnek,  a fiatalabb az idősebbnek, és a rangban alacsonyabban álló a rangban feljebb állónak. Nem olyan bonyolult rendszer ez, mindenki elsajátíthatja.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
A szerkesztő ajánlja