SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az ikrek nevelése 1. - Praktikus tanácsok ikrek neveléséhez

Családinet [cikkei] - 2010-02-08
Amikor a két - esetleg három - kis pocaklakó még a méhedben kucorgott, bizonyára sokat töprengtél, hogyan is lesz, ha majd megszületnek. Hát most itt vannak, és könnyen megtörténhet, hogy nem látod át a helyzetet, hiszen most már nincs időd gondolkodni.
Az ikrek nevelése 1. - Praktikus tanácsok ikrek neveléséhez

A szülők pár héttel az egy szem gyermekük megérkezése után gyakran totál leterheltnek érzik magukat. Hát még milyen nyomasztó lehet a tudat, hogy most két (vagy több) csecsemőről kell gondoskodni! Emellett ott van a család és a barátok, akik sokszor szándékuk ellenére fokozzák ezt a streszt.

Kevés szülő kapja meg azt a támogatást, amire igazán szüksége lenne. Minden újdonsült édesanyának, édesapának több időre, pénzre, segítségre, oktatásra, lelki támogatásra lenne szüksége. 
A kétszeres gyermekáldással megduplázódnak a szükségletek is.

Ha ezt a cikket mint Édesanya olvasod, be kell látnod, hogy férjed, társad a legjobb akarattal sem fog tudni neked annyi segítséget adni, amennyi ideális lenne. Mielőtt erőt vennének rajtad a párodra vagy magadra irányuló vádló gondolatok, szemrehányások, kérj bátran segítséget.

„Szervezd meg, hogy barátaid, családtagjaid szükség esetén „ugraszthatók” legyenek, vagy legalább elérhető közelségben tartózkodjanak”, - tanácsolja Emma, egypetéjű kislányok édesanyja.
Ha segítséget kérsz, pontosan fogalmazd meg, miben és hogyan.
Ha látogatóid vannak, nyugodtan add udvariasan értésükre, hogy most inkább hagyjanak magadra, mert egyedül szeretnél lenni a picikkel.
Akkor se legyenek gátlásaid, ha segítségre van szükséged, kérjél valakitől, akiben megbízol.

Most mások a prioritások
Emma ezt így fogalmazta meg: „A nap túl rövid lesz ahhoz, hogy mindig puccba vágd a lakást”.
Ha három hónapot rászánsz és csak a babáidra koncentrálsz, sokkal kevesebb lesz a stressz az életedben. Neki szerencséje volt, mert édesanyja minden nap eljött hozzá, rendbe rakta a konyhát, azután eltűnt. „Pontosan erre volt szükségem” - mondta.

Hogyan fog ezután alakulni a munkaviszonyom?
Döntéseidnél itt az alábbi szempontokra érdemes odafigyelned:

  • Milyen a babák egészségi állapota,
  • Milyen a család anyagi helyzete,
  • Milyen a Te fizikai és lelki állapotod,
  • Melyek a Te és családod jövőre vonatkozó elképzelése,
  • Milyenek a munkahelyed adottságai.


Üljetek le főnököddel vagy a HR felelőssel (munkaügyes) és beszéljétek meg, hogyan tovább.
Amennyiben van lehetőség részmunkaidős foglalkoztatásra, távmunkára, az mindenképpen előnyösebb lenne a számodra.

Nem fogod egyedül érezni magad a felmerülő kérdéseiddel, problémáiddal, ha keresel egy olyan csoportot vagy internetes közösséget, amelyet ikreket nevelő szülők alkotnak.
Az is egy megoldás lehet, ha magadhoz hívsz meg mondjuk havi rendszerességgel ikres családokat. Hátha akad egy bébiszitter-feladatokra kapható rokon vagy barát is, hogy nyugodtan beszélgethessetek.

Mindenből kettőt vegyek?

Sok praktikus dolog van, amit ikreknek fejlesztettek ki, illetve, kis korkülönbséggel született testvérek is használhatják ezeket.

Kezdjük a gyerekszobával:
Pelenkázóból ugye nem kell kettő, ez magától értetődik.
Vannak berendezési tárgyak, játékok, stb. amiből feltétlenül legyen meg minden gyereknek a sajátja.
Mindegyik ikernek legyen meg a saját jól felszerelt kiságya beleértve az alvóállatkát is. A pici ikreknek feltétlenül két különálló ágyra, bölcsőre van szüksége.
A szakemberek véleménye szerint nem helyes megoldás, ha egy ágyban altatjuk a két gyereket.
Ahol kevés hely van a szobában, ott lehet speciális dupla kiságyat, vagy bölcsőt venni, de ott is fontos a két különálló fekvőhely.
Ha szeretnétek megkönnyíteni a Titeket megajándékozni szándékozó személyek dolgát, akkor pénzt takaríthattok meg azzal is, ha ágybetétet, babaágyneműt, megfelelő játékokat kértek.
Nem fontos mindenből kettő egyformát. A változatosság még senkinek sem vált kárára.

Ha nagy a lakás, lehet két különálló szobát is berendezni. Ez az egészen kicsi, illetve majd a tinédzserkorú gyerekeknek lesz fontos.

A külön szoba előnyei:

  • Ha eltérő a gyerekek alvásritmusa, nem fogják egymást zavarni.
  • Nagyobb gyerekek igénylik a saját „szabad területet”.


A szakemberek véleménye szerint a közös szoba óvodás és kisiskolás korban viszont kifejezetten ajánlott.

A közös szoba előnyei:

  • A gyerekek szeretik az emeletes ágyat, szívesen egyezkednek, ki legyen fent, ki lent.
  • Egyik testvér igényli a másik jelenlétét. Különösen a félénk gyerekeket megnyugtatja testvérük közelsége.


Ha már megvan a külön szoba mindkét testvérnek, és ők mégis szeretnének együtt aludni, akkor az egyik szoba lehet a háló, másik a játszó helyiség.

Pelenkázás:
Pelenkából, ápolókrémből, tisztító kendőből, nyilván kettő kell, az a higiénikusabb megoldás.
Ügyeljünk a biztonságra! Amíg az egyik babát pelenkázzuk, ikertestvérét tegyük a kiságyba, vagy helyezzük le a mászó takaróra. Mindig legyetek szemkontaktusban. Soha ne hagyd egyedül a pelenkázón a kicsit. Ha oda kell menned a másik gyerekhez, vagy valamiért ki kell menned a szobából, mindig vidd magaddal.
Léteznek speciális, nagyobb méretű pelenkázó táskák, hátizsákok is. Az a lényeg, hogy sok rekeszük, zsebük legyen és mindennek meg legyen a helye.  

A fürdető kádból elég egy is, hiszen mindkét kezünkre szükség van. Jó, ha a
párod bevállalja a fürdetést vagy legalább asszisztál. Ha még picik, akkor addig vigyáz a másik babára, vagy előkészíti őt a fürdetésre. 
Amikor már nagyobbak az ikrek, együtt pancsolhatnak a normál fürdőkádban.

Játékok
Azt az egyetlen plüss alvóállatot vagy színes kis kendőt leszámítva nem fontos, hogy mindkét kicsinek saját játéka legyen. Az amúgy is karcsúra fogyott pénztárcátokat nem kell még ezzel is vékonyítani.
A gyerekek - és ez az ikrekre is vonatkozik, ritkán játszanak ugyanazzal a dologgal. Amíg az egyik mondjuk puzzle-zik, addig a másik zsírkrétával rajzol.
Lényeges szempont, hogy az ikerpár két tagjának képességei egymástól függetlenül fejlődjenek és megmutatkozhassanak. Egy halom építőkockával, Legóval közösen is jól tudnak játszani.
A közös játékszerek előnyei:

  • a gyerekek megtanulnak osztozni.
  • könnyebb utánuk - ha lehet velük együtt - összepakolni.
  • könnyebben megelőzhetőek az „enyém-tied” viták.


Később aztán amúgyis kell, hogy legyen mindenkinek saját holmija, mint pl. bicikli, vagy roller. 

Iker babakocsiAz ikrek szállítása
Ikerbabakocsiból változatos a kínálat.
Az autóülésnél mindenképpen különálló hordozó, vagy biztonsági ülés a megfelelelő. Érdemes a
szaküzletekben megnézni a kínálatot.
Kenguruból létezik dupla, de azt csak az első hónapokban érdemes használni, mert nem fogod elbírni a gyerekeket.
A hordozókendő vagy kenguru akkor előnyös, ha bevásárolni mész és kicsi a hely az üzletben. Az újszülötteknek - és különösen a koraszülötteknek - igen fontos a szoros testkontaktus az édesanyával, apával.


A cikksorozat további részei:

Az ikrek nevelése 2. - (más)hogyan neveljük az ikreket?
Az ikrek nevelése 3. - Az ikertestvérek identitása

Az ikrek nevelése 4. - Harc a klisék ellen: „Nem vagyunk egyformák”
 

Indexkép: www.flickr.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja