SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan válasszunk óvodát, iskolát gyermekünknek?

Verzár Éva [cikkei] - 2009-01-30
"A gyermek ne gondolatokat,
hanem gondolkodni tanuljon,
ne hordozzák, hanem vezessék,
hogy a jövőben maga is ügyesen
tudjon járni"
Kant
Hogyan válasszunk óvodát, iskolát gyermekünknek?

Az életben megtett első lépések a felnőtt kor felé vezető úton a legfontosabbak, hisz meghatározhatják egész életünkre, hogy hogyan, miként viszonyulunk társainkhoz, később hogyan tudunk beilleszkedni a társadalomba. S természetesen az is fontos, hogy hogyan éli meg a család gyermeke óvodai, majd iskolai éveit. Épp ezért mindenképp nézzük meg azt az óvodát, vagy lakhelyünkhöz közel eső iskolát, amelybe gyermekünk beíratásra kerül.
A választás első lépéseként a legközelebb eső intézményt nézzük meg! Majdnem minden településen van óvoda, iskola, de vannak szerencsésebb helyzetben élők - városok lakói -, akik választhatnak.
Udvaron
Miszerint válasszunk?

Elsősorban vegyük figyelembe azt, hogy az adott intézménybe el tudjuk-e vinni és hozni gyermekünket naponta? Hisz, ha előreláthatóan munkahelyet változtatunk, nem szerencsés távolabbi intézményt keresni, vagy olyant, amelyik nem esik útba. Ezzel problémát okozunk magunknak, családunknak, s legrosszabb esetben ki kell vennünk a gyerekünket, kiszakítva a már megszokott, megszeretett közösségből.
Ne határozzunk hirtelen, a gyerek ragaszkodik a helyhez, amelyet megszeretett! A barátaihoz, az óvó nénihez...
Mégis, ha távolabbi helyre szeretnénk beíratni gyerekünket, mert az ottani lehetőségek sokkal többet nyújtanak - itt zene, nyelv, úszásoktatás, sport, vagy nekünk tetsző program szerint oktatnak -, akkor meggondolandó, hogy több szülő közösen oldja meg az oda-visszaszállítást, vagy netán a család siessen segítségére.
Fontos: Minden óvodában, iskolában vannak nyílt napok, látogassunk el, nézzük meg a termeket, osztályokat, beszélgessünk el a gyerekekkel, de nem mellékes az sem, hogy ismerjük meg az oktató személyzetet! Sokszor egy szimpatikus, kedves pedagógus határozza meg egy-egy gyermek óvodai vagy iskolai éveit.
Fontos az is, hogy milyen módszer szerint oktat az adott óvoda, iskola, s ha lehetőségünk van, éljünk ezzel, de győződjünk meg afelől is, hogy az adott módszer, mit jelent a gyakorlatban. Milyen anyagi terhelés hárul ránk, vagy egyáltalán milyen anyagi vonzata van, ha nem a kijelölt intézményt választjuk.

Mit kell a beiratkozásra vinni?

Minden esetben a szülő személyi igazolványát;


A gyermek lakcímbejelentő kártyáját (ha van);
A gyermek születési anyakönyvi kivonatát;
Iskolához: Az óvoda által kiállított iskolaérettségi papírt;
Ha az óvoda szakértői bizottsághoz küldte a gyereket, a szakértői bizottság határozatát.Játékbirodalom

A nem körzetben lakó gyerekeket is felveszik-e?

3 éves kor, ill. iskolaérettség esetén a körzetébe tartozó gyermekeket az óvoda és az iskola a beiratkozás napján felveszi. A fennmaradó üres helyekre nyernek felvételt a körzeten kívüli gyerekek. Az iskola körzetében és azon kívül lakó gyermekek és szüleik egyaránt részt vehetnek a beiratkozást megelőzően az óvodás foglalkozásokon. Itt szándéknyilatkozat kitöltésére is lehetőségük van.

Mit jelent az iskolaérettség?

Az iskolaérettség azt jelenti, hogy a gyermek fizikai és pszichés szempontból is képes megfelelni az iskolai követelményeknek, s az iskolás lét előmozdítja a fejlődését.

Ezért vigyázzunk arra, hogy az óvodaválasztásnál ne rakjunk túl nagy terhet gyerekeink vállára, hisz az óvodai élet legfontosabb tevékenysége, a játék, a játék és mese... Ha elértük, hogy gyerekünk önfeledten játszik, jól érzi magát az óvodai életben, már bátrabban és célszerűbben választhatunk neki majd iskolát.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja