SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A helikopterszülők

F-B Zsuzsi [cikkei] - 2009-02-06
Biztos vagyok benne, hogy már hallották a "helikopterszülő" kifejezést. Ők azok a szülők, akik mindig a gyerekeik felett lebegnek - mindig segítik, mindentől féltik őket - és mindenbe beleszólnak...
A helikopterszülők

Ők azok, akik leszervezik a randevúkat, a futballmérkőzéseket, megtervezik a tanulmányaikat. A gimiben az őrületbe kergetik a tanárokat, ha az ő csemetéjük rossz jegyet kap, mert biztosak benne hogy az ő gyerekük zseni és fényes jövő vár rá (természetesen csak a legjobb tanárok segédletével). Benyomják egy  jó egyetemre, kollégiumban ők az elsők, hogy ellenőrizzék a gyermekük szobáját, és panaszkodjanak, ha a szobatárs nem tökéletes, de még azért is szólhatnak a rektornak, ha az ellátás netalán nem ötcsillagos.

helikopterNos, a gyerek lediplomázott, bekerül a munkaerőpiacra, de ezek a szülők még mindig felettük köröznek, egy magasabb szinten, akár a vadászrepülők. Ők vállalják magukra a megfelelő munka felkutatásának feladatát is, állásbörzékre járnak, beülnek az állásinterjúra, fizetésekről, juttatásokról tárgyalnak, és elvárják, hogy őket hívják fel, ha a gyerekük kapta meg az állást.

Tegyünk egy próbát!
Képzelje el, hogy a gyereke már felnőtt. (Ez jogi szempontból a 18, egyes pszichológusok szerint 21.életévét betöltött fiatalokra érvényes - bár biztos vannak olyanok, aki még ilyenkor is pelenkázni és büfiztetni szeretnék a csemetéjüket...)
Szóval képzelje el, hogy a gyereke leérettségizett, vagy lediplomázott, életének egy újabb fejezete kezdődik: munkát keres, az első főállású munkáját.

Legyen őszinte, mit tenne a legszívesebben? (az alábbi válaszok közül többet is választhat)

a. Ön keres munkát a gyerekének.
b. Elkíséri az állásinterjúra.
c. Ön beszél a gyereke leendő munkaadójával.


d. Megígérteti a gyerekével, hogy semmilyen ajánlatot nem fogad el, mielőtt Önnel meg nem vitatja a dolgot.
e. Ön egyezkedik a leendő főnökkel a fizetésről és egyéb juttatásokról.
f. Felhívja a munkáltatót, ha nem az Ön csemetéje kapta meg a munkát.

Ha akár egy pontra is igennel válaszolt a felsoroltak közül, akkor bizony Ön is a "helikopter szülők" egyre népesebb táborát gyarapítja.

Sajnos ez a hozzáállás az önállóságuktól fosztja meg a gyerekeinket, hogy felelős döntéseket hozhassanak a felnőttként az életükben. Ha nem finoman terelgetjük őket, helikopterhanem mindenbe belekotnyeleskedünk, mindenről tudni akarunk, ha kivesszük a kezükből életük minden területén az irányítást, akkor ez extrémebb esetekben súlyos neurózisokhoz vezethet, de minimum arra szocializáljuk őket, hogy hagyják, hogy minden őket érintő döntés a fejük fölött szülessen. Bábokká neveljük őket, s ha már mi nem foghatjuk a kezüket, keresnek gyorsan mást, aki tovább manipulálhatja őket.
És ha valahonnan mégis nő bennük egy kis önbecsülés, akkor ellenállnak és lázadnak, ha így viselkedünk velük szemben, és amint csak tehetik, kilépnek az életünkből, elmenekülnek otthonról. Tényleg ezt szeretnénk?

Mikor vonuljon vissza szülő, és hagyja, hogy a gyereke felnőhessen végre? És egyáltalán hol az a pont, ameddig még "egészséges" beleszólnunk gyerekeink életébe?


Várjuk a véleményeket, hozzászólásokat!



 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja