SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egy nő nem erőszakos!

Családinet [cikkei] - 2011-03-17
Amíg a férfiak - különösen a fiatalemberek - inkább a gyors siker és a magas életszínvonal elérésére törekszenek, addig a nők életében a tolerancia és a szociális érzékenység játszik inkább szerepet. "Minél fontosabbak valaki számára az idealisztikus értékek, annál inkább elfogadja az erőszakot tiltó jogi normákat. S minél fontosabbak számára ezek az értékek, annál kisebb a valószínűsége, hogy erőszakos cselekményeket fog elkövetni" - mondja ki - meglehetősen általánosító - értékelésünk, melynek persze egyes esetekben ellentmond a valóság.
Egy nő nem erőszakos!

eroszakA heidelbergi egyetem kriminológiai intézetének kutatója megvizsgálta a nemek közötti különbségeket az erőszakos bűncselekmények elkövetésében, és arra jutott, hogy az idealisztikus értékfelfogás meggátolja a nőket a mások ellen irányuló agresszióban. Prof. Dr. Dieter Hermann 2009-ben végzett vizsgálatot csaknem kétezer, teljesen különböző korú, véletlenszerűen kiválasztott személy bevonásával. A felmérés megerősítette a professzor egy korábbi kutatásának eredményeit.
Vizsgálódásához az alábbi támpontokat alkalmazta:

  • környezettudatos magatartás
  • felelősségtudatos életvezetés és cselekedetek
  • jellemzően a szórakozással teli élet
  • sikeres munkakarrier utáni vágy
  • ügyeskedéssel és ravaszkodással megszerzett előnyök 
  • szorgalom és becsvágy

A professzor szerint a nemek leginkább az első két, idealisztikus értékorientáció tekintetében különböznek egymástól. A nők esetében - különösen fiatalabb életkorban -, ezek hangsúlyozottabbak, mint a férfiaknál. Minél jelentősebb szerepet kapnak ezek az értékek valaki életében, annál inkább elutasítja az erőszakot. A tudós megállapítása szerint a nemi hovatartozás közvetlen és közvetett befolyást gyakorol a fenti értékek fontosságára és egyúttal az erőszakellenes jogi normák követésére. Különösen az idealisztikus értékek által vezérelt személyek - akik között gyakrabban fordulnak elő a hölgyek - tartják be az erőszakot, tiltó szabályokat. Európa börtöneiben egyébként mindössze három százalékot tesz ki a testi sértés miatt elítélt nők száma. A professzor vizsgálatának eredményét összegezve kijelentette: az erőszakra való hajlam aligha köthető nemhez. „Semmi köze a nemi hormonokhoz, az idealisztikus értékeken múlik”. Ha a lányokat más értékrend alapján nevelnék, talán hasonlóan viselkednének, mint a férfiak. A család tehát alapvető értékrendet közvetít. Hogy azután a felnőtt miként bánik ezekkel az értékekkel, az már csak rajta múlik.



Forrás: www.pressetext.de

Fotó: Desmond D

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja