SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A nők és a sport

Gazdag Enikő [cikkei] - 2009-03-04
Kaptam egy megtisztelő felkérést a Cafe Pr-tól egy sajtótájékoztatón való előadás megtartására (Dove Sajtómegálló, 2009. február 26-án) a Sportolás és a nők témakörben, pl. milyen élettani hatásai vannak a sportolásnak a szervezetre, és milyen új sporttrendek vannak napjainkban.
Az előadás anyagából készítettem egy cikket, beleszőttem az újságíró nők által feltett kérdéseket és a válaszokat, és a velük folytatott beszélgetést is.
A nők és a sport

A téma átgondolása során az első kérdés, ami felmerült bennem, az volt, hogy vajon miért sportolnak a nők?

sportrólAz ismeretségi körömben (edzőteremben, barátnőktől és az előadáson) a következő válaszokat kaptam a feltett kérdésre:
- Az első és legfontosabb a fizikai hatás: elsősorban a sportos testalkat elérésére törekednek a nők, vagy az elért alakjuk megtartása a cél (most ez a trend a termékenységet jellemző teltséggel és a pálcika soványsággal szemben), feszesebb bőr elérésére való törekvés, sőt előszeretettel használnak a nők ilyen krémeket sportolás előtt, amelyek ezt a hatást erősítik.
- Sportolás élettani hatása a szervezetre: A rendszeres fizikai aktivitás (edzés)
- Csökkenti a hipertónia, a diabétesz, a koszorúér-betegség, az elhízás következtében fellépő megbetegedések és a korai halálozási esetek számát,
- Az anyagcsere gazdaságosabbá válik, felgyorsul,
- Előnyösen befolyásolja az immunrendszer funkcióját, védettebbek leszünk a fertőzésekkel szemben, egyes tumorok valószínűsége csökken (pl. mellrák),
- Javul a szervezet oxigénellátása.
- A fizikai hatás mellett a másik legfontosabb cél a pszichés hatás: jobb közérzet elérésére törekszenek a sportoló nők, (azért járnak sportolni, hogy nagyobb legyen az önbizalmuk, az egészségüket szeretnék megőrizni, sőt sportolás után szauna, zuhanyzás, masszázs használata is hozzájárul ehhez a jó közérzethez), antidepresszív hatással bír a rendszeres sporttevékenység, javít a depressziós tüneteken (még 25 év után is védő hatást mutattak ki a kutatások), csökkenti a szorongást, és a stresszt.
- FLOW élményt nyújthat a sportolás (optimális élmény, áramlatélmény, csúcsélmény): Csíkszentmihályi Mihály nevéhez fűződik az elnevezés, és ennek az élménynek a kutatása. Szerinte a sport célja az, hogy a legnagyobb fizikai és szellemi élvezet származzon belőle. A sportnak az általa nyújtott élmény minősége a lényege. Teljesen magába olvaszt, amit csinálunk, egyé válunk a tevékenységgel, semmilyen más gondolatunk, érzelmünk nincsen, megszűnik tér-idő. Harmonikus élmény, örömérzet, teljes bevonódás jellemzi, eredménytől függetlenül is jutalomértékű a tevékenység (elérhető pl. sakkozás, főzés, kertészkedés, olvasás közben is). Ez egy pszichológiai állapot, sportpszichológusok is használják sportolók felkészítésében.
- A sport emellett lehet akár kikapcsolódás a munkából, tanulásból, hobbi, szabadidő eltöltési lehetőség,
- Motiválhatja a sportolást a társaság, új emberek megismerése, kapcsolattartás, barátokkal vagy párral együtt közös program lehetősége.

És mi van a nem sportoló nőkkel? Vajon akik nem sportolnak, miért nem teszik azt, ennek mi oka lehet, baj-e egyáltalán?

Rengeteg sporttevékenység, sportfajta közül választhatunk, mindenkinek megtalálhatja a személyiségéhez leginkább illőt. Ha nem tudunk választani, nézzük meg, milyen típusú tevékenységeket preferálunk (egyéni, társas, dinamikus, lassabb, stb.), milyen hobbijaink vannak, kiindulási pontnak kiváló. Ennek ismerete megkönnyíti a választást.
Ha már elmondhatjuk magunkról, hogy szinte mindent kipróbáltunk, egyik sem tetszett, sőt maga a sportolás élménye sem ad semmi pozitívat számunkra, és elfogadjuk magunkat úgy, ahogy vagyunk, akkor sincsen semmi baj. Nem vagyunk egyformák, ha mi nem találunk semmi érdekeset a sportban, akkor ez így van rendjén, akkor ne erőltessük.

A tudományos háttér: Készült nemrégiben egy kutatás a sportolás hatásairól nők körében

sportrólA következő megállapítások születtek: a sportolás az előnyös fizikai hatások mellett pozitívan hat az önbecsülésre, a sikerélmények megélésére, a magabiztosságra és a nemi vágyra. Ez derült ki egy független közvélemény-kutatásából, melynek keretében több mint 10 000 fiatal nőt kérdeztek meg 9 európai országban.
A megkérdezett 16-30 éves nők önmagukról alkotott képe a sportolás következtében lényegesen pozitívabb, mint nem sportoló társaiké.
A 16-30 év közötti korosztályba tartozó európai nők mintegy fele űz valamilyen sporttevékenységet. Magyarországon a 18-22 év közötti, rendszeresen sportoló lányok aránya mintegy 53 százalék.
A megkérdezett fiatal magyar nők leginkább a futást, kocogást kedvelik, de nagyon népszerű az úszás és az aerobik is, emellett pedig még röplabdázni, kosárlabdázni és kézilabdázni szeretnek.
Sportolás legfőbb okai elsődlegesen a testi változásokban keresendőek: sporttevékenységet űző fiatal nők leginkább a fizikai hatásokat és a tevékenységet követő büszkeséget élvezik leginkább a sportolásban. A megkérdezettek körében a testedzés legkedveltebb hatása az, hogy feltölti őket energiával, míg legfőbb oka az általános egészség megőrzése.
A fizikai szempontokon túlmenően a sportolás lényeges érzelmi többletet is nyújt. A felmérésben résztvevő és rendszeresen sportoló fiatal nők többsége állítja, hogy a sportolás érzelmileg erősebbé teszi őket. A sportolás mind testileg, mind szellemileg erősebbé tesz.
Pszichés hatás a megkérdezettek között: úgy érzik pl., hogy övék a világ, sokkal többnek magas az önbizalma, többen érzik magukat sikeresnek, rendelkeznek magas önbecsüléssel és büszkék magukra, mint nem sportoló társaik. A sporttevékenységet végző megkérdezettek többsége továbbá úgy véli, hogy a sportolás az életben elért sikereikre, így a karrierjükre is nagy hatással lehet.
A stressz és a düh kezelésében is sokat segít.
A rendszeresen sportoló lányok közül többen érzik magukat vonzónak és szexisnek, mint a nem sportolók. Továbbá jobban teljesítenek az iskolában, az egyetemen vagy a munkahelyen, jó hatással van a kapcsolataikra, és nemi vágyuk is erősebb.
Érdekesség: Az angol nők elmondták, hogy a fokozott izzadás is elveszi a kedvüket a sporttól.(Kultúrafüggő az, hogy mit sportolunk, vagy sportolunk-e egyáltalán.)


Választás, preferencia

Milyen sporttípust választunk? Mi motivál minket ebben? (Pl. Igény a társaságra, szabadság megélésére való lehetőség, stb.) Személyiségfüggő az, hogy milyen sporttevékenységet szeretünk űzni, továbbá a másik oldalról: sok mindent elárul az illetőről, hogy mit preferál a sportban:
- egyéni sportokat kedvelők (introveráltak, zárkózottabb típusú személyiségek)
- társas vagy csapat sportokat kedvelők (extrovertáltak, nyitottabb személyiségek)
vagy
- kinti sporttevékenység (jelenthet egyfajta szabadságélmény keresést)
- benti sporttípus választás (társaság, kényelem preferálása)
avagy


- élménykeresés a motiváció oka (személyiséget jellemző tulajdonság a pszichológiában, más néven: ingerkereső személyiség - tesztelik és skálán mérik a pszichológusok). Az ilyen személyiségek keresik a fokozottabb kockázattal járó tevékenységeket, így a sportban preferálják, pl. rafting, szikla- és falmászás, bungie jumping, stb.
- monotomitás kedvelése: aki jól tűri az egyhangúbb mozgásformákat, az szívesen fut, kondizik, úszik, stb.

Mi a célja a sportolásnak? (eszerint is lehet megkülönböztetést tenni a preferenciában.)
- aerob típusú sporttevékenység (zsírégetés, erőnlét, állóképesség fejlesztése a cél), pl. futás, kerékpározás: Nőkre inkább jellemző, mert félnek a túlzott izomzat elérésétől. Pulzusmérővel lehet ellenőrizni, hogy a zsírégető tartományban dolgozzunk.
- anaerob típusú mozgás (izomépítés elsődlegesen, pl. kondi). A kettő ki is egészítheti egymást: zsírégetés + izomépítés (Pl.: hot iron)

Divatos sportok manapság, trendek

Megjelentek újfajta sporteszközök, trendek, amelyek színesítik az addig is bevált sporttípusokat (az alapmechanizmus ugyanaz, csak az eszközök modernizálódnak). (Státuszszimbólum is lehet a sportválasztás, pl. menedzserek fallabdáznak, divatos raftingolni, outdoor tréningeken részt venni, vitorlázni, paintballozni...)
Újfajta mozgásformák, pl.:
- Hot iron (súlyzóval végzett aerobic), mint újfajta aerobic típus (mert súlyzós, de emellett erősen zsírégető hatása van), egyik fajtája: iron boksz
- kangoo, ennek is már több ága született, pl. kangoo freestyle
- pilates, jóga (lassabb, elmélyülősebb),
- body art (relaxáció és izzadás egyszerre),
- gymanstic ball-os,
- core board,
- aerobic típusok: boksz aerobic, zsírégető, full kondi, alakformáló,kick boksz, dance,
- spinning (óráknak szellemes elnevezéseket adnak: Hagyd el a várost, fittséged ereje, mindig magasabbra...)
- fallabda,
- rafting,
- step, (latin step, club step, dance step)
- kondizás edzővel (olyan típusoknak, akik szeretik, ha "hajtják" őket),
- harcművészetekkel kombinált aerobic órák: capoeira aerobic, tae-bo, wellbox, nia (harmóniát teremt), bamboo fight (órákon 2 bambuszrúddal dolgoznak).
A sokfajta mozgásformának a célja: a változatosság, a lehetőség újdonságok kipróbálására, egyéni az, hogy melyiket kedveljük.
Pszichés és fizikai jóllét együttes elérésére való törekvés jellemzi napjaink sporttrendjét.
A különböző sporttípusok kiválasztása lehet edző- és terem-, közelség, egyesület függő is.

Rendszeresség a sportolásban

Kitartás egy bizonyos tevékenységben személyiségfüggő, így a rendszeres sportolás pl. fegyelmezettséget adhat a személyiségnek, amely az élet minden területére kihat (pl. munkára), kitartásra nevel, sőt igényként megjelenhet a nőben az, hogy "ad" magára, eljár rendszeresen fodrászhoz, kozmetikushoz, ezért lejár edzeni is, így összességében szeret illatosabb, tisztább, összességében fittebb lenni.
A sportolás rendszerességében 2 szélsőséges típust figyeltem meg (ritka az ideálisnak tűnő "középút"): a "függők" és a "fellángolók", a saját elnevezésemben. Fellángoló az, aki, pl. újévi fogadalomként elkezdi az edzést, de hamar abba is hagyja, szemben azokkal, akik még Karácsonykor is edzenek, ezek a Függők. Az ideális a heti 3-5 alkalom lenne.

A rendszeresség élettani háttere

- függőséget alakít ki a sport, ezért lehet az egyik oka a rendszerességnek...( pl. futásról állítják leginkább), mert a sporttevékenység során hormonok szabadulnak fel: noradrenalin és szerotonin. (Mindkettő antidepresszáns hatású, vagyis, ha valaki rendszeresen sportol, ennek olyasmi hatása lesz, mintha egy hatékony gyógyszert szedne mellékhatások nélkül, ill. tekinthetjük ezt egyfajta védőoltásnak is a stressz és a depresszió ellen).
- a sport másik fontos hatása, hogy úgynevezett opiátok szabadulnak fel az agyban és a testben, melyek euforizálnak, csökkentik a fájdalomérzetet és a fáradtságérzetet. A "sportmegvonás", vagyis az edzések kihagyása vagy elhagyása a vizsgálatok szerint opiátmegvonási tüneteket okoz.

Ne felejtsük el, hogy a tudatos és egészséges táplálkozás is nélkülözhetetlen a sportolás mellett, hogy mint életmód, életforma működjön.

Továbbá hatékony időszervezés kérdése az, hogy munka és család mellett is megoldható legyen a rendszeres sportolás (pl. 60 éves futó bácsi, aki sokat dolgozik: futva jár a buszhoz....).

Zárszóként azt tanácsolnám, hogy sportoljunk mindannyian, mert többek és egészségesebbek leszünk általa, mind pszichésen mind fizikailag, és örökítsük tovább GYEREKEINKNEK, mint életmódot, a Tv nézés és a "chips evés" helyett. A kislányom 3 éves kora óta jár gyerekfitneszre, mivel mindig vittem magammal az edzőterembe, kérte, hogy ő is hadd járjon aerobicozni, így pici kora óta megvan rá az igénye, hogy mozogjon.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja