Recept típusa: gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
Hozzávalók:
- 1 kg sárgabarack
- 25 dkg nyírfacukor
Előkészületek:
Mivel tartósítószert nem használunk, nagyon oda kell figyelni a tökéletes tisztaságra és higiéniára, így a lekvár főzésnek vannak bizonyos előkészületei. Az edényt és a keverőkanalat, merőkanalat, valamint a befőttesüvegeket (amikbe töltjük majd) nagyon alaposan el kell mosni, többször kiöblíteni, ezután forró vízben ki is főzhetjük, majd helyezzünk mindent száraz, tiszta konyharuhára. Ne törölgessük el az eszközöket, hagyjuk a levegőn megszáradni.
Elkészítés:
A barackot jól megmossuk, kimagozzuk, majd összeturmixoljuk. A nyírfacukorral együtt feltesszük főni, forrástól számítva minimum 30 percre (minél tovább fő, annál sűrűbb, keményebb lesz a lekvár). Főzés közben kevergetni kell. Ha letelt az idő, azonnal merjük át a lekvárt az üvegekbe, majd helyezzünk celofánlapot az üveg tetejére, és jó erősen zárjuk le. Tekerjük mindet külön-külön újságpapírba, majd helyezzük egy takaróval kibélelt ládába vagy kosárba, és felülről is alaposan takarjuk be az üvegeket. 1-2 napig hagyjuk így állni, majd ellenőrizzük a kupakokat: amelyik nem homorú, az levegőt kapott (nincs megfelelően lezárva). Amelyik üveggel így járunk, annak tartalmát mindenképpen fogyasszuk el pár napon belül.
A nyírfacukrot a sima cukorral ellentétben diabéteszben szenvedők is fogyaszthatják, emellett számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik még. A gyermekekre nézve például kifejezetten előnyös, hogy rendszeres fogyasztása esetén sokkal kisebb az esély a fogszuvasodás kialakulására.
Mi a hozzátáplálás menete? Olvasd el a legfontosabb tudnivalókat Hozzátáplálási Kisokosunkban!
Milyen ételeket vezethetsz be az egyes életkorokban, és milyen sorrendben? Nézd meg hozzátáplálási táblázatunkat!
További receptjeinket itt találod: Baba receptek
A cikket lektorálta:
![]() |
Fotó: Espressolia / pixabay
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)