Az Első 1000 nap program célja felhívni a szülők és a szakemberek figyelmét arra, hogy gyermekeink felnőttkori egészségének életük első 1000 napjában ágyazunk meg. Az 1-3 éves kor közötti időszakban fejlődik például a legintenzívebben az immunrendszer, amely alapja az egészséges gyermek- és felnőttkornak is. Sajnos a táplálékbevitelről szóló európai és hazai kutatások számos vitamin és ásványi anyag elégtelen bevitelére mutatnak rá az 1-3 éves gyermekek körében, míg a felnőttekre jellemző túlzott só- és cukorbevitel már a gyermekeknél is jellemző.
A szeptemberben életbe lépő közétkeztetési rendelet* egyik legfontosabb érdeme, hogy előírja a közétkeztetésben a só- és a cukorbevitel csökkentését. A napi bölcsődei étkeztetéssel bevitt só mennyiségét például 2020-ig legalább 10 százalékkal csökkenteni kell az előző évi mennyiséghez képest. Az étlapon pedig fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.
„A felnőttkori egészségünket gyermekkorban alapozzuk meg, ezért fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a gyermekek táplálkozására. A védőnők a családok látogatásakor rendszeresen felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozás irányelveire. Azok a gyermekek, akik már 1-3 éves kor között közösségbe járnak, az intézményekben étkeznek, amelyre a családoknak nincs befolyása. Örömmel fogadtuk a most nyilvánosságra hozott közétkeztetési rendeletben foglaltakat, hogy a bölcsődékben is kiemelten szabályozásra került például a só- és cukorfogyasztás, a szükséges zöldség- és gyümölcsmennyiség, illetve hogy kalciumforrásként mennyi tejterméket kell fogyasztania ennek a korosztálynak. Ez egy jelentős lépés a felnövekvő generációk egészségének megőrzése tekintetében” – mondta el Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.
Az Első 1000 nap program szakemberei elkészítettek egy ajánlást, amely már minden tekintetben megfelel a rendeletnek, így akár a bölcsődékben, akár otthon az édesanyák is használhatják.
|
Étlap |
Tápanyag tartalom |
---|---|---|
Reggeli |
Gyümölcstea, Petrezselymes túrókrém, |
Kcal: 206 F:11g Zs:5g CH: 27 |
Allergének |
tejfehérje, laktóz, glutén |
|
Tízórai |
Barack-alma gyümölcssaláta korpovit keksz |
Kcal: 88 F:0,4g Zs:0g CH: 6 |
Allergének |
glutén |
|
Ebéd |
Karfiol leves, Majorannás pulykacomb kölessel |
A cikk a hirdetés alatt folytatódik. Kcal: 304 F:12g Zs:11g CH: 37 |
Allergének |
|
|
Uzsonna |
Joghurt ital, banános zabpehely keksszel |
Kcal: 187 F:8g Zs:71g CH: 21 |
Allergének |
tojásfehérje, glutén, tejfehérje, laktóz |
|
Vacsora |
Graham zsemle, margarin, Csirkemell sonka, |
Kcal: 197 F:12g Zs:2g CH: 30 |
Allergének |
glutén |
|
Magyarázat: kcal: kilokalória F: fehérje Zs:zsír CH:szénhidrát
A napi menü hozzáadott cukrot nem tartalmaz, 1-3 éves korosztálynak ajánlott.
A bölcsődei étkeztetésnek megfelelően a napi energiabevitel 75%-át fedezi.
** Készítették a Mens Mentis Egészségcentrum szakemberei
Forrás: Első 1000 Nap
Fotó: http://upload.wikimedia.org/
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)