Az év közben megszokott napirend és az étkezési ritmus a nyári szünetben felborulhat, a gyerekek sokszor csak megszokásból esznek, nassolnak, csipegetnek, akár étkezések is kimaradnak. A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora ezekben a hetekben is nagyon fontos, mint ahogy a napi egyszeri főtt étel elfogyasztása is. „A szervezet szükséges tápanyagmennyiségét a rendszeres étkezések biztosítják, amely elengedhetetlen az óvodások és kisiskolások aktív fizikai- és szellemi fejlődéséhez” – mondta Czuppon Krisztina. Hozzátette: egy jól összeválogatott és elkészített menüsor tartalmazzon megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, szénhidrátot, zsírokat és ásványi anyagokat, valamint rostot, ami nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.
Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, amely leginkább vízből, cukormentes házi limonádéból, kis mennyiségű gyümölcsléből álljon. Ezeket ízesíthetjük menta- vagy citromfű levelével, színesíthetjük bogyós gyümölcsökkel. A nyári sós vagy édes levesek, a gyümölcsök is fontos folyadékforrások.
Példák és lehetőségek a nyári helyes étkezésre:
Reggeli
- Zab/köleskása friss gyümölccsel.
- Teljes kiőrlésű kenyér sonkával, sajttal, zöldségekkel.
- Zöldségkrémek (padlizsánból, paprikából, brokkoliból, karfiolból) pirítóssal és zöldségekkel.
Tízórai
- Gyümölcssaláta vagy gyümölcsnyárs.
- Gyümölcs natúr joghurttal.
- Friss gyümölcsturmix.
- Fagylalt (akár házi készítésű: gyümölcspüré és joghurt, fagylaltformába lehűtve.
Ebéd
- Grill/sülthús salátával, párolt zöldséggel tortilla lapba tekerve, rizzsel, burgonyával.
- Nyári főzelékek friss zöldségből (zöldbab, brokkoli, zöldborsó).
- Rakott vagy töltött zöldségek (paprika, cukkini, tök).
- Zöldségnyárs: paprika, paradicsom, retek, újhagyma, uborka.
- Nyári hideg vagy meleg zöldség/gyümölcsleves
Uzsonna
- Házilag készített zöldségchips (cékla, édesburgonya).
- Zabkeksz gyümölccsel.
- Olajos magvak friss gyümölccsel.
Vacsora
- Hideg ételek: sonka, sajt, zöldségek, teljes kiőrlésű pékárú.
- Saláta natúr hússal.
- Pizza (vékony tésztával vagy karfiol alappal).
A gyermekek megfelelő étrend összeállításában, korcsoportokra lebontva nyújthat segítséget a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Okostányér ajánlása.
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem ; illusztráció: iStock lithiumcloud
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)