Ahogy azt korábban megírtuk, öt országban betegedtek meg egy magyar cég által csomagolt fagyasztott zöldségtől. Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hivatala szerint a fagyasztott zöldségeket ugyanaz a magyar cég csomagolta, amelyek június 8-ig 47 megbetegedést, köztük 9 halálesetet okoztak. 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban Listeria monocytogenes baktériumtörzset azonosítottak a cég termékeiben még annak ellenére is, hogy korábban több fertőtlenítés is történt az üzemben. A fertőzés forrásának megállapításához további vizsgálatokra van szükség; az üzemben a termelést addig leállították.
A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.
A Penny után most az ALDI is visszahívja egyes fagyasztott termékeit:
Arra kérik a vásárlókat, aki ilyen terméket vásárolt, vigye vissza bármely magyarországi ALDI üzletbe, ahol a vételárat a blokk hiányában is visszatérítik.
A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta
A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították.
A cég közleménye ezen a linken tölthető le.
Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően - fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít.
A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében – ahogy arra már korábban is felhívtuk a figyelmet– a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket a fogyasztóknak alaposan át kell főzniük. Ez különösen fontos a liszteriózis szempontjából leginkább veszélyeztetettek számára (mint idősek, terhes anyák, csecsemők, legyengült immunrendszerű felnőttek).
A fertőzés tünetei
A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.
A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)