Miután hasonló kérdéssel sokan fordultak hozzám az utóbbi időben, ezért néhány szóban foglalom össze a D vitaminnal kapcsolatos újabb információkat. Sokan ugyanis még mindig arra gondolnak, hogy a D vitaminnak egyedül a csontanyagcserében van meghatározó szerepe. Az utóbbi évek intenzív kutatásai igazolták, hogy a korábban „csak vitaminnak” gondolt biológiailag aktív anyag, lényegében hormonként viselkedik szervezetünkben. Ez nem meglepő, hiszen a D vitamin szerkezete nagy mértékben hasonló a szteroid hormonokhoz (pl. mellékvese hormonjaihoz, a nemi hormonokhoz), amelyek közül többet gyógyszerként használunk már évtizedek óta (ilyenek pl. az immunológiai és gyulladásos, ízületi betegségekben ma is használt prednisolon, medrol készítmények (1. ábra). A sokrétű kutatás bizonyította, hogy a D vitamin több szervünkre, ill. szervrendszerünkre hat és szintjének meghatározása, a hiányzó hormon pótlása meghatározó fontosságú. Tehát ez az anyag a hormonokhoz hasonló módon viselkedik! (Fletcheer JM és mtsai: Therapeutic use of vitamin D its analogous in autoimmunity, Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov, 2011 nov.28).
![]() |
1. ábra |
D vitamin hiányban szenved, becslések szerint a Föld északi féltekéjén élők legalább 40-50%-a, különösen a téli hónapokban. A D vitamin évszaki ingadozásának komoly egészségügyi hatása van, a nyáron diagnosztizált rákok esetén megfigyelték a kedvezőbb lefolyást, és a hosszabb túlélést. Mivel a napsugárzás az egyik legfontosabb forrása a D vitaminnak, minden olyan faktornak komoly hatása van a D vitaminszintre és így a rákkockázatra, amely befolyásolja a napon töltött időt, ill. a napfény hasznosítását. A napos Ausztráliában és Új-Zélandon végzett vizsgálatok szerint az idős emberek 70-80%-ánál D vitaminhiány mutatható ki. Egy 2006-os holland vizsgálatban több ezer idős férfit és nőt hat éven át követve kiderült, hogy a vizsgálat indulásakor alacsony D vitamin szintet mutatók háromszor valószínűbben kerültek végleges intézeti ellátásba, és 60%-kal többen haltak meg. A bőr pigmentáltsága is sokat számít, aki már lebarnult, kevésbé hasznosítja a napsugarakat. Amerikai feketék körében a D vitaminhiány vészes méreteket öltött és a D vitaminhiánnyal kapcsolatba hozható rákfajták 1,5-2-szer gyakoribbak a körükben. Meglepő módon az elhízás mértékében csökken a D vitaminszint, a legalattomosabb kockázati tényező azonban genetikai eredetű. Kiderült, hogy a testben majd minden sejt tartalmaz receptorokat a D vitamin felvételére, ám ezeknek több változata létezik. Egy elterjedt, a lakosság 35%-ban megfigyelhető változat alacsonyabb D vitaminhasznosítással jár, s az ilyen személyek kétszer valószínűbben kapnak prosztata/ill. mellrákot és a betegség során kétszer valószínűbben alakul ki rákos áttét.
A D vitamin az emberi testben és számos szervünkre van hatással (1. ábra)
- A csontrendszerre azért fontos a hatása, mert a D vitamin szabályozza a kalciumfelvételt a belekben, de megakadályozza, hogy a vizelettel túl sok kalcium ürüljön. Érthető, hogy a vitaminhiány a csontritkulás rizikóját növeli.
- Javítja a pajzsmirigy működését, csökkenti a gyulladásos folyamatot. Az autoimmun pajzsmirigy betegségekben a D vitamin szint általában alacsonyabb és ezért pótlása előnyös (Tamer és munkatársai: Relative vitamin D insufficiency in Hashimoto’s thyroiditis, Thyroid 21, Number 8, 2011).
- Az izomzatra gyakorolt hatása abban rejlik, hogy segíti az izmok összehúzódását, az idegrendszer és az izmok közötti koordinációt, csökkenti ezáltal az elesés kockázatát, tehát ezáltal is csökken a csonttörés veszélye. Fontosa megfigyelés az is, hogy az éjszakai fájdalmas izom összehúzódását is jelentősen mérsékli.
- Az immunrendszerre gyakorolt hatása bizonyította, a gyulladásos, reumatikus betegségekben szenvedők többségénél kimutatható a D vitamin hiánya (Ritterhouse LL és mtsai: Vitamin D deficiency is associated with an increased autoimmune response in healthy individuals and in patients with systemic lupus erythematsous, Ann Rheum Dis 2011, 77: 1569-74).
- Az elhízottakban a D vitamin szint meglepő módon alacsony. Az elhízással foglalkozó ún. obezitológiai kutatások bizonyították, hogy a D vitamin hiány fontos az elhízás kialakulásában és a megfelelő fogyókúrákban.
- A szív- érrendszeri megbetegedések esetén is gyakran kimutatható a D vitamin hiánya. A hiány esetén gyakrabban jelentkeznek krónikus szív- és érrendszeri betegségek. A halálozási arány is magasabb, mint egyébként. A D vitamin kihat az érrendszer belső falának sejtjeire, az erek izomzatára, a vérzsírra és a megfelelő mértékű véralvadásra. A megfelelő D-vitamin-szint ezért védelmet nyújt a trombózis, szívinfarktus és gutaütés ellen.
- Rákos megbetegedések is összefüggést mutatnak a krónikus D-vitamin-hiánnyal. A végbélrákban, prosztatarákban, méhrákban, hasnyálmirigyrákban és legfontosabbként a tüdőrákban lényegesen alacsonyabb a D-vitamin-szint.
- Az idegrendszer és az agy működését is befolyásolja, gátolja a súlyos D-vitamin-hiány. Az Alzheimer kórosokban a D vitamin pótlással kedvező eredményeket tapasztaltak.
Mit kell tudni a tradicionális nevén D vitaminnak nevezett hormonról?
A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, másik elnevezése a kalciferol, mely gyűjtőnév, és azonos biológiai hatású, de kémiailag különböző anyagokat jelöl. Fajtái:
- D1-vitamin: kristályformában előállított anyag, mely kalciferolt és lumiszterint tartalmaz
- D2-vitamin (ergokalciferol): kalciferol, növényi és állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák
- D3-vitamin (kolekalciferol): a 7-dehidrokoleszterin, mint provitamin az ultraibolya sugárzás hatására a bőrben alakul át - innen ered a „napfényvitamin” elnevezés -, majd a májban és a vesében tovább alakul 1,25-dihidroxi-D-vitaminná (kalcitriollá). Csak állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák. Biológiai hatást nézve ez a legaktívabb.
A D-vitamint táplálékkal is felvehetjük. A 65 év alattiaknak napi 5μg=200 IE (nemzetközi egység), idősebbeknek 400 IE mennyiség javasolt, ha rendszeresen tartózkodunk a szabadban. Télen akár 3-4-szer többre is szükség lehet. Ezt a mennyiséget kizárólag a táplálékból felvenni elég nehéz, kivéve, ha a norvégok vagy az eszkimók táplálkozása szerint élünk. Néhány példa az 1000 IE tartalomra: 7-8 dkg hering, 8 dkg sprotni, 25-30 dkg főtt lazac, 10-15 dkg füstölt lazac, 6-12 l tej.
D-vitamin (kalciferol) hiányában fellépő leggyakoribb tünetek:
- Gyermekeknél angolkór (rachitis)
- Felnőtteknél csontritkulás, csontlágyulás, csontok deformálódása, rugalmatlansága, törése
- Daganatos betegségek kialakulásának vagy kiújulásának esélyét növelheti (egyes vizsgálatok szerint akár 60%-kal is)
- Fogak állapotának nagymértékű romlása (fogszuvasodás)
- Pajzsmirigygyulladás
- Izomgörcsök
- Fáradtság, levertség
- Haj fokozott hullása
- Ízületi gyulladás
- Hátfájás
A hiánybetegség veszélye azoknál a legnagyobb, akik kimozdulni képtelenek (csecsemők, öregek, betegek), illetve várandósoknál és azoknál a nőknél, akik az egész testüket elfedő ruhát hordanak.
D-vitamin (kalciferol) túladagolásakor fellépő tünetek:
- Étvágytalanság
- Székrekedés
- Gyengeség
- Dehidratáció, szomjúság
- Fokozott vizelet kiválasztás
- Hányinger, hányás
- Bőrviszketés
- Lágyszövetek elmeszesedése
- Vesék működése károsodhat, vesekő
D-vitamin (kalciferol) természetes forrásai:
- Halmájolajok
- Halak (tonhal, szardínia, lazac, hering, makréla)
- Máj
- Virágpor
- Méz
- Méhpempő
- Tojássárgája
- Tej és tejtermékek (vaj, tejszín, margarin)
- Csiperkegomba
- Zabpehely
- Búzacsíra
- Élesztő
Napi fogyasztási szükséglet:
Az RDA alapján meghatározott mennyiség 100 - 200 NE, gyermekeknek, időseknek 400 - 800 NE, terhesség és szoptatás ideje alatt a nőknek 800 - 1 000 NE fogyasztása ajánlott.
Az újabb kutatási eredmények alapján a legtöbb szakértő napi 1000 - 2000 NE mennyiség bevitelét tartja szükségesnek egy átlagos felnőtt részére. A D-vitamin túladagolás 10 000 NE, vagy ennél több huzamos szedésével fordulhat csak elő, bár ilyen mértékű D-vitamin készítmény Magyarországon nem kapható. A D-vitamin szükségletet befolyásolja az életkor, vagyis a csontosodási folyamatok, így a gyermekeknek és a kamaszkorúaknak 10 µg D-vitamin napi fogyasztása ajánlott. A kimozdulni képtelenek, továbbá várandósok, szoptatós anyák, és idősek számára is a napi 10 µg bevitelét ajánlják.
A D-vitamin (kalciferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:1 mikrogram (ug) D vitamin (cholecalciferol) = 40 IU. Tehát 40 IU = 1 ug, ill. 400 IU / 40 = 10 ug. Fontos, hogy a D vitamin szintet a vérben meghatározzuk, ezzel is elkerülhetjük a túladagolást. Könnyebb a helyzet a táplálékkal és étrend-kiegészítőkkel bevitt D vitamin mennyiségére tett ajánlásokkal. A kutatások fényében mára kiderült, hogy a manapság forgalomban lévő napi ajánlott D vitamin mennyiség kevés, legtöbb szakértő egy átlagos felnőtt esetén napi 1000-2000 NE (Nemzetközi Egység) mennyiség bevitelét tartja szükségesnek. 800 NE D vitamin fogyasztása mindössze 6 nanogramm/ml-el emeli meg a vérben a D vitamin szintet, és kutatók egybehangzóan 30-50 nanogramm /ml-ben adják meg a minimálisan szükséges D vitamin vér szintet, de egészen 150 nanogramm /ml-ig még nem jár egészségügyi kockázattal. D vitamin túladagolás egészen extrém mennyiség, 10 000 NE vagy ennél több huzamos szedésével fordulhat csak elő.
![]() |
![]() |
1. Táblázat |
Gyermekek számára | Nők számára | Férfiak számára | |||
fél éves korig: | 10 µg | 11 és 14 év között: | 10 µg | 11 és 14 év között: | 10 µg |
fél és 1 év között: | 10 µg | 15 és 18 év között: | 10 µg | 15 és 18 év között: | 10 µg |
1 és 3 év között: | 10 µg | felnőtt korban: | 6 µg | felnőtt korban: | 5 µg |
4 és 6 év között: | 10 µg | terhesség alatt: | 10 µg | 10 ug | |
2. Táblázat: Napi D-vitamin szükséglet |
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)