A meg nem nevezett fiatal 11 éves kora óta semmi mást nem evett, csak sült krumplit, chipset és fehér kenyeret, illetve nagy ritkán egy-egy szelet sonkát vagy kolbászt. Zöldséget, gyümölcsöt vagy egyéb húsféléket soha nem vett magához – írja a BBC.
Először 14 évesen járt orvosnál, mivel nem érezte jól magát és fáradékony volt. A doktor akkor B12 vitaminhiányt állapított meg nála, vitaminpótlást írt fel neki, és tanácsokkal látta el az étrendjére vonatkozóan. A fiú azonban nem követte az utasításokat.
Három évvel később annyira leromlott a látása, hogy a Bristoli Szemkórházba került. Az orvosoknak azt mondta, másfajta ételek ízét és állagát egyszerűen nem bírja elviselni – olvasható az Annals of Internal Medicine című szaklapban.
Kezelőorvosát, Dr. Denize Atant valósággal sokkolta a fiú rossz fizikai állapota. A B12 vitamin mellett olyan életfontosságú vitaminok és ásványi anyagok hiányoztak szinte teljesen a szervezetéből, mint a réz, a szelén és a D vitamin. Ezért, bár a testsúlya rendben volt, kórosan alultápláltnak számított. Már a csontjai is rendkívül rossz állapotban voltak, alig tartalmaztak bármilyen ásványi anyagot.
Dr. Atan elmondta: a fiú látása annyira leromlott, hogy gyakorlatilag vaknak tekinthető. Mivel a perifériás látása megmaradt, kíséret nélkül közlekedhet az utcán, jogosítványt azonban soha nem kaphat, és mindig nehezére fog esni az olvasás vagy az arcok felismerése.
Több mint válogatás: ARFID étkezési zavar
Kezelőorvosai szerint a fiú valószínűleg az AFRID (avodiant-restrictive food intake disorder, magyarul elkerülő-korlátozó étkezési zavar) nevű betegségben szenved. Ez egy viszonylag új diagnózis, 2013 óta létezik.
Az AFRID-tól szenvedő emberek rendkívül szegényesen táplálkoznak, mivel undorodnak a legtöbb étel ízétől vagy állagától. A többi étkezési zavartól – az anorexiától vagy a bulimiától – az különbözteti meg, hogy nem társul hozzá testképzavar: a beteg nem azért koplal, mert fogyni szeretne, hanem mert képtelen lenyelni az ételek nagy részét. Mivel ez a hiperérzékenység egy formája, különösen az autisták között fordul elő nagyobb számban.
A gyerekek nagy része válogatós. Ez az évek folyamán javulni szokott, ám ha a fenti esethez hasonló kóros méreteket ölt, és az állapot hosszú időn keresztül fennáll, a szakemberek azt tanácsolják a szülőknek, hogy mindenféleképpen kérjenek segítséget. Az ARFID-ot ugyanis az különbözteti meg az átlagos válogatástól, hogy ha nem jut az az ízlésének megfelelő ételhez, a beteg akár halálra is képes éheztetni magát.
Kapcsolódó cikkeink:
- Receptek válogatós gyerekeknek
- Kérdések és válaszok a gyermekek táplálkozásáról
- Csontritkulás Világnapja: Tízből négy kisgyerek kalciumhiányos Magyarországon
- Mit tehetünk, ha gyermekünk étvágytalan?
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)