|
Kérdezz-felelek
Tisztelt Professzor Úr !
Autóimmun pajzsmirigy gyulladásom van,melyre Ön kezel,és azt szertném megkérdezni.hogy az autóimmunitás a belekre illetve a gyomorra is átterjed-e/ úgy olvastam az Ön irásából,hogy igen/, s ha igen,akkor azt miből lehet megtudni,illetva milyen panaszokat okoz ?
Azért érdekel,mert állandó gondom van a beleimmel,az egész hasammal,puffadás,szelesedés,hányinger.Colonoscópiát is végeztek,azt állapitották meg,hogy diverticulomok vannak a vastagbélben.
Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát.Tisztelettel:Éva
Tisztelt Éva!
Valóban, az autoimmun folyamat a beleket is érintheti. A diverticulumok gyakran begyulladhatnak és panaszokat okoznak. A legfontosabb a rostdús étkezés. Rövid tanács:
a helytelen táplálkozás a rosszindulatú daganatok kialakulásában is szerepet játszhat. A kevés rostot, vitamint és ásványi anygot tartalmazó étrend, a túlzott zsiradékbevitel, a túlhevített zsiradék folyamatos használata, a mértéktelenül sózott és a pácolt ételek is mind rizikótényezők lehetnek.
Táplálkozás szempontjából kifejezetten csodadiéta nincs, de számos olyan nyersanyag, élelmiszer van, amely csökkentheti a rák és a gyulladás kifejlődésének kockázatát.
Túlzott energiabevitel : az elhízás többféle daganat rizikófaktora ( pl.emlő-, méhdaganat, prosztata , pajzsmirigy rák)
Zsiradékok : a zsírdús táplálkozás és az emlődaganat között egyértelmű összefüggést találtak. A zsírbevitelben elsősorban az állati eredetű zsiradékok növelik a kockázatot ( pl. disznózsír ).
Rostok : a rostdús táplálkozás elsősorban a vastag- és végbélrák kialakulásának megelőzésében fontos.A rostok a vastagbélbe jutva a bélcsatornában képződött káros, karcinogén anyagokat megkötik.
Vitaminok, ásványianyagok : legfontosabb vitaminok az A vitamin(pl. tojás), C vitamin ( pl. brokkoli), E-vitamin, D-vitamin (pl. olivaolaj), Béta-karotin ( pl. sárgarépa), Flavonoidok (pl. fejes saláta ).
Az étrend gerincét zsírszegény, vitaminokban- és ásványi anyagokban gazdag, rostdús táplálkozás adja.
A rákprevenciós étrendben ajánlott nyersanyagok, ételek és italok :Italok : - friss narancslé, 100%-os zöldség- és gyümölcslevek
Gabonamagvak és őrlemények, gabonából készült ételek : - csírával meszórva salátánkat még ízletesebbé és egészségesebbé tehetjük. müzli-joghurt, krémes bagel, zöldséges-, lazacos szendvics
Zöldségek / saláták : - brokkoli, cékla, fejessaláta, karfiol, káposzta, paradicsom és spenót - tonhal-, juhtúró-, sajt-, pulykasonka saláta - citromos olivaolajos öntet. Halak, húsok : - sushi, csirkesaláta, pármai sonkás szendvics
Desszertek : - gyümölcssaláta, gyümölcsrizs, gyümölcsös túrókrém
Jó egészséget kívánok, tisztelettel: