A madaras hét úgy kezdődik, hogy pénteken reggel elballagunk a piacra, és veszünk egy szép, nagy, konyhakész tyúkot. Ez a jól fejlett madár, legalább 3 kilót nyom, és, ha ügyesen választunk árust, akkor akár már 1500 forintért a miénk lehet.
A hatalmas zsákmány mellé jó, ha kerül még a kosarunkba egy jó nagy adag leveszöldség, 5-600 forintért, 2 kiló burgonya, rizs és (mélyhűtött) zöldborsó, együtt 1000 forintért, hagyma, fokhagyma, tejföl, olaj kb. 800 forintért.
Ezzel az alapkészlettel nekivághatunk a szombattól péntekig tartó hétnek.
Lássuk, mi lesz a tyúkból, hogyan készíthetünk belőle, minden napra valami újat!
Szombat-vasárnap: tyúkmell vadasan, burgonyagombóccal
A megmosott, megtisztogatott tyúkot feldaraboljuk, és a következő adagokban lefagyasztjuk:
- aprólék máj nélkül, 1 alsócombbal kiegészítve
- 1 felsőcomb
- 1 egész comb és a máj
A csontos, bőrös mellet 5 deka szalonna kiolvasztott zsírján elősütjük, majd bő 1 kg vegyes leveszöldséggel (lehetőleg kuktában) puhára főzzük. Fűszerezés: só, bors, babérlevél, borókabogyó, hagyma.
Amikor a hús megpuhult, a csontról lefejtjük, a felét félujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A zöldségeket a lezsírozott főzőlével együtt turmixoljuk, majd egy kevés mustárral és tejföllel pikánsra ízesítjük, ha kell, egy kevés vízzel hígítjuk. Ezt is megfelezzük, és a kimért részt a felszeletelt húsra öntjük.
A burgonyából készített apró gombócokkal vagy krokettekkel kínáljuk. A hús és mártás másik fele vasárnap kerül az asztalra.
Hétfő: a maradék vadas mártás a maradék hússal, tésztán tálalva
Mivel a mell elég méretes, biztos, hogy nem fogy el két nap alatt, ezért kisebb kockákra vágva összekeverjük a mártás végével. Esetleg egy kevés tejföllel megszaporíthatjuk, majd 50 dkg apró száraztésztát kifőzünk, és a mártásos hússal leöntve kínáljuk.
Kedd: raguleves 1 alsó combból és az aprólékból (máj nélkül), tejberizs
A lefagyasztott aprólékot kiengedjük. Az alsó combot kicsontozzuk, húsát kis kockákra vágjuk, a hátat kisebb részekre vágjuk, a szárnyakat ízeikre szedjük. A húsos részekből, 4 sárgarépából, 2 petrezselyemgyökérből, 1-1 darabka zellerből és karalábéból sok hagymán indítva, kevés liszttel meghintve, esetleg 2 evőkanál zöldborsóval gazdagítva egy sűrű ragulevest főzünk. Tehetünk bele apró galuskákat vagy néhány maroknyi betéttésztát is, aki szereti, egy kevés citromlével savanyíthatja, citromhéjjal ízesítheti, 1-2 evőkanál tejföllel krémesítheti.
Ezt is két részre osztjuk, kedden kerül az asztalra az első fele, utána pedig forró lekvárral nyakon öntött tejberizst kínálunk.
Szerda: a raguleves maradéka és kelt pite
A ragulevest újramelegítjük, ha nagyon besűrűsödött, egy kevés vízzel hígítjuk, utánaízesítjük.
A második fogás kelt pite. Ehhez 5 deci tejből, 2 deka élesztőből, 3-4 evőkanál cukorból, 5 dkg vajból és 40 deka lisztből galuskatészta sűrűségű masszát keverünk. Vastagon kivajazott tepsibe simítjuk, 1 órán át kelesztjük, majd durvára darabolt cukrozott dióval megszórjuk, és kb. 50 perc alatt megsütjük. A raguleves után ezt a tésztát kínáljuk, porcukorral meghintve, tenyérnyi kockákra vágva.
Csütörtök: a másik combból a májjal rizottó (borsós-májas rizses hús)
A kiengedett combot kicsontozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Pirított hagymás alapra dobjuk, a csontot is beletehetjük, hogy a pörköltalap sűrűbb legyen. Amikor a hús már majdnem puha, 4 evőkanálnyi fagyasztott borsót is belekeverünk, végül a kisebb darabokra szelt májat is beletesszük, és készre főzzük.
Közben 20 deka rizst puhára párolunk, majd a húsos-zöldborsós raguval, amiből a csontot kidobtuk, összeforgatjuk. Petrezselyemmel gazdagon meghintve, friss salátával kínáljuk.
Péntek: a felső combból zöldséges tyúkhúsleves, utána zöldborsófőzelék
Pénteken az utolsó csomag is előkerül a mélyhűtőből. A tyúk felső combjából sok-sok zöldséggel szépen aranyló húslevest főzünk. Amikor a leves elkészült, a combból kiemeljük a csontot, a húst felkockázzuk. A levest cérnametélttel és a benne főtt hússal és zöldséggel tálaljuk.
A második fogás zöldborsófőzelék tejföllel sűrítve, petrezselyemmel meghintve, kemény tojás vagy sült virsli feltéttel.
Szombat reggel (ez már a ráadás!): a levesben főtt maradék húsból és zöldségből pástétom
Ha az előző napi levesből marad a lábas alján egy kevés főtt zöldség és hús (szinte mindig marad), akkor abból nagyszerű pástétomot készíthetünk. Ehhez a húst és a zöldséget aprítóban pépesítjük. Beleütünk 1 tojást, fűszerezzük finomra aprított hagymával, fokhagymával, mustárral, sóval, borssal, pirospaprikával, morzsolt majoránnával. Ha leves is maradt, akkor abba 1-2 szelet kenyeret áztatunk, majd kicsavarva a fűszeres masszába keverjük. Ha kell, egy kevés zsemlemorzsával sűrítjük, azután egy vajjal kikent tűzálló formába simítjuk. Forró sütőben 20-25 percig sütjük, majd melegen vagy hidegen, pirítósra kenve kínáljuk.
Így beosztva egy méretes tyúk a leleményes és szorgos háziasszony vagy háziember keze nyomán több mint egy héten át ellátja jó falatokkal a családot. Hasonló módon felépíthetjük a család heti menüjét más alapanyagokból is.
A 2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.
Fotó: artiste29/Pixabay.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)