Egy nyolcéves malajziai kisfiú története rávilágít arra, milyen súlyos következményekkel járhat a helytelen táplálkozás: a gyermek tartósan megvakult, miután étrendjéből hiányoztak az alapvető tápanyagok, különösen az A-vitamin. A fiú csecsemőkora óta kizárólag csirkefalatkákat, kolbászt és sütiket fogyasztott, ami az orvosok szerint a látását támogató idegek károsodásához vezetett.
A drámai fordulat egy iskolai tanóra során következett be Kuala Lumpurban, amikor a kisfiú kiabálva jelezte tanárának, hogy nem lát. A sürgős kórházi vizsgálatok során súlyos A-vitaminhiányt állapítottak meg nála, ami a retinához és a látóideg működéséhez nélkülözhetetlen rodopszin termelődésének hiányát okozta. A rodopszin egy fényérzékeny anyag, amely a retina (szemideghártya) működéséhez nélkülözhetetlen, és biztosítja annak fényérzékenységét, különösen gyenge fényviszonyok között. Az orvosok szerint a gyermeknél látóidegsorvadás alakult ki, ami végül visszafordíthatatlan vaksághoz vezetett.
Az A-vitamin szerepe a látásban
Az A-vitamin alapvető fontosságú a szem egészségéhez. Részt vesz a rodopszin termelésében, amely a retina fényérzékenységét biztosítja. Ennek hiánya hosszú távon súlyos károsodáshoz vezethet.
A helyzet kapcsán Dr. Erna Nadia, egy népszerű malajziai orvos a közösségi médiában arra figyelmeztetett, hogy a szülőknek különösen figyelniük kell gyermekeik étrendjére és az A-vitaminhiány jeleire, melyek főként: szemszárazság, árnyékok vagy szürke foltok a szemfehérjén, látási nehézségek éjszaka vagy sötétben, illetve a könnytermelés képtelensége. Hangsúlyozta, hogy az A-vitaminban gazdag élelmiszerek – mint például a sárgarépa, spenót, tojás vagy hal – rendszeres fogyasztása elengedhetetlen a gyerekek fejlődéséhez.
Hasonló esetek az Egyesült Államokban
A kisfiú tragédiája nem egyedülálló. A DailyMail.com tavaly számolt be egy 12 éves massachusettsi fiúról, aki szintén megvakult a helytelen étrend miatt. A fiú autizmusban szenvedett, és extrém ételfóbiája miatt kizárólag hamburgert, sült krumplit és fánkot evett. Az orvosok nála is súlyos tápanyaghiányt – többek között A-, C- és D-vitaminhiányt – állapítottak meg.
A kutatások szerint az autista gyermekek különösen veszélyeztetettek a tápanyaghiány szempontjából, mivel érzékenyek lehetnek bizonyos ételek textúrájára, ízére vagy szagára, és gyakran ragaszkodnak a megszokott étrendjükhöz.
A táplálkozási hiányosságok egyre nagyobb problémát jelentenek
Az Egyesült Államokban a tápanyaghiány egyre aggasztóbb méreteket ölt. Az A-vitaminhiány például a gyerekek 1%-át érinti, a D-vitamin hiányával pedig a 11 év alattiak akár 70%-a küzdhet. Az alultápláltság legsúlyosabb formája, a skorbut is visszatérőben van: 2016 és 2020 között az esetek száma megháromszorozódott.
Az élelmiszersivatagok – az egészséges ételekhez való hozzáférés hiánya – különösen a vidéki térségekben élő gyermekeket érintik. Bár az étrend jelentős szerepet játszik a tápanyaghiány kialakulásában, szakértők szerint az autizmus növekvő aránya és az étkezési szokásokkal kapcsolatos fóbiák is súlyosbítják a helyzetet.
Figyelmeztetés a szülőknek
A szakértők arra kérik a szülőket, hogy figyeljenek oda gyermekeik étrendjére, és keressék az A-vitaminhiány korai jeleit, mint például a szemszárazság vagy az éjszakai látásproblémák. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend kulcsfontosságú a gyermekek fejlődése és hosszú távú egészsége szempontjából.
Ez a tragikus eset újabb figyelmeztetés arra, hogy a válogatós étkezési szokások komoly következményekkel járhatnak, és hogy az egészséges táplálkozás alapvető a gyermekek testi és szellemi jólétéhez.
Fotó: Depositphotos
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)