Fogyasztás, ill. felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg az alapanyagokat!
Első lépés a durva szennyeződések, a szemmel látható idegen anyagok eltávolítása, majd a tisztítás, és az alapanyagok leöblítése. Ezután azoknál a zöldségeknél, gyümölcsöknél, amelyeknél szükséges, következik az áztatás. Pl. száraz hüvelyesek, csipkebogyó, mazsola…. Nem is gondolnánk, hogy a mazsolát beáztatás előtt alaposan meg kell mosni, mert igen koszos! Ez érvényes minden aszalt gyümölcsre.
A tisztítás több módon történhet, az adott zöldség, gyümölcs jellegének megfelelően.
Hámozással távolíthatók el a színes főzelékfélék, a burgonya, és egyes gyümölcsök héja. Ügyeljünk arra, hogy az eltávolított réteg minél vékonyabb legyen, mert a vitaminok, ásványi anyagok nagyobb mennyiségben a héj alatti rétegekben helyezkednek el. A saját termésű almánál, körténél, ill. olyan gyümölcsöknél, melyeknek ehető és ép a héja, a héj eltávolítása helyett annak alapos mosását javaslom. Így nem csak a vitaminok nem vesznek el, de a héj értékes rostanyagait is elfogyasztjuk, ami hozzájárul a megfelelő napi rostmennyiség biztosításához.
A zsenge, fiatal színes főzelékek és gyümölcsök esetében lekaparást is végezhetünk (újburgonya, sárgarépa…)
A tisztítás után következik a mosás, ami történhet:
- Bő vízben, állandó vízcserével a színes főzelékek, paradicsom, paprika, egyes gyümölcsök esetében
- Meleg vízben, kefével, vízcserével a földesáruk esetében, mint pl. a zellernél.
- Zuhanyozással, hideg, vagy langyos vízzel a leveles zöldségek, mint pl a saláták, spenót, ill. egyes gyümölcsök (eper, málna, cseresznye, meggy, szőlő…) esetében.
A mosáshoz használt víznek minden esetben ivóvíz tisztaságúnak kell lennie.
Az olyan gyümölcsök felületét, melyeknek eldobjuk a héját - mint a dinnyefélék, citrusfélék, banán -, fogyasztás előtt érdemes áttörölni egy nedves ruhával.
A műveletek bármelyikét alkalmazzuk, legalább 30-60 másodpercig tartson.
Ha ezt a néhány egyszerű lépést betartjuk, eltávolítjuk a zöldségek, gyümölcsök felületén lévő kórokozókat, nyugodtan élvezhetjük a friss zöldség és gyümölcs egészségünkre gyakorolt jótékony hatását!
Fotó: CaroCynthia: Früchte
Hogy a gyümölcs, zöldség fogyasztása tényleg egészséges legyen… |
Semmi esetre se tároljuk más élelmiszerek közvetlen közelében, mint pl. nyers hús, tojás...stb, mert azzal érintkezve komoly ételfertőzést okozhat!
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |
|
|||||
|
És amit még zöldségből-gyümölcsből kreatívan alkotni lehet: http://kreativgaleria.gu.ma/ | ||||
|
Kapcsolódó cikkek:
Ma már olcsóbb a kertben szüretelni, mint bevásárolni!
Már gyermekkorunk óta azt hallgatjuk, hogy együnk sok gyümölcsöt, mert abban van a vitamin meg a sok ásványi anyag, ráadásul napi egy alma az orvost távolt tartja. Persze, de amikor néhány barack, körte, szőlő vagy kiwi is kerül a bevásárló listára, bizony erősen megnyomja a végösszeget, ami azonnal elveszi az ember kedvét ilyen téren az egészségtől. Bizony évről évre azt tapasztalhatjuk, hogy a szezonális, hazánkban is termő gyümölcsök bizony egyre drágábbak és rendesen jó érzés kifogni egy-egy aktuális akciót, hogy végre alaposan bevásárolhassunk belőlük.
Étkezéssel összefüggő bőrpanaszok kamaszkorban
Kamaszkorban számos változás megy végbe a szervezetünkben, melynek egyik jele a pattanásos arcbőr. Az acne vulgaris a legismertebb bőrbetegség, amely serdülőknél és fiatal felnőtteknél fordul elő leggyakrabban.
Kérdések és válaszok a gyümölcsfogyasztásról
Egészségesek, frissek, ebben a szezonban könnyen beszerezhetőek és a nyári hőségben akár önálló étkezésként is szívesen választjuk a gyümölcsöket. Szakértő segítségével járjuk körbe a fogyasztásukkal kapcsolatban felmerülő gyakori kérdéseket.
Hogyan tápláljuk a babákat?
Ideális esetben a babának hosszú ideig elég az anyatej, más táplálékra nincs szüksége. Mit és mikor érdemes bevezetni a baba étrendjébe, milyen ízeket kóstoljon meg először? Mire figyeljünk az új ételek kipróbálásánál?
Néhány tudnivaló az édesítőanyagokról
Az édes íz szeretete mindig jellemző volt az emberiségre: évezredekkel ezelőtt növényi részekből és termésekből kinyert édes ízzel, majd később a mézzel elégítették ki ez iránti vágyaikat.
Gyümölcskoktél gyerekeknek
Tombol a nyár, és ezzel együtt a gyümölcsszezon is. Az anyukák tudják, hogy érdemes kihasználni ezt az időszakot, mert a frissen szüretelt idénygyümölcs napi többszöri fogyasztásával feltölthetjük az egész család szervezetének kimerült raktárait.
Gyümölcszselé
Mivel közeleg a forró nyár, ideje, hogy egy hűsítő finomsággal is megismertesselek titeket!
Kicsik fogyókúrán?
A közelmúltban nagy port kavart fel az az (ál)hír, hogy az egyik televíziós személyiség felesége fogyókúrára fogta a babáját, mert a gyermek szerinte kissé túlsúlyos... A súlykérdés azonban nem csak a hírességek életében, hanem bármelyik családban felvetődhet.