A narancs nagy mennyiségben tartalmaz A, C, kisebb mennyiségben pedig K és B vitamint, folsavat, magnéziumot, káliumot és antioxidánsokat, ezért fogyasztása - főleg a téli időszakban - kifejezetten ajánlott. Kiváló a bőr-rendellenességek, emésztési zavarok, ínysorvadás, köszvény, láz, magas vérnyomás, meghűlés, hurutos megbetegedések, reuma és szívpanaszok, valamint a tüdőgyulladás kezelésére. Emellett tisztítja az emésztőrendszert, erősíti a hajszálerek falát, valamint a szív és a tüdő működésére egyaránt kedvező hatással van. Mivel kalóriatartalma rendkívül alacsony, így azok is bártan fogyaszthatják, akik súlyfölösleggel küzdenek.
„Ha egy mozgalmas nap után feszülten megyünk haza, vagy a komor téli időjárás miatt olykor kedvetlenek és levertek vagyunk, akkor mindenképp ajánlott egy kellemes, illóolajos fürdő. A narancs ugyanis nyugtatja az idegrendszert, ezáltal ellazít és javítja a közérzetünket. Szűrt leve kiváló kozmetikum: megnyugtatja a kipirosodott bőrt és gátolja a hámlást. Ha pedig szegfűszeggel tűzdeled meg, az egész lakást illatosíthatod vele” - mondta dr. Borbényi Erika, a Napsugár életház orvosa és életmód tanácsadója.
Vásárlásnál a súlyos, kemény, vékony héjú gyümölcsöt válasszuk. A narancs a hűtőben akár több hétig is eláll, de ha szobahőmérsékleten tároljuk, akkor minél hamarabb ajánlott elfogyasztani, ugyanis néhány napon belül száradásnak indul. A szükséges mennyiségű vitamin és ásványi anyag pótlásához heti 2-3 alkalommal két deciliternyi frissen facsart narancslé fogyasztása is javasolt.
Narancsos süti zabkorpából
Hozzávalók: 1 db narancs, 1 db tojás, 1 narancs lereszelt héja, 1,5 dl tejföl, 100 g zabkorpa, sütőpor, méz.
Elkészítés: Keverd össze a tejfölt, a zabkorpát, a tojást, a lereszelt narancshéjat, a sütőport és a mézet, majd hagyd állni 1 órát. Ezután add hozzá a sütőport és a tésztát tedd bele a sütőformába. A narancsokat szedd gerezdekre és nyomkodd a tészta tejére. 200 fokon, körülbelül fél óra alatt elkészül ez az egészséges, és finom desszert.
Narancsos sütőtökleves gyömbérrel
Hozzávalók: 1 sütőtök, 1 db lilahagyma, só, bors, gyömbér, 1 db sárgarépa, reszelt narancshéj, olívaolaj, tökmag, reszelt sajt, 1 db édesburgonya, 2 dl tejszín.
Elkészítés: Vágd apró darabokra a zöldségeket, pirítsd meg az olívaolajon, fűszerezd ízlés szerint, majd öntsd fel vízzel és főzd puhára. Ha megfőtt, turmixold össze és tedd bele a tejszínt. Tálaláskor szórd meg sajttal és tedd bele a tökmagot, végül szórd bele a narancshéjat.
Gyógyító gyümölcsök a Napsugár életház kertjéből: a narancs |
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |
Hozzászólások |
Nem érkezett még hozzászólás. |
Kapcsolódó cikkek:
A gyermekek kedvence a házilag készült gabonapehely
Egyre több család reggelijének elmaradhatatlan része a tápanyagokban gazdag, percek alatt elkészíthető gabonapehely. Zsírszegény tejjel, friss, vagy aszalt gyümölccsel igazi ínyencség lehet a gyerekeknek. Egészséges, ha kevés cukrot sok vitamint tartalmaz, ezért is a vásárlásnál érdemes körültekintőnek lennünk. Amennyiben biztosra akarunk menni saját magunk is elkészíthetjük.
Ma már olcsóbb a kertben szüretelni, mint bevásárolni!
Már gyermekkorunk óta azt hallgatjuk, hogy együnk sok gyümölcsöt, mert abban van a vitamin meg a sok ásványi anyag, ráadásul napi egy alma az orvost távolt tartja. Persze, de amikor néhány barack, körte, szőlő vagy kiwi is kerül a bevásárló listára, bizony erősen megnyomja a végösszeget, ami azonnal elveszi az ember kedvét ilyen téren az egészségtől. Bizony évről évre azt tapasztalhatjuk, hogy a szezonális, hazánkban is termő gyümölcsök bizony egyre drágábbak és rendesen jó érzés kifogni egy-egy aktuális akciót, hogy végre alaposan bevásárolhassunk belőlük.
Kekszet is süthetsz az év gyógynövényével!
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2018-ban a levendulát választotta az Év Gyógynövényének. A levendula kedvező hatásairól és gasztronómiai felhasználásáról Rajcsik Enikőt, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdeztük.
5 érdekesség a Focaccia di Reccóról Olasz sajtos lepény a mamma konyhájából
A focaccia egy hagyományos olasz sajtos lepény, amely évszázadok óta megtalálható a tüzes déliek étkezőasztalán. Mivel elkészítése rendkívül egyszerű, ezért a közelgő borozgatós nyárestéken mi is meglephetjük barátainkat ezzel az ízletes fogással, a siker garantáltan nem marad el. A receptet és a focacciával kapcsolatos érdekességeket egy vérbeli olasz, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto étterem séfje árulja el.
Gluténmentes édességek farsangra, vagy gyerekzsúrra
Ha csak kevés időnk marad, akkor is készíthetünk finomságokat az ünnepekre. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa két olyan gyorsan elkészíthető receptet is ajánl, ami biztosan a gyerekek kedvence lesz.
Számít egyáltalán, hogy mikor van szezonja a zöldbabnak?
A szupermarketek kínálatának köszönhetően ma már egyre kevesebben tudják, hogy a zöldségek és gyümölcsök melyik szezonban teremnek. Sokan nem tudnak vagy nem szeretnek főzni, a készételek fogyasztása rohamosan emelkedik. Számít egyáltalán, hogy mikor van szezonja a zöldbabnak? Ha a természet kedvelője vagy, szereted az ízeket, illetve szeretsz jókat enni akkor szeretettel nyújtjuk át neked Hémangi új szakácskönyvét és DVD-jét.
Kérdések és válaszok a gyümölcsfogyasztásról
Egészségesek, frissek, ebben a szezonban könnyen beszerezhetőek és a nyári hőségben akár önálló étkezésként is szívesen választjuk a gyümölcsöket. Szakértő segítségével járjuk körbe a fogyasztásukkal kapcsolatban felmerülő gyakori kérdéseket.
Empanada
Az empanada (ejtsd: émpánádá) az Argentinok nemzeti étele, ami inkább Dél-Argentínában terjedt el, és az egyik legtipikusabb, legtöbbet fogyasztott étellé vált náluk. Nekem az egyik barátnőm készítette el először ezt az ételt nyáron, aki Amerikában él és ő kint leste el egy argentin ismerősétől. Rögtön az egyik kedvenc ételem lett és már én is sok ismerősömmel, barátommal megszerettettem, mert azóta szinte nem telik el hét, hogy el ne készítsem. Kicsit igaz már módosítottam az eredeti recepten.