Természetes folyamat, hogy a hideg, sötét, téli hónapok után a tavasz beköszöntével és a hőmérséklet emelkedésével az energiaigény megváltozik. A napsütéses órák számának növekedésével ugyanis többet vagyunk ébren, aktívabbak vagyunk, emiatt kevesebbet alszunk. Az alvást szabályozó melatonin hormon szintje mindezek hatására csökken, ez pedig változást okoz a szervezetben. A sejtek az éjszakai pihenés közben regenerálódnak legjobban, és aki nem piheni ki magát, az fáradtabb, enerváltabb lehet – mondja Szabó Adrienn. Hozzáteszi: ahhoz, hogy ezt az állapotot elkerüljük, az étkezésre, a vitaminokra és a mozgásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.
Az egészség megőrzéséhez, a fáradtság leküzdéséhez szükség van a megfelelő vitaminszintre, és a természetes vitaminforrásokra, mint a friss zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak, gabonafélék, hüvelyesek. Vannak azonban olyan mikrotápanyagok, amelyek kifejezetten az állati eredetű nyersanyagokban fordulnak elő: a tejtermékekben, húsokban, a halakban, a tojásban – emeli ki a szakember. A hőmérséklet emelkedésével kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, a fáradtsággal együtt azonban nő az ember étvágya, ezért érdemes figyelni arra, hogy mit mivel fogyasztunk. Egy jól összeválogatott menüsor hozzájárul ahhoz, hogy minden évszakban jól érezzük magunkat – mutat rá Szabó Adrienn.

Az alábbi, felnőtteknek szóló étrend inkább egy inspiráció a változatos, tavaszi étkezéshez, szezonális alapanyagokkal. A táblázat nem tartalmaz pontos mennyiségeket, mivel az mindenki számára más és más lesz. Az étkezés mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, minden étkezéshez javasolt egy nagy pohár vizet meginni.
| 1. nap | 2. nap | 3. nap | |
| Reggeli | Fahéjas zabkása (nagy szemű zabpehely, zabkorpa, víz) házi lekvárral, pirított napraforgómaggal és mákkal Gyógynövény tea | Körözött Teljes kiőrlésű tönköly kenyér Lucerna csíra, sárgarépa, karalábé Gyümölcs tea | Gombás-pórés rántotta Teljes kiőrlésű kenyér Fekete retek Paradicsomlé Zöld tea | 
| Tízórai | Sült tök | Étcsokoládé Aszalt szilva | Natúr joghurt, lenmag maroknyi aszalt meggy | 
| Ebéd | Céklás hajdina rizottó kecskesajttal rukkolával | Minestrone leves sok-sok zöldfűszerrel és zöldséggel, csicseriborsóval | Édesburgonya püré, párolt lilakáposztával, sült pisztráng | 
| Uzsonna | Alma Kis maroknyi dió | Házi zabkeksz Körte | Aszalt barack Kis maroknyi mandula | 
| Vacsora | Medvehagymás zöldborsókrém tökmagolajjal Teljes kiőrlésű kenyér Hónapos retek Lilakáposzta csíra | Saláta Vörösbab, lilahagyma, csemege uborka, sült zellercsíkok, reszelt répa, fejes saláta, bulgur, olíva olaj | Vöröslencsekrém Sokmagvas kenyér Borsó csíra Jégcsap retek Jégsaláta | 
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem; Borítókép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem


 
	 
	 
	

 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	
 
 
		
.jpg)

 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)